ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Από τη Χάλκη στη Ζούζουλη

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου της ορεινής Ζούζουλη τελέστηκαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης το ετήσιο μνημόσυνο και ακολούθως τρισάγιο στο κοιμητήριο του χωριού, των ηρωικώς φονευθέντων αξιωματικών Υπολοχαγού (ΠΖ) Αλέξανδρου Διάκου (από τη Χάλκη Δωδεκανήσου) & του έφεδρου Ανθυπολοχαγού (ΠΖ) Ελευθέριου Ντάσκα (δασκάλου από τον Πλάτανο Τρικάλων) και του άγνωστου στρατιώτη, οι οποίοι θυσιάστηκαν την 1η Νοεμβρίου 1940 στο Ύψωμα Τσούκα της Φούρκας του Δήμου Κόνιτσας.
Οι ηρωικοί κάτοικοι της Ζούζουλης μετέφεραν πάνω σε μουλάρια τις σορούς των τριών ηρώων στο κοιμητήριο του χωριού, όπου «σαν μάνες οι ζουζουλιώτισσες τους νεκροστόλισαν και τους μοιριολόγησαν», ο ιερέας του χωριού τους έψαλε και στη συνέχεια τους έθαψαν.
Το αδελφοποιημένο, με τους Δήμους Νεστορίου – Καστοριάς – Κόνιτσας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζουζουλιωτών, νησί της Χάλκης Δωδεκανήσου εκπροσωπήθηκε από τις Κες Μαρία Ν. Χειμωνέττου και Αικατερίνη Μ. Φραγκάκη (Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης «Το Μύρτος» – Εκπροσώπους του Δήμου Χάλκης) και Κο Ιωάννη Γ. Ασπροποταμίτη (Πλοίαρχο Π.Ν. ε.α. – Τοπικό Εκπρόσωπο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Χάλκης & εγγύς νήσων – Πρόεδρο της Ένωσης Χαλκιτών Αθήνας – Πειραιά).
Η παρουσία των επίσημων προσκεκλημένων και παρισταμένων στις εκδηλώσεις έγινε μέσα σε κλίμα ιδιαίτερα θερμής υποδοχής & ζεστής φιλοξενίας το οποίο επεφύλαξαν τόσο οι κάτοικοι της Ζούζουλης όσο και του γειτονικού Επταχωρίου.
Giannis Aspropotamitis
Πολιτιστικός Σύλλογος Χάλκης “ΤΟ ΜΥΡΤΟΣ”

Back to top button