Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι διμερείς συναντήσεις εργασίας των εκπροσώπων οκτώ διακεκριμένων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ με τις Πρυτανικές Αρχές και το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θέτοντας τις βάσεις για τη σύναψη αμοιβαία επωφελών συμφωνιών συνεργασίας.
Τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη νέα Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ Κοζάνης επισκέφθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία πρυτάνεων, κοσμητόρων, καθηγητών και διευθυντών των Πανεπιστημίων Columbia University, George Mason University, Princeton University, Stockton University, University of Alabama, University of Texas – Health Science Center, William & Mary και Kentucky University. Η επίσκεψη στο ΠΔΜ οργανώθηκε σε υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, “Σύνοδος Φάρος 2022: Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης”, στο πλαίσιο της οποίας 30 αμερικανικά Πανεπιστήμια επισκέπτονται τη χώρα μας διερευνώντας τις προοπτικές νέων συνεργασιών με τα ελληνικά ΑΕΙ.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πρωτοτύπησε, οργανώνοντας ταυτόχρονες B2B συναντήσεις εργασίας απευθείας μεταξύ των εκπροσώπων των αμερικανικών ΑΕΙ και τους επικεφαλής Σχολών και Τμημάτων του ΠΔΜ.
Στις συναντήσεις αυτές εξετάστηκαν διεξοδικά οι δυνατότητες νέων διμερών συμπράξεων στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση και την έρευνα, με την προοπτική αρκετές εξ’ αυτών να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Επίσης, συζητήθηκε η ωρίμανση και εξειδίκευση φιλόδοξων κοινών προγραμμάτων και δράσεων με το Πανεπιστήμιο του Kentucky, με το οποίο το ΠΔΜ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας ήδη από το 2021.
Ο Πρύτανης, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης δήλωσε ότι: «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στη θέση που βρίσκεται σήμερα και με τον ισχυρό αναπτυξιακό ρόλο που έχει αναλάβει, αναζητά εξωστρέφεια και διεθνοποίηση. Η επίσκεψη των αμερικανικών Πανεπιστημίων είναι σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ευελπιστούμε ότι θα προκύψουν στοχευμένες συνεργασίες και δράσεις, που θα περιλαμβάνουν από ανταλλαγές καθηγητών και κοινά μαθήματα μέχρι και κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών».
Οι Πρυτανικές Αρχές έχουν αναδείξει σε βασικό στρατηγικό στόχο την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση του ΠΔΜ, επιδιώκοντας την εμβάθυνση υφιστάμενων αλλά και την έναρξη νέων στρατηγικών σχέσεων με υψηλού κύρους Πανεπιστήμια του εξωτερικού, που θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά συνολικά στην οικονομία και την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας.