Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: 6 στους 10 μαθητές χωρίς παράλληλη στήριξη – Ανύπαρκτα τα σχολικά γεύματα σε δύο δήμους

Έξι στα δέκα παιδιά με αναπηρίες ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες εξακολουθούν να μην έχουν την παράλληλη στήριξη που δικαιούνται στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ χωρίς σχολικά γεύματα παραμένουν ακόμη οι μαθητές των δημοτικών σχολείων των δήμων Νεάπολης-Συκεών και Ωραιοκάστρου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Τα παραπάνω έθιξε στο ThessToday.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκονάς ο οποίος έκανε λόγο για τρομακτική και πλήρη αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας προς τα σημαντικά ζητήματα των σχολικών μονάδων που απασχολούν μαθητές, γονείς αλλά και καθηγητές, έχοντας μια ακόμη σχολική χρονιά με πολλά και άλυτα προβλήματα.

Μαθητές χωρίς παράλληλη στήριξη

Όπως εξήγησε ο κ. Κοκονάς, αν και μετράμε δύο μήνες περίπου από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών με παράλληλη στήριξη. Σε επικοινωνία που είχαν οι γονείς με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενημερώθηκαν ότι βρίσκονται σε αναμονή για νέες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού οι οποίες, ωστόσο, ενδέχεται να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των μαθητών.

«6 στα 10 παιδιά δεν έχουν παράλληλη στήριξη με συνέπεια είτε να μην πηγαίνουν στο σχολείο είτε να παρακολουθούν τα μαθήματα με μεγάλη δυσκολία. Οι διευθυντές των σχολείων προσπαθούν από την πλευρά τους να διαχειριστούν την κατάσταση και όσο είναι εφικτό να γεμίσουν κάποιες ώρες των παιδιών με μαθησιακές ανάγκες και να παρακολουθούν τα μαθήματα στο σχολείο τους. Η λύση όμως δεν είναι αυτή, χρειάζεται άμεσα να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις και να μεριμνήσουν οι αρμόδιοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκονάς.

Πονοκέφαλος με τα σχολικά γεύματα σε δήμο Νέαπολης-Συκεών και Ωραιοκάστρου

Τα σχολικά γεύματα αναζητούν ακόμη οι εκατοντάδες μαθητές σε 23 δημοτικά σχολεία του δήμου Νέαπολης-Συκεών και σε 7 σχολεία του δήμου Ωραιοκάστρου καθώς οι διαμάχες που έχουν προκύψει με τους αναδόχους στέκονται εμπόδιο στην εξασφάλιση παροχής των γευμάτων.

«Το τόσο απαραίτητο γεύμα των παιδιών μας δεν υπάρχει στα δημοτικά των συγκεκριμένων δήμων καθώς ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν διαμάχες με τις εταιρείες-αναδόχους. Διαμάχες σε βάρος των παιδιών τη στιγμή που οι γονείς προσπαθούν να κρατήσουν όρθια τα νοικοκυριά τους λόγω της ακρίβειας. Αίτημα μας ήταν να δοθούν τα σχολικά γεύματα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά μόνο συγκεκριμένος αριθμός δημοτικών είναι στη λίστα με τους δικαιούχους», επισήμανε ο κ. Κοκονάς με τον ίδιο να προσθέτει ότι παραμένει άγνωστο το πότε και αν θα ξεκινήσει η διανομή τους.

Η σύσκεψη των γονέων και οι αποφάσεις

Στην σύσκεψη των γονέων της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους στα σχολεία ενώ κατέληξαν ομόφωνα στην άμεση ανάγκη παρουσιάς ιατρικού προσωπικού και συγκεκριμένα, ψυχολόγων εντός των σχολικών κτιρίων προκειμένου να καταπολεμηθεί κάθε μορφής βίας. «Είναι πολλά τα παραδείγματα με κρούσματα βίας στα σχολεία της πόλης. Οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να τα διαχειριστούν και είναι επομένως, τεράστια και άμεση η ανάγκη για ψυχολόγους μέσα στα σχολεία. Δεν επαρκεί ένας ψυχολόγος για πέντε σχολεία», σημείωσε ο κ. Κοκονάς αναφέροντας παράλληλα ότι οι γονείς θα συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου.

thesstoday.gr

Back to top button