Καστοριά

Διαπιστώσεις για την αποκατάσταση της αναπαράστασης του Λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό (του Σάκη Ευαγγέλου)

Ήμουν μπροστά και ντράπηκα ως Καστοριανός – Ευτυχώς ο επισκέπτης δεν ήταν δικομανής!

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της αναπαράστασης του Λιμναίου Οικισμού Δισπηλιού, ξεκίνησαν μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης στις 22-6-2022, η οποία και λήγει στις 22-12-2022.
«Το έργο περιλαμβάνει επεμβάσεις επισκευής και συντήρησης της αναπαράστασης του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού στον αρχαιολογικό χώρο Δισπηλιού Καστοριάς προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φθορές που έχουν σημειωθεί στην αναπαράσταση (κατά κύριο λόγο τη φυσική φθορά που επήλθε λόγω του χρόνου που μεσολάβησε από την κατασκευή της αναπαράστασης στα τέλη της δεκαετίας του 1990), χωρίς, ωστόσο, να αλλοιωθεί ριζικά η μορφή της. Παράλληλα, αντιμετωπίζει τα ζητήματα ασφαλείας των επισκεπτών προκειμένου ο οικισμός να καταστεί και πάλι ελκυστικός και κατάλληλος για την υποδοχή κοινού. Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί από το πρόγραμμα «Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg IPA CBC Programme “Greece – Albania 2014 – 2020»
Μετά από πολλαπλές επισκέψεις στο χώρο της αναπαράστασης διαπιστώνεται μέχρι σήμερα:
👌 Έχει γίνει αλλαγή της ξυλείας στο διάδρομο προσέγγισης της αναπαράστασης όπως φαίνεται και στη μεγάλη φωτογραφία κάτω (ενός διαδρόμου που εφάπτεται το έδαφος, εύκολο δηλαδή).
👉 Αντιθέτως στην ξύλινη «εξέδρα»-εκεί που πραγματικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, έχει γίνει επιλεκτική αλλαγή της ξυλείας με «μπαλώματα» όπως φαίνεται στη φωτογραφία επάνω.
👍 Το έργο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί (ευτυχώς), που σημαίνει ότι προλαβαίνουμε να κάνουμε αλλαγή όλης της ξυλείας στην εξέδρα, που είναι και το ζητούμενο και που πραγματικά υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας (την περίοδο αυτή η στάθμη του νερού στη λίμνη έχει πέσει, δεν υπάρχει νερό κάτω από την εξέδρα).
👎Διαφορετικά κάναμε μια «τρύπα στο νερό»!
Περιστατικό: Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022
Επισκέπτης από το Αγρίνιο αφού έχει ξεναγηθεί-περιηγηθεί στο χώρο της αναπαράστασης, πληρώνοντας εισιτήριο 5ευρώ!
– Επισκέπτης: Να σας πω λίγο…
– Υπάλληλος: Παρακαλώ σε τι μπορώ να σας βοηθήσω.
– Επισκέπτης: Ξέρετε… η εξέδρα είναι επικίνδυνη… δείτε το παντελόνι μου… σηκώθηκε ένα ξύλο και έπεσα μέσα μέχρι το γόνατο… παραλίγο να σπάσω το πόδι μου … και είμαι και μιας ηλικίας όπως βλέπετε… καταλαβαίνεται..
Ήμουν μπροστά, ντράπηκα ως Καστοριανός, δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του υπαλλήλου.
Υ.Σ. Ευτυχώς ο επισκέπτης δεν ήταν δικομανής….

Back to top button