ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Κάλεσμα σωματείων και φορέων της Καστοριάς στην αυριανή γενική απεργία

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Νομού Καστοριάς, καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «Παρών» στην απεργία που  διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα Σωματεία σε κάθε Νομό.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 9 ης  του Νοέμβρη, που γίνεται μαζί με τους/τις εργαζόμενους/ες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Σήμερα με επίσημο πληθωρισμό πάνω από 11% είναι η ώρα να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 01/01/21 όπως έγινε και στον ιδιωτικό τομέα
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Επαναφορά 13ου  – 14ου  μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.α.
  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου

για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας!

Όλοι και όλες στην Απεργία και στα συλλαλητήρια

ΟΛΟΙ  ΤΗΝ  ΤΕΤΑΡΤΗ  9  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  ΣΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ  ΤΗΣ  Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΣΤΙΣ  11 Π.Μ.

—————————————————————————————————–

Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς

Την Τετάρτη  9  Νοεμβρίου  2022 οι φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων της χώρας προχωρούν σε 24ωρη απεργία και σε απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα.

Πάγια  θέση  των  οργάνων  του  κλάδου  μας  είναι  να  διαφυλάσσεται  ως  τελευταίος προμαχώνας  το  κλείσιμο  των  καταστημάτων  και  να  μην  θεωρείται  ως  η  πλέον δραστική  συνδικαλιστική  αντίδραση , αφενός  επειδή  συνεπάγεται  μεγάλο  τίμημα  και κόστος  μόνο  για  τους  μικρομεσαίους  εμπόρους  και  αφετέρου  επειδή  δεν τηρείται  από  όλους  τους  άλλους  κλάδους  της  αγοράς.

Γι  άλλη  μια  φορά , ζητούμε:

1).  Την  θέσπιση  ειδικού  προγράμματος  επιχορηγήσεων  &  χαμηλότοκων  δανείων, ειδικά  προσανατολισμένων  στις  μικρομεσαίες  εμπορικές  επιχειρήσεις.

2).  Την συγκράτηση  του  λειτουργικού  ενεργειακού  κόστους  για  τα  καταστήματά  μας, και  την  μείωση  της  ακρίβειας  και  των  πληθωριστικών  πιέσεων  για  τα νοικοκυριά  μας.

3).  Την  κατάργηση  του  τέλους  επιτηδεύματος.

4).  Την  καθιέρωση  μίας  λειτουργικής  πάγιας  ρύθμισης  για  τις  οφειλές , τόσο  προς  την  Εφορία  όσο  και  στα  Ασφαλιστικά  ταμεία.

5).  Την  ουσιαστική  συμμετοχή  των  ΜΜΕ  στο  Ταμείο  Ανάκαμψης  και  Ανθεκτικότητας.

6).  Την  αναστολή  όλων  των  αναγκαστικών  μέτρων  είσπραξης  της  Εφορίας ,  του                e – ΕΦΚΑ  και  του  ΚΕΑΟ, για  όσο  διάστημα  διαρκεί  η  υγειονομική  και  ενεργειακή κρίση .

7).  Την  καθιέρωση  του  ακατάσχετου  επιχειρηματικού  λογαριασμού.

Μέσα  από  την  στήριξή  μας  στην  τοπική  απεργιακή  κινητοποίηση  της                          9ης Νοεμβρίου  2022 , εκφράζουμε  την  έντονη  αγωνία  και  διαμαρτυρία  μας  για  τους  πληττόμενους  συναδέλφους  μας , για  όσους  έχουν  κλείσει  και  είναι  άνεργοι  και ανασφάλιστοι , ενώ  ταυτόχρονα  προβάλλουμε  προς  κάθε  υπεύθυνο  την  μεγάλη δυσαρέσκειά  μας  για  τα  ατελείωτα , σαν  την ΄΄λερναία ύδρα΄΄ ,  προβλήματα  που αντιμετωπίζουμε  στην  δύσκολη  καθημερινότητά  μας  και  στην  αγωνιώδη προσπάθειά  μας  να  ξεπεράσουμε  τις  διαρκείς  και  συνεχόμενες  κρίσεις  και  να κρατήσουμε  τα  μαγαζιά  μας  ανοικτά.  

—————————————————————————————————–

Η Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνών Οικονομολόγων Ν. Καστοριάς, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος (ΠΟΦΕΕ), αποφάσισε να συμμετάσχει στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης που διοργανώνεται στις 9 Νοέμβριου 2022, για την στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης, και να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που έχουν καθοριστεί ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα έναντι της ακρίβειας και της υπερχρέωσης.
Στηρίζουμε τα αιτήματα όπως αυτά καθορίζονται από την πρόσκληση της ΓΣΕΒΕΕ για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και προσθέτουμε μεταξύ των άλλων τις πάγιες και λογικές κλαδικές μας διεκδικήσεις για:
1) την κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 του Ν.2873/2000.
2) την θεσμοθέτηση του δικαιώματος στην Ασθένεια – Κύηση του/της Λογιστή – Λογίστριας Φοροτεχνικού Ελεύθερου Επαγγελματία.
3) τον εξορθολογισμό των εξοντωτικών προστίμων του ΚΦΔ.

—————————————————————————————————–

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Καστοριάς, συμμετέχει δυναμικά στην 24ωρη απεργιακή  κινητοποίηση, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022.

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), σε βασικά προϊόντα διατροφής και διαβίωσης και σε κοινωνικά αγαθά, λεηλατούν το πενιχρό μας εισόδημα.

Οι καθηλωμένοι μισθοί πείνας, η ελαστική εργασία, η ανεργία, βυθίζουν όλους/όλες σε καθεστώς ακραίας φτώχειας. Η προοπτική που μας καλούν να αποδεχτούμε είναι να έχουμε όλα τα παραπάνω με το  δελτίο, την παροχή ρεύματος εκ περιτροπής !!!!!, «Να προσαρμοστούμε».  Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας ξεγελάσει με κουπόνια ελεημοσύνης, που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δώδεκα (12) χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Περικόπηκαν οι αποδοχές, καταργήθηκε ο 13ος-14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016-2017 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο, επιβλήθηκαν εισφορές «αλληλεγγύης» και εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ στους μισθούς μας.

Φτάνει πια.

Αρκετά πληρώσαμε την κρίση που άλλοι δημιούργησαν.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση όλων των εισφορών «αλληλεγγύης» που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια, αύξηση του αφορολόγητου.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

  • Προσυγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Καστοριάς
  • Συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 11:00 π.μ. στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της Π.Ε. Καστοριάς

—————————————————————————————————–

Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καστοριάς

Από κοινού με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα και άλλες κοινωνικές ομάδες στην μεγάλη Γενική Απεργία και Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης την Τετάρτη 9 Νοέμβριου 2022, για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων  από τις επιπτώσεις της τρέχουσας ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, συμμετέχει  και ο Σύλλογος Εστίασης . Συμμετέχουμε  ώστε να εκφραστεί η αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων έναντι της ακρίβειας και της υπερχρέωσης.

Καλούμε τα  μέλη μας  να δώσουν το παρόν σε συμπόρευση με όλες τις  Κοινωνικές Ομάδες, ώστε να πετύχουμε μέγιστη μαζικότητα προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενέστερες των συνεπειών από την τρέχουσα κρίση.

Με τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ μας εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ άμεσα μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουμε τις διαρκείς και συνεχόμενες κρίσεις και να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας.

Με εκτίμηση το Δ.Σ.

—————————————————————————————————–

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Καστοριάς καλεί όλα τα μέλη του να συμμετέχουν δυναμικά στην 24ωρη Γενική Απεργιακή Κινητοποίηση την Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2022 και στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα εκείνη και ώρα 11:00πμ έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (πρώην Νομαρχία) σε συνεργασία με το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Καστοριάς και τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία και συλλόγους του Νομού μας.

—————————————————————————————————–

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς

Μετά από το συλλαλητήριο της 5ης Οκτώβρη και τις συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, αποδείχθηκε για μια άλλη φορά ότι ο Νομός Καστοριάς και οι πολίτες του δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες των πολιτικών της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, με την διεκδίκηση εξειδικευμένων και στοχευμένων μέτρων για την περιοχή μας, η κατάληξη ήταν, με την οριστικοποίηση του επιδόματος θέρμανσης, παροχές οριζόντιες και εξίσωσή μας με περιοχές υψηλού τοπικού ΑΕΠ και μηδενικής ανεργίας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς, συμμετέχει στην 24ωρη Γενική Απεργία που πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, με βασικά αιτήματα :

  1. Αύξηση των Μισθών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους ζωής και να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν δίκαιο μερίδιο από τα κέρδη, καθώς και μέτρα για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη δίκαιων αμοιβών και βιώσιμης οικονομίας.
  2. Άμεση ενίσχυση των ευάλωτων κατηγοριών που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τους
    λογαριασμούς ενέργειας, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να πληρώσουν το ενοίκιο. Το δικαίωμα στο φαγητό και σ΄ ένα ζεστό σπίτι είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να προστατεύονται.
  3. Ανώτατα όρια τιμών ειδικά στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας και αυστηρός φόρος στα
    υπερβολικά κέρδη των εταιρειών ενέργειας και άλλων εταιρειών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα
    συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σ’ αυτή την κρίση, μαζί με άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός των
    μερισμάτων και η αποτροπή της κερδοσκοπίας στις τιμές των τροφίμων.
    4. Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής καθώς και στα υγρά καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο).
  4. Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης κατά της κρίσης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων τύπου SURE για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και την ενίσχυση των διαδικασιών δίκαιης μετάβασης.
    6. Μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Αγοράς Ενέργειας. Ν’ αναγνωριστεί ότι η ενέργεια είναι
    δημόσιο αγαθό και να υπάρξουν άμεσες επενδύσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών
    της κρίσης, όπως η ανεπαρκής επένδυση στην πράσινη ενέργεια και οι συνέπειες των άκρατων
    ιδιωτικοποιήσεων.
    7. Φθηνή στέγη για όλους με άμεσα μέτρα που θα στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης, μέτρα που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των οικογενειών που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους, που πληρώνουν ενοίκιο για τους φοιτητές τους αλλά δεν δικαιούται το φοιτητικό επίδομα.

Καλούμε όλους, όσους αισθάνονται το αίσθημα της αδικίας, όσους αισθάνονται ότι δεν “βγαίνουν”, όσους δυσκολεύονται να ζεστάνουν τα σπίτια τους, όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς, να γεμίσουν το καλάθι στο Σούπερ Μάρκετ και  όσους θέλουν να ζήσουν την οικογένειας τους με αξιοπρέπεια να αντιδράσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στη συγκέντρωση στην Π.Ε. Καστοριάς και ώρα 11:00 π.μ.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα απαιτούμε από την Κυβέρνηση ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και την οικοδόμηση μιας οικονομίας που να προσφέρει οφέλη για τους εργαζόμενους.

—————————————————————————————————–

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Κ΄ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΟΥΝ. ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Στις 9 Νοεμβρίου συμμετέχουμε μαζικά και αγωνιστικά στη μεγάλη Πανελλαδική – Πανεργατική Απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και όλα τα εργατικά συνδικάτα.

Η Απεργία αυτή πρέπει και μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, που θα είναι η αφετηρία ανατροπής των εδώ και χρόνια συνεχιζόμενων αντεργατικών πολιτικών.

Για αυτό όλες και όλοι πρέπει να δώσουμε, μαζική, δυναμική και ενωτική παρουσία στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις.

Να ληφθούν τώρα μέτρα για την ακρίβεια, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την ενίσχυση των εργαζομένων και των νοικοκυριών.

Μετά από 12 χρόνια σφοδρής λιτότητας και φτωχοποίησης εργαζομένων και μικρομεσαίων, παρά την τυπική έξοδό μας από τα μνημόνια, την πανδημία και την ενισχυμένη εποπτεία, βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα της απόλυτης ανέχειας, με τα λαϊκά νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές βιοτικές τους ανάγκες: ενέργεια, θέρμανση, τρόφιμα και στοιχειώδη ήδη διαβίωσης.

Σήμερα, πάνω από 3.000.000 πολίτες είναι στα όρια της φτώχειας. Ο πληθωρισμός, έχει ξεπεράσει το 12%, οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια σε όλα τα αγαθά είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η κυβέρνηση αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση δε λαμβάνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Διεκδικούμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πάταξη της ακρίβειας, μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ) και την ενίσχυση των εργαζομένων, των νοικοκυριών με αυξήσεις μισθών.

Να αντισταθούμε στην εργασιακή ζούγκλα. Ταυτόχρονα η κατάσταση στο εργασιακό μέτωπο χειροτερεύει συνεχώς. Μετά τους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους, ήρθε να προστεθεί στη φαρέτρα των εργοδοτών και ο Ν. 4808/21 και άλλες αντεργατικές διατάξεις του Υπ. Εργασίας, που εξαφάνισαν τα τελευταία υπολείμματα του εργατικού δικαίου, κατάργησαν το 8ωρο-40ωρο, ενίσχυσαν την εργασιακή ευελιξία υπέρ του εργοδότη, ποινικοποίησαν κάθε μορφή εργατικής διαμαρτυρίας και αντίστασης σέρνοντας συνεχώς στα δικαστήρια απεργούς, αποθέωσαν το ανεξέλεγκτο  διευθυντικό δικαίωμα και την εργοδοτική ασυδοσία αφού προηγουμένως υποβάθμισαν περαιτέρω τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Αντιστεκόμαστε στην εργασιακή ζούγκλα που μας επιβάλλουν, συμμετέχουμε στα σωματεία μας και διεκδικούμε αγωνιστικά την επαναφορά των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των κλαδικών μας συμβάσεων σε Εμπόριο και Υπηρεσίες Παράλληλα, παραμένει το νομοθετικό πλαίσιο που ναρκοθετεί την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ), επιτρέπει στους εργοδότες να μην δεσμεύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΡ κωφεύει στις επεκτάσεις των ΣΣΕ που υπογράφονται μετά από σκληρό αγώνα ενώ έχει ουσιαστικά καταργήσει την υποχρεωτική Διαιτησία του ΟΜΕΔ. Το αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων να έχει μείνει εδώ και 12 χρόνια χωρίς τη συλλογική προστασία των ΣΣΕ, να αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και σχεδόν πάντα με ατομικές συμβάσεις.

Η Απεργία στις 9 Νοεμβρίου, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία και να δώσει το μήνυμα του αγώνα για την επανάκτηση και των δικών μας συλλογικών συμβάσεων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, να εφαρμόζονται υποχρεωτικά από το σύνολο των εργοδοτών.

Η υπογραφή της Κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο Εμπόριο αποτελεί τη μητέρα των μαχών μας. Συμμετέχουμε στην Πανεργατική Απεργία και διεκδικούμε:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας μέσα από την επαναφορά των Κλαδικών Συμβάσεων και της υποχρεωτικότητας τους στο Εμπόριο και στις Υπηρεσίες. Ενδυνάμωση και θωράκιση του ρόλου του ΟΜΕΔ. Υποχρεωτική Διαιτησία για τους εργοδότες και επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Κατοχύρωση του 5νθήμερου, 8ωρου, 40ωρου συνεχούς εργασίας. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/21).
  • Κατώτατο μισθό 751 Ευρώ και επαναφορά της ευθύνης καθορισμού του μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)
  • . Δραστική μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, μείωση στο φόρο καυσίμων και των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Γενναία αύξηση του αφορολόγητου των μισθωτών.
  • Ουσιαστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο στα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών και των κατασχέσεων λογαριασμών μισθοδοσίας εργαζομένων.
  • Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανένα νοικοκυριό οικογενειών
  • Κατάργηση Ε.Φ.Κ. σε πετρέλαιο , βενζίνη , φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/11/2022 ωρα 11:00 το πρωί , έξω από την Π.Ε.Καστοριάς

—————————————————————————————————–

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Συμμετέχουμε όλες/όλοι στην Απεργία στις 9/11/22

Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια και στις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Δ. Μακεδονίας

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν συνεχώς, το τελευταίο διάστημα, κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου που σε πολλές περιπτώσεις πέφτει κάτω και από τα όρια της επιβίωσης.

Οι εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών της Ηλεκτρικής Ενέργειας, των καυσίμων, των τροφίμων και κυρίως των ειδών πρώτης ανάγκης έχουν φέρει σε πολύ άσχημη θέση τα λαϊκά νοικοκυριά που αγωνίζονται απελπισμένα για την επιβίωση.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 17% των Ελλήνων βρίσκονται στο φάσμα της ακραίας φτώχειας ενώ 7 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις δαπάνες διατροφής.

Τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο από 20% έως και 50% σε πολλά είδη ενώ στην Ενέργεια οι αυξήσεις είναι εξωφρενικές, 260% στο Φυσικό Αέριο και 38% στον ηλεκτρισμό (εκτός από τις επιδοτήσεις).

Και οι αυξήσεις δεν έχουν τέλος αφού αναμένονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί και σε άλλα ήδη διατροφής όπως και στην Ενέργεια. Ταυτόχρονα οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένα με τις περικοπές που είχαν επιβληθεί την περίοδο 2011-2012. Οι αυξήσεις που δόθηκαν στον κατώτερο μισθό όπως κι αυτές που εξήγγειλε για το 2023 ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι ψίχουλα και δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τον τιμάριθμο και τον πληθωρισμό.

Οι αυξήσεις στο Φυσικό Αέριο και στην Ηλεκτρική Ενέργεια: Οι αυξήσεις αυτές είναι τεράστιες (δεκαπλασιασμός των τιμών στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο) και σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στην αύξηση των πρώτων υλών αλλά στην κερδοσκοπική λειτουργία των χρηματιστηρίων. Οι παραγωγοί Η/Ε στη Χώρα μας ανεβάζουν υπέρογκα τις τιμές ρεύματος από μονάδες Φ.Α καθορίζοντας έτσι υψηλές τιμές και στο ρεύμα. Σε ότι αφορά τη χονδρική του ρεύματος η Κυβέρνηση έχει κάνει συμφωνία με τη ΔΕΗ, όπου έχει επιβάλει διατίμηση στο ρεύμα που παράγεται από άλλες πηγές πλην φυσικού αερίου και τα επιπλέον ποσά μπαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από εκεί μεταφέρονται στους παρόχους Ηλεκτρικής Ενέργειας και παρουσιάζονται ως επιδοτήσεις των καταναλωτών ρεύματος. Είναι ένα καλοστημένο κόλπο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη όπου χρηματοδοτεί με υπέρογκα κέρδη τους Ενεργειακούς ομίλους ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται ως Κοινωνικά ευαίσθητη.

Κι όμως σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει. Τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας στην επιστήμη και στην τεχνολογία δίνουν την δυνατότητα στους εργαζομένους του σήμερα να δουλεύουν σε καλύτερες συνθήκες, με λιγότερες ώρες εργασίας και με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα του εξασφαλίζουν ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής.

Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για τον εργαζόμενο να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα, κόντρα στο δουλεμπόριο της ανεργίας και της επισφάλειας. Σήμερα έχουν την δυνατότητα οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, Κοινωνικής Φροντίδας, Περίθαλψης, Παιδείας, με προστασία της μητρότητας, των παιδιών και των ηλικιωμένων, ελεύθερο χρόνο και υποδομές δημιουργικής αξιοποίησής του. Αυτές τις δυνατότητες καλούμαστε να διεκδικήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε την θέση του εργαζομένου στην παραγωγή.

Να μην τους αφήσουμε να μας επιστρέψουν σε έναν «εργασιακό Μεσαίωνα». Να παλέψουμε για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Ο λαός και οι εργαζόμενοι έχουν την δύναμη να ανατρέψουν την κυβέρνηση και την πολιτική του κεφαλαίου, και να ανοίξουν ένα νέο δρόμο με κέντρο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης χωρίς παλιά και νέα μνημόνια, χωρίς χρέη, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται και απαιτούν:

  • Συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστικά δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας30ωρο-5μερο-6ωρο σταθερό για όλους και όλες!
  • Έλεγχος των τιμών με διατίμηση στα είδη πρώτης ανάγκης και στις τιμές νερού, ρεύματος, θέρμανσης
  • Διατίμηση στις τιμές ρεύματος στη χονδρική και τη λιανική με βάση το κόστος παραγωγής. Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας. Να καταργηθούν τα χαράτσια των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ
  • Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και ποινικοποιεί την αγωνιστική δράση στους χώρους δουλειάς.

 

Back to top button