Σε ένα ομιχλώδες “αγγελοπουλικό” τοπίο στην ελληνική μεθόριο αποκαλύπτεται η ασυδοσία και η παραβατικότητα κάποιων κατοίκων που μετατρέπουν το δάσος σε χωματερή.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αντιπρόεδρος της εταιρείας προστασίας περιβάλλοντος εξηγεί ότι η καταγραφή της χωματερής έγινε με κάμερες που έχουν τοποθετηθεί για την καταγραφή της άγριας ζωής, αλλά ανακάλυψαν τους παραβάτες πολίτες, οι οποίοι ξεφορτώνονται τα μπάζα τους μέσα στο δάσος.
Το υλικό είναι στην διάθεση των αρχών, καθώς η τοποθέτηση καμερών έγινε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Το Δενδροχώρι με περίπου 70 έως 100 κατοίκους βρίσκεται ακριβώς επάνω στα σύνορα και πέριξ αυτού σε απόσταση γύρω στα δυο με τρία χιλιόμετρα βρίσκονται τρεις οικισμοί. Όλα τα σκουπίδια προέρχονται από αυτούς τους οικισμούς και κυρίως το χωριό.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο κ. Παναγιωτόπουλος, δεν πρόκειται απλώς για θέμα αισθητικής. Η χωματερή δημιουργεί πολλούς περισσότερους κινδύνους. Αφ’ ενός έλκονται τα ζώα από τις οσμές που περιέχουν τα ανθρώπινα απορρίμματα, όπως τα υπολείμματα φαγητών, συνηθίζουν στην εύρεση τροφής τέτοιου είδους και αφ’ ετέρου πλησιάζουν επικίνδυνα σε κατοικημένες περιοχές. Όταν θα βρίσκονται όλο και πιο συχνά πλησίον των οικισμών θα επιτεθούν και στα ζώα των κτηνοτρόφων. Ενδεχομένως τότε κάποιοι θα αντιδράσουν με δραστικά μέσα και θα προκαλέσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση. Επιπλέον, μέσα στην χωματερή ορισμένοι ασυνείδητοι εναποθέτουν προϊόντα εξαιρετικά επικίνδυνα για όλο το περιβάλλον. Αντικαθιστώντας παλιές κατασκευές αμιάντου, που ήταν συνήθεις για την μόνωση των σπιτιών, μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, με αποτελέσματα που θα έχουν συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων και αργότερα θα εκδηλωθούν στην πανίδα της περιοχής.
Είναι καιρός πλέον οι υπεύθυνοι τέτοιων πρακτικών που ασεβούν απέναντι στην φύση και στους κατοίκους να υποστούν τις συνέπειες. Και εφ’ όσον η αδιαφορία έναντι του νόμου καλά κρατεί, ενδεχομένως η επιβολή αυστηρών προστίμων αποδειχθεί αποτελεσματικότερη.