Ελλάδα

ΑΠΘ: Πλήθος κόσμου στο Πολυτεχνείο – Συγκινούν τα μικρά παιδιά που καταθέτουν λουλούδια

«Φοιτητές και εργαζόμενοι θα τα καταφέρουν όπως και τότε»

Πλήθος φοιτητών βρίσκεται από νωρίς στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τιμώντας την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973, δίνοντας μήνυμα αγώνα και πάλης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Από νωρίς το πρωί η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ έχει κατακλυστεί από φοιτητές, έχει στηθεί μικροφωνική με τραγούδια, ενώ στο μνημείο για την εξέγερση ήδη καταφθάνουν στεφάνια και λουλούδια από πολίτες όλων των ηλικιών που με συγκίνηση έρχονται να αποτίσουν το δικό τους φόρο τιμής, παρά τη βροχή.

«Πήραμε αποφάσεις για μια σειρά δραστηριοτήτων, η οποία κορυφώνεται σήμερα εδώ και με το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο. Θέλουμε εμείς οι φοιτητές να πούμε ότι 49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς σύγκρουση», αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού, Γιώργος Θεοδωρίδης.

Και προσθέτει πως «τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στις πύλες του Πολυτεχνείου, “Έξω η ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ”, τώρα έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, γιατί η χώρα μας εμπλέκεται στο μακέλεμα, στέλνει πολεμικό υλικό, όπλα και γίνεται προγεφύρωμα πολέμου για άλλους λαούς. Σήμερα θα δώσουμε απάντηση με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο, μαζί με τα εργατικά σωματεία. Η χώρα μας δεν θα γίνει προγεφύρωμα πολέμου. Φοιτητές και εργαζόμενοι θα τα καταφέρουν σήμερα όπως και τότε».

«Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα ερχόμαστε να τιμήσουμε αυτούς που αγωνίστηκαν σε εποχές δύσκολες, για όλα αυτά που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Κάθε μέρα μια μέρα προσπάθειας για τη δικαίωση αυτών των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Συγκινούν τα μικρά παιδιά που καταθέτουν λουλούδια για το Πολυτεχνείο – «Φως ο αγώνας των φοιτητών»

Μικρά παιδιά με γαρύφαλλα στα χέρια καταφθάνουν από το πρωί στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, προκειμένου να τιμήσουν μαζί με τους γονείς τους και το πλήθος φοιτητών που βρίσκεται στο σημείο, την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας των συνταγματαρχών.

Κοιτώντας τα στεφάνια που βρίσκονται ήδη στο μνημείο του Πολυτεχνείου, υψώνοντας τις γροθιές τους και εναποθέτοντας τα λουλούδια που κρατούν, πολλά μικρά παιδιά τιμούν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου.

«Η ιστορία είναι αυτό που μας κρατάει ζωντανούς και πρέπει να τη θυμόμαστε πάντα. Έρχομαι κάθε χρόνο», δηλώνει ένας πατέρας που ήρθε με τα παιδιά του να καταθέσει λουλούδια.

Και προσθέτει: «Φέτος είναι δύσκολα τα πράγματα. Τον δρόμο που μας έδειξαν αυτοί οι άνθρωποι, ό,τι κι αν είχαν στο μυαλό τους, πρέπει να τον έχουμε σαν φως. Μόνο ο δρόμος του αγώνα είναι αυτός που θα μπορέσει να μας σώσει από αυτή την κατάσταση που ζούμε. Να ξυπνήσει ο λαός επιτέλους. Ένα βήμα ήταν το τότε. Ας δούμε τώρα τι άλλο μπορούμε να κάνουμε».

Δείτε τις φωτογραφίες του ThessToday.gr:

ThessToday.gr

Back to top button