Ελλάδα

Ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα οι ελατοπαραγωγοί του «Ταξιάρχη» – Αυξημένες κατά 15% οι τιμές των ελάτων φέτος

Αυξημένες κατά τουλάχιστον 15% αναμένεται να είναι οι τιμές των χριστουγεννιάτικων ελάτων συγκριτικά με τις περσινές γιορτές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ελατοπαραγωγών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν την μεταφορά και την πώλησή τους από τις 25 Νοεμβρίου έως και την παραμονή των Χριστουγέννων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Από την ακρίβεια φέτος, φαίνεται να μην… ξέφυγε ούτε το φυσικό έλατο, καθώς το κόστος μεταφοράς και τα καύσιμα είναι τα βασικά εμπόδια που θα κάνουν πιο δύσκολη την πώληση των παραγωγών του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, τα οποία όπως είναι αναμενόμενο, θα αυξήσουν την τελική τιμή, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πολύ μεγάλη διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου κυμαινόταν στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, όπου καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι πρώτες εκτιμήσεις λένε πως θα είναι χαμηλότερες καθώς η μεταφορά γίνεται πιο εύκολα και χωρίς τόσα έξοδα. «Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο πιο σταθερές γίνεται, αλλά δεν μπορούμε να μην τις τσιμπήσουμε λίγο λόγω των συγκυριών. Δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν καταναλωτή παραπονεμένο, κι καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική κοινωνία σήμερα. Παρόλα αυτά, οι προπαραγγελίες ήδη έχουν ξεκινήσει και τα τηλέφωνα έχουν πάρει, για ακόμη μία χρονιά, φωτιά» αναφέρει στο ThessToday.gr, ο πρόεδρος της κοινότητας Πολυγύρου και ελατοπαραγωγός, Γιάννης Ξάκης.

Ο κ. Ξάκης φαίνεται να παραμένει αισιόδοξος για τις πωλήσεις και της φετινής χρονιάς, αφού οι περσινές ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ, χωρίς ωστόσο να περιμένει αυτό να ξεπεραστεί και να «σπάσει». Ο ίδιος εξηγεί πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά και υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες ελπίζει να μην αναγκάσουν τους καταναλωτές να γυρίσουν «πλάτη» στους ελατοπαραγωγούς. «Εμείς, πιστοί στην παράδοση των χρόνων, θα είμαστε ακόμη μία χρονιά δίπλα στους καταναλωτές, κάνοντας το καλύτερο δυνατό για αυτούς. Κατά την διάρκεια της πανδημίας κινηθήκαμε σε πολύ καλά επίπεδα, πέρυσι η χρονιά ήταν εξαιρετική, οπότε γιατί να μην τα καταφέρουμε και φέτος; Ακόμη και στην κρίση επηρεαστήκαμε λιγότερο από όλυς τους κλάδους. Δεν νομίζω πως οι αυξήσεις θα σταθούν τόσο μεγάλο εμπόδιο».

Στο «πόστο» τους το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου οι ελατοπαραγωγοί

Στην «πηγή» του χριστουγεννιάτικου δέντρου, τα έλατα δεν έχουν κοπεί ακόμα, καθώς οι παραγωγοί περίμεναν την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ αναμένεται να βρεθούν στα «πόστα» τους και να ξεκινήσουν τις παραγγελίες τους, σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Τα πριόνια θα πάρουν «φωτιά» και σχεδόν το σύνολο των 1.100 κατοίκων εργάζεται για την προετοιμασία, τη φόρτωση και την αποστολή των χιλιάδων ελάτων που θα στολίσουν τις πόλεις για τις γιορτές.

Όπως σχεδόν κάθε χρόνο, έτσι κι φέτος, οι ελατοπαραγωγοί του ορεινού χωριού της Χαλκιδικής, θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στον Βολο και στην Πάτρα, ενώ θα γίνουν εξαγωγές στην Κύπρο αλλά και στην Αλβανία, όπου η τελευταία ξεκίνησε τις αγορές της από την περσινή χρονιά.

«Περιμένουμε να σηκώσουμε μανίκια και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, το οποίο αποτελεί την μοναδική πηγή εσόδων για το χωριό. Ελπίζουμε πως και φέτος όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα κερδίσουμε το στοίχημα που έχουμε βάλει με τους εαυτούς μας, κι είναι το ίδιο κάθε χρόνο, δηλαδή, να ξεπεράσουμε τις περσινές πωλήσεις και να έρθουμε με ένα καινούριο ρεκόρ».

thesstoday.gr

Back to top button