Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Κομμωτήρια σε απόγνωση – Μειωμένο πελατολόγιο και ενέργεια κλονίζουν τους επαγγελματίες

Σε απόγνωση βρίσκεται η πλειοψηφία των ιδιοκτητών κομμωτηρίων της Θεσσαλονίκης καθώς η ενεργειακή κρίση έχει «χτυπήσει» κόκκινο στις επιχειρήσεις τους και το πελατολόγιο τους μειώνεται συνεχώς, με το 30% των επιχειρήσεων, μάλιστα, να κινδυνεύει με λουκέτο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Την μουδιασμένη κίνηση της αγοράς που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα περιέγραψε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Κουρέων Κομμωτών Θεσσαλονίκης Παύλος Κολοβός, τονίζοντας ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες να κρατηθούν τα κομμωτήρια τους βιώσιμα. «Πρώτα εμφανίστηκε η πανδημία και τα κομμωτήρια ήταν επί έξι συνεχόμενους μήνες κλειστά με συνέπεια να χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι του πελατολογίου και να μην επιστρέψει. Στην προσπάθεια μας να το ανακτήσουμε, ήρθε η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση. Ο κλάδος έχει κλονιστεί και επηρεαστεί σημαντικά με τις μικρομεσαίες μας επιχειρήσεις να τείνουν προς εξαφάνιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κολοβός.

Μειώνονται συνεχώς τα ραντεβού στα κομμωτήρια

Όλο και λιγότερα ραντεβού καταγράφουν πλέον οι ιδιοκτήτες των κομμωτηρίων ενώ ακόμη και το απλό κούρεμα που ήταν μηνιαίο, πλέον γίνεται στο δίμηνο και παραπάνω. Όπως εξήγησε ο κ. Κολοβός οι πελάτες περιόρισαν πολλές από τις υπηρεσίες λόγω της ακρίβειας που βιώνουν στην καθημερινότητα τους ή ειδικά οι γυναίκες, καταφεύγουν σε πιο οικονομικές λύσεις αγοράζοντας προϊόντα για την περιποίηση των μαλλιών τους όπως βαφές, αγνώστου προέλευσης και ποιότητας. «Το πελατολόγιο μας μειώνεται διαρκώς. Στο δικό μου κομμωτήριο που μετρά 30 περίπου χρόνια στον χώρο, είχαμε 130-150 ραντεβού για βαφές τον μήνα ενώ τώρα δεν αγγίζουμε ούτε τα 30. Το κούρεμα μπορεί να είναι αναγκαίο αλλά οι υπόλοιπες υπηρεσίες όπως οι βαφές και τα χτενίσματα έχουν μειωθεί σημαντικά. Πελάτισσες δηλαδή που έρχονταν μόνο για βαφή, πλέον δεν έρχονται», ανέφερε 0 πρόεδρος του Σωματείου.

Υψηλό ρεύμα …αλλά ίδιο κόστος παροχών

Η λειτουργία των κομμωτηρίων βασίζεται κυρίως στο ρεύμα καθώς οι παροχές τους (πιστολάκια, κάσκες, κλιματιστικά, θερμοσίφωνες) εξαρτώνται αποκλειστικά από την ενέργεια η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των πρώτων υλών (βαφές, σαμπουάν, μάσκες) έχει επιφέρει διπλάσια έξοδα στις επιχειρήσεις τους. Οι επαγγελματίες του κλάδου, ωστόσο, δεν έχουν προχωρήσει σε αύξηση των τιμών των παροχών τους προκειμένου να μην εξαφανιστεί και το πελατολόγιο έχει μείνει. «Ο τζίρος ορισμένων κομμωτηρίων έπεσε στο 70% λόγω των υψηλών εξόδων και των μειωμένων ραντεβού. Ότι χρησιμοποιούμε στο κομμωτήριο είναι με ρεύμα και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Αντιθέτως, το κέρδος μας έχει εξανεμιστεί διότι κρατάμε όσο είναι εφικτό ίδιες τιμές για να μην χαθεί το ήδη υπάρχων πελατολόγιο μας», σημείωσε ο κ. Κολοβός.

Με λουκέτο απειλείται το 30%

Με οριστικό κλείσιμο κινδυνεύει το 30% των κομμωτηρίων της πόλης ενόψει και του χειμώνα, αδυνατώντας να τα ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα τους. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των 2.000 κομμωτηρίων του σωματείου μας είναι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ υπάρχουν αυτήν τη στιγμή χώροι που δεν έχουν ούτε ένα ραντεβού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι περισσότερες πελάτισσες βάφουν τα μαλλιά τους μόνες τους λόγω της ακρίβειας. Όπως χαρακτηριστικά μας λένε, ”δεν φτάνουν πλέον τα χρήματα και για βαφές”», υποστήριξε καταλήγοντας ο κ. Κολοβός.

thesstoday.gr

Back to top button