ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Στην ομιλία του διακεκριμένου ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή (φωτογραφίες)

Ο κορυφαίος αστροφυσικό ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας τα ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 στα 45 χρόνια που έχουν περάσει από την εκτόξευση τους από τη γη
Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, ο διακεκριμένος Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής ταξίδεψε το κοινό, που γέμισε ασφυκτικά το Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Η επιτυχημένη εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το 1o Πρότυπο Γενικό Λύκειο Καστοριάς και τον Δήμο Καστοριάς με την υποστήριξη του Τμήματος Μαθηματικών και Χορηγό Επικοινωνίας το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων ΠΔΜ.
Ο Σταμάτης Κριμιζής, που γεννήθηκε στη Χίο το 1938, ξεκίνησε την επαφή του με τον ουρανό ως… ρουκετατζής, σύμφωνα με τον ίδιο, στον Βροντάδο, όπου μεγάλωσε και κατάφερε να χτίσει μια μοναδική επαγγελματική καριέρα στη ΝΑSΑ, ως επικεφαλής επιστήμονας και Διευθυντής σε 21 διαστημικές αποστολές προς όλους τους πλανήτες. Οι κυριότερες αποστολές στις οποίες συμμετείχε συμπεριλαμβάνουν τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2, την αποστολή Cassini/Huygens στον Κρόνο και τις αποστολές Galileo, Ulysses, ACE, MESSENGER και New Horizons.
Ο κορυφαίος αστροφυσικός Δρ. Σταμάτης Κριμιζής ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας τα ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 στα 45 χρόνια που έχουν περάσει από την εκτόξευση τους από τη γη. Επεκτάθηκε όμως σε πολλά θέματα, όπως στο στοίχημα της επιβίωσης από την κλιματική αλλαγή, στα ταξίδια έξω από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος, τις αλλαγές που έχουν φέρει στη ζωή μας οι εφευρέσεις και επιστημονικές ανακαλύψεις που σχετίζονται με την εξερεύνηση του διαστήματος και στις αξίες που πρέπει να έχουμε στη ζωή μας.
Στο τέλος της διάλεξης, ο καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσε το κοινό και παρέμεινε στον χώρο για αρκετή ώρα ώστε να μπορέσουν όσοι ήθελαν να συνομιλήσουν μαζί του, να υπογράψει τα βιβλία τους και να βγουν μια αναμνηστική φωτογραφία. 

 

Back to top button