ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά: Με μεγάλη επιτυχία το σεμινάριο “Γεωγραφίες και γυναικοκτονίες” (φωτο)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου το σεμινάριο “Γεωγραφίες και γυναικοκτονίες: Η έμφυλη βία ως γενοκτονία”, με ομιλήτρια την αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου του Middlesex Δρ. Αναστασία Χρήστου. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών.
Με ιδιαίτερα σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα, η οποία εκτείνεται από τις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές επιστήμες έως και τις τέχνες, η Δρ. Αναστασία Χρήστου παραμένει μία αφοσιωμένη ακαδημαϊκός με ουσιώδη και επιδραστική διεπιστημονική έρευνα σε πεδία όπως τον φεμινισμό, την μετανάστευση, τον ρατσισμό, τις φυλετικές ανισότητες κ.α. Η Δρ. Αναστασία Χρήστου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνιολογίας, μέλος του κέντρου ερευνών κοινωνικής πολιτικής και ιδρυτικό μέλος του δικτύου ερευνών FemGenSex του πανεπιστημίου Middlesex του Βόρειου Λονδίνου.
Η καθηγήτρια ξεκίνησε την ομιλία της με αναφορά στις θεωρητικές, κοινωνικές και πολιτικές συνιστώσες της έμφυλης ανισότητας καθώς και στον χαρακτήρα αυτής με ιδιαίτερη έμφαση στα στερεότυπα που επικρατούν. Επεκτάθηκε πλήρως σε σύγχρονα και πρόσφατα, ειδικά στον ελληνικό χώρο, φαινόμενα όπως το revenge porn, τα εγκλήματα “τιμής” καθώς και το γεγονός που τον τελευταίο καιρό έχει πάρει μεγάλη έκταση στη χώρα μας, τις γυναικοκτονίες. Στο τέλος, έκανε αναφορά στην μελλοντική εξέλιξη αυτών των φαινομένων καθώς και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την εξάλειψη αυτών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στο τρίπτυχο της ευαισθητοποίησης, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια μακράς διαρκείας και ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στους/τις φοιτητές/τριες και την καθηγήτρια. 

Back to top button