Ελλάδα

«Ακροβασίες του μυαλού. Η ιστορία ενός διπολικού»

Όταν η διπολική διαταραχή χτύπησε πριν από πολλά χρόνια την πόρτα του Βαγγέλη Μάστορα, απλώς έμαθε να συμπορεύεται μαζί της. Αυτή η παράλληλη συμπόρευση αποτυπώνεται στις σελίδες του βιβλίου «Ακροβασίες του μυαλού. Η ιστορία ενός διπολικού» (εκδ. Τόπος), όπου με βιωματικό τρόπο αφηγείται τη δική του εμπειρία ζωής.

Ο Βαγγέλης Μάστορας είναι ένας καταξιωμένος επαγγελματίας, ενεργός δημοσιογράφος -έχει διατελέσει και δήμαρχος- ο οποίος, παράλληλα με τις κοινωνικές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις, αντιμετωπίζει και τη συγκεκριμένη χρόνια πάθηση του συναισθήματος. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», εξήγησε πώς ξεκίνησε το ταξίδι αυτό, με πολλές στάσεις, με άγνωστους προορισμούς και πώς προέκυψε η γραφή και η επιθυμία να μοιραστεί με τον κόσμο τα δικά του συναισθήματα.

«Η αρρώστια, είτε σωματική είτε ψυχική -και δεν κάνω καμιά διάκριση και μακάρι να μην κάνει κανείς, καθώς υπάρχει προκατάληψη, κοινωνικά ταμπού και κοινωνικό στίγμα- με χτύπησε νωρίς. Κι έχει αυτό το χαρακτηριστικό, να χτυπά σε νεαρή ηλικία και από τότε εξακολουθώ να την κουβαλώ», δήλωσε ο συγγραφέας.

Θυμάται πως η πρώτη …γνωριμία έγινε στη δεκαετία του εβδομήντα, τότε που και τα μέσα και οι θεραπείες δεν ήταν όπως είναι σήμερα, αλλά άμεσα έγινε αντιληπτό από το οικείο περιβάλλον του. Απευθύνθηκαν σε γιατρό, ακολούθησαν αγωγές και, όπως λέει ο κ. Μάστορας, έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια απ’ έξω όλα τα φάρμακα για τη διπολική διαταραχή.

Η ασθένεια ήταν συνοδοιπόρος μέχρι τις σπουδές, όπου ήρθε μια ύφεση για να επανέλθει στα 29 του και μάλιστα δριμύτερη, όπως λέει, με νοσηλείες και με πολλές περιπέτειες.

Ο συγγραφέας καταγράφει την προσωπική του πυκνή σε εμπειρίες ιστορία, όπου συμπυκνώνονται κοινά μοτίβα και ανησυχίες ασθενών με διπολική διαταραχή. Όπως εξηγεί, στο βιβλίο του περιγράφεται εκτός από την επαφή με τη φύση της διαταραχής, η εμπειρία με το σύστημα ψυχικής υγείας και η αναζήτηση κατάλληλου θεραπευτή και θεραπείας, μέσα από την παράλληλη και απαραίτητη αποδοχή της πραγματικότητας, ότι η διαταραχή θα είναι ένας παράγοντας, την ύπαρξη του οποίου κανένας πάσχων δεν μπορεί να αγνοήσει, η «φίλη» του, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, μια σχέση ζωής.

«Η διπολική συναισθηματική διαταραχή ως όρος περιγράφει μία απρόβλεπτη διακύμανση του συναισθήματος από την ακραία θλίψη (ψυχωσικό καταθλιπτικό επεισόδιο) έως την ασυγκράτητη ευφορία (μανιακό επεισόδιο), με ενδιάμεσες περιόδους νορμοθυμίας, που σημαίνει ότι υπάρχει μια περίοδος που όλα μοιάζουν καλά και τότε ακριβώς είναι σημαντικό να μην σταματήσει την αγωγή ο θεραπευόμενος», σημειώνει ο κ. Μάστορας.

Η παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Μάστορα «Ακροβασίες του μυαλού, Η ιστορία ενός διπολικού» θα πραγματοποιεί αύριο, Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 12.30μμ, στο βιβλιοπωλείο – πολυχώρο Μαλλιάρης – Παιδεία «Ανατόλια» (Δημ. Γούναρη 39, Καμάρα, Θεσσαλονίκη).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Θοδωρής Ξενιτόπουλος, δημοσιογράφος ερευνητικής ψυχικής υγείας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Ψυχολογικού Φάρου», Δρ. Γεώργιος Φλώρος, ψυχίατρος ΕΣΥ, Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος καθώς και ο συγγραφέας.

AΠΕ

Back to top button