Ελλάδα

Ενδοοικογενειακή βία: 3.125 κλήσεις στην εθνική γραμμή SOS το 2022 – «Το πατριαρχικό μοντέλο αμφισβητείται»

Πληθώρα κλήσεων δέχτηκε από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου η εθνική γραμμή SOS 15900 για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, οι κλήσεις αυτές ανέρχονται στις 3.125.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Η κα. Γούλα, δίνοντας το παρών στην επιστημονική ημερίδα, με θέμα τη Βία κατά των γυναικών, στην Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του δημαρχείου Θεσσαλονίκης σήμερα, μίλησε για τις δομές στις οποίες μπορούν να καταφύγουν γυναίκες που έχουν υποστεί βία μέσα στην οικογένειά τους, ώστε να σωθούν οι ίδιες και τα παιδιά τους και να κάνουν μια νέα αρχή.

«Πλέον ο κόσμος μιλάει. Το συζητούμε και όσο περισσότερο παίρνει την αναγνώριση που χρειάζεται, είναι σημαντικό», σημειώνει η κα. Γούλα, προσθέτοντας πως τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας.

Οι κακοποιημένες γυναίκες, εκτός από τη γραμμή 15900, μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο από τα 44 συμβουλευτικά κέντρα που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, με ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και νομικούς, οι οποίοι μπορούν να τις στηρίξουν και να τις κατευθύνουν. Έπειτα μπορούν να φιλοξενηθούν μαζί με τα παιδιά τους από τρεις ως έξι μήνες σε ξενώνα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μέσω της ΔΥΠΑ να βρουν δουλειά ώστε να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Οι διευθύνσεις των ξενώνων μάλιστα δεν είναι ευρέως γνωστές ώστε να είναι ασφαλείς οι γυναίκες «γιατί δεν πρέπει ο θύτης να εντοπίσει το θύμα».

«Το πατριαρχικό μοντέλο αμφισβητείται»

Στην ημερίδα έδωσε το παρών και η κοινωνική λειτουργός και πρόεδρος του «Μαζί για την οικογένεια και το παιδί», Συλβάνα Καρασαββίδου, η οποία υπογράμμισε πως η κοινωνία έχει αρχίσει να αλλάζει, ενώ πλέον γίνεται δημόσιος διάλογος για την έμφυλη βία.

«Η βία είναι ένα φαινόμενο που προϋπήρχε και η ενοχή συγκάλυπτε. Δηλαδή “εσύ με προκαλείς, εσύ φταις που σε κακοποιώ”. Οπότε όλο αυτό ήταν αυτονόητο, ότι “πρέπει να κακοποιηθώ γιατί δεν έκανα καλά κάτι”. Τα τελευταία χρόνια το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Το πατριαρχικό μοντέλο πλέον αμφισβητείται», όπως επισημαίνει.

Και πρόσθεσε πως τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών έγιναν εντονότερα την περίοδο της πανδημίας επειδή «η απομόνωση υποχρεώνει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις σχέσεις τους. Το κλείσιμο βγάζει πάνω τα συναισθήματα και τον κακό μας εαυτό. Ενώ η ελευθερία σού επιτρέπει να εκτονωθείς».

Ζέρβας: Ζοφερή η πραγματικότητα με έξαρση των φαινομένων έμφυλης βίας

Λόγο για μια ζοφερή πραγματικότητα με καθημερινές ειδήσεις ακραίας βίας σε βάρος των γυναικών έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε πως η πολιτεία έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων.

«Δεν ξέρω αν έχει φταίξει το lockdown, η μακρά περίοδος δυσκολίας στην ελληνική οικονομία και οικογένεια, αν συνετέλεσε το κίνημα του metoo και η μεγαλύτερη ευκολία που υπάρχει ευτυχώς στις γυναίκες να βγουν να δηλώσουν την κακοποίηση που έχουν υποστεί. Σε κάθε περίπτωση αυτή η εικόνα, όπου σχεδόν καθημερινά στα δελτία βρίσκεται μια κακοποίηση γυναίκας, είναι μια πολύ άσχημη εικόνα. Χαίρομαι που σήμερα όλοι συμβάλλουμε με αυτή την ημερίδα για να συζητήσουμε το θέμα, να βρούμε τις αιτίες και να προχωρήσουμε σε άμεσες λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ όσον αφορά τις δράσεις του δήμου για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, αναφέρθηκε στην ανακαίνιση του κέντρου φιλοξενίας κακοποιημένης γυναίκας και παιδιών, που ιδρύθηκε πριν από μερικά χρόνια.

Στην εκδήλωση επίσης δίνει το παρών ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Εφραίμ Κυριζίδης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρος Λεκάκης. Η ημερίδα πραγματοποιείται από τις 10.00 ως τις 16.00 με πληθώρα εισηγήσεων που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και την οικογένεια, τις δράσεις της αστυνομίας για την καταπολέμηση του φαινομένου, την παιδική προστασία και την ψυχοθεραπεία.

Δείτε φωτογραφίες:

thesstoday.gr

Back to top button