Ελλάδα

Κιμαδόπιτα

Υλικά συνταγής

  • 10 φύλλα κρούστας
  • 180 γρ. βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη για τα φύλλα και το ταψί
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 3 κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 150 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
  • 5 αυγά
  • 200 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρολά ροδίζετε το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτετε τον κιμά, το μοσχοκάρυδο (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα ντοματάκια.
  2. Βράζετε τον κιμά 30′ περίπου, μέχρι να μείνει με το λάδι. Αποσύρετε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο χτυπάτε τα αυγά (κρατάτε μια μικρή ποσοότητα για να αλείψετε την επιφάνεια της πίτας) και τα ρίχνετε στον κιμά μαζί με τη φέτα και το μαϊντανό. Βουτυρώνετε ένα μεγαλό ταψί διαμ. 28-30 εκ.
  3. Στρώνετε 5 φύλλα μέσα στο ταψί βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν. Απλώνετε το μισό μείγμα του κιμά. Βάζετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν μέσα στο ταψί, βουτυρώνοντας καλά.
  4. Βάζετε από πάνω άλλα δύο φύλλα, τα βουτυρώνετε και απλώνετε το υπόλοιπο μείγμα του κιμά. Καλύπτετε ξανά με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί. Τέλος σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα από αυτά. Αφαιρείτε όσα τμήματα φύλλου εξέχουν από το ταψί και κλείνετε περιμετρικά την πίτα.
  5. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με μαργαρίνη ή βούτυρο και το αυγό που κρατήσατε. Ψήνετε την πίτα στους 180° C, 60′ περίπου, αφού τη σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο. Ξεσκεπάζετε και την ψήνετε μέχρι να ροδίσει.
Συμβουλή

Μπορείτε να πασπαλίσετε την πίτα με σουσάμι.

icookgreek.com

Back to top button