Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Στο «κάδρο» 4 πρόσωπα – Πατέρας Αντώνιος: Είναι όλα ανυπόστατα ψεύδη

Σε τέσσερα πρόσωπα από την Κιβωτό του Κόσμου εστιάζει η έρευνα μετά τις καταγγελίες για κακοποιήσεις ανηλίκων σε δομές της σε Αθήνα και Περιφέρεια. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Αλέξανδρο Καλαφάτη, το πρώτο είναι στέλεχος της ΜΚΟ σε βάρος του οποίου υπάρχουν δύο καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών που φιλοξενούνταν στη δομή. Το στέλεχος αυτό ταξίδευε σε όλες τις δομές της Κιβωτού στην Ελλάδα, στο μικροσκόπιο θα μπουν επισκέψεις του σε τουλάχιστον δύο δομές εκτός Αθηνών.

Όσον αφορά στις σοβαρές καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και κακοποιητικές συμπεριφορές, στο μικροσκόπιο μπαίνουν τρεις εργαζόμενοι της Κιβωτού του Κόσμου. Πρόκειται για άτομα που φέρονται να ανήκουν στο στενό περιβάλλον του στελέχους της ΜΚΟ που ελέγχεται για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το στέλεχος είχε τους τρεις αυτούς εργαζομένους σαν οικογένειά του.

Και οι τρεις είχαν υπάρξει ως παιδιά φιλοξενούμενοι της Κιβωτού, μέχρι που μετά από πολλά χρόνια αποφασίστηκε να παραμείνουν στις δομές ως εργαζόμενοι.

Αυτοί οι τρεις εργαζόμενοι φαίνεται ότι αναλάμβαναν να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις που ανέκυπταν εντός των δομών όσον αφορά σε συμπεριφορές που κρίνονταν ότι ήταν εκτός κανόνων της ΜΚΟ ή παραβατικές.

Τέλος στο μικροσκόπιο θα μπουν ταξίδια που φέρονται να έκαναν παιδιά της δομής κατ’ εντολή του στελέχους της Κιβωτού του Κόσμου που καταγγέλλεται για ασέλγεια.

Συγκεκριμένα υπάρχουν καταγγελίες για παράξενες μετακινήσεις παιδιών από τη μία δομή στην άλλη. Έτσι θα ερευνηθεί εάν οι μετακινήσεις αυτές είχαν σχέση με κακοποιητικές συμπεριφορές που κάποιοι ήθελαν να μείνουν στο σκοτάδι.

Το βράδυ του Σαββάτου (19/11) η Κιβωτός του Κόσμου με νέα ανάρτηση στο Facebook κάνει λόγο για ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς και αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις.

Η ανακοίνωση της Κιβωτού του Κόσμου αναφέρει:

“Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων)περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο αλλά αντιθετως αποδείχθηκε ότι είναι εντελως ψευδεις και αβασιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας.
Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζητούμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και διαλεύκανση της σκοτεινης αυτης υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψευδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας και τους χιλιάδες ανθρώπους και υποστηρικτές του που ανιδιοτελώς δίνουν και την ψυχή τους για την ευόδωση των στόχων του.
Για την Κιβωτό, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πρωτίστως ηθικό. Παρά ταύτα οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τον οργανισμό, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση”.
Με εκτίμηση
Κιβωτός του Κόσμου

Σημειώνεται ότι, μία νέα μαρτυρία ήρθε στο φως μέσω της ΕΡΤ από παιδί που έζησε στις δομές του ιδρύματος. Με αφορμή μία κλοπή που είχε καταγγείλει εργαζόμενος της δομής το παιδί που θεωρήθηκε ύποπτο, φέρεται να έζησε ένα μαρτύριο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο φόβος ήταν αυτός που δεν επέτρεπε στα παιδιά να μιλήσουν για τα όσα φέρεται να βίωναν.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο 18χρονος φιλοξενούμενος της Κιβωτού, στην Πωγωνιανή φέρεται ότι το στέλεχος που εμπλέκεται και στην υπόθεση των ξυλοδαρμών του Βόλου είναι ο ίδιος άνθρωπος που όταν ήταν 13 ετών για ασήμαντη αφορμή χειροδίκησε εις βάρος του και πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό αλλά υπάρχουν και άλλα παραπτώματα. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να τιμωρήσει και άλλα τρία παιδιά που χειροδίκησε, είπε ο 18χρονος στον ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ιωαννίνων Βασίλη Σιώμο.

Μάλιστα ο 18χρονος είχε φιλοξενηθεί και στη δομή του Βόλου. Εκεί λοιπόν, μετά από μία κλοπή, ένα κλιμάκιο μαζί με το άτομο που ήταν και στα Γιάννενα ήρθαν στο Βόλο και έκαναν προανάκριση για να δουν ποιος έκλεψε τα χρήματα. Εκεί φέρεται ότι κακοποίησαν και χτυπούσαν τρεις υπόπτους που θεωρούσαν ότι μπορεί να έκλεψαν τα χρήματα. Μπαίνανε στα δωμάτια το βράδυ, τους φίμωσαν και τους χτύπαγαν πάρα πολύ. Την επόμενη μέρα βλέπαμε, λέει, τα παιδιά να είναι χτυπημένα με μαυρισμένα μάτια και να φέρουν σημάδια χτυπημάτων και λέγαμε τι συνέβη και μας λέγανε ότι βλέπανε εφιάλτες και τραυματίστηκαν μόνα τους.

Επίσης, έχει κληθεί και ένας 15χρονος από εδώ, από τη δομή της Πωγωνιανής να δώσει κατάθεση στην Εισαγγελία. Εχθές επιδόθηκε το έγγραφο της κλήσης από την αστυνομία. Ο 15χρονος ήταν και αυτός στη δομή του Βόλου και ίσως να τον έχει υποδείξει 19χρονο ότι μπορεί να γνωρίζει για το τι ακριβώς έχει συμβεί στη δομή του Βόλου.

Σημειώνεται ότι διαφορετικά πρόσωπα καταγγέλλουν περιστατικά τρόμου σε ξεχωριστές περιοχές καθιστώντας κομβικές τις έρευνες της αστυνομίας με τις δομές της Κιβωτού σε Βόλο, Χίο, Ιωάννινα, Αθήνα και Καλαμάτα να έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Δύο καταγγελίες κάνουν λόγο για σεξουαλική κακοποίηση και ακολουθούν φερόμενοι ξυλοδαρμοί, απειλές και τιμωρίες.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2020, ο πατέρας Αντώνιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ανυπόστατα ψεύδη, ενώ η πρεσβυτέρα, πρόεδρος του Οργανισμού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα παιδιά που προχώρησαν σε καταγγελίες να είναι υποκινούμενα.

https://youtu.be/HSBQLzONjw0?t=2

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «παρακολουθεί με στεναχώρια και προβληματισμό, τα όσα δημοσιογραφικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου» και παρακαλεί αφενός τους εμπλεκόμενους και μη συνηγόρους (των οποίων ενδεχομένως να ζητηθεί η γνώμη τους από ΜΜΕ), όσο και τα ίδια τα ΜΜΕ, να σεβαστούν το τεκμήριο αθωότητας κάθε τυχόν υπόπτου αλλά και κατηγορουμένου, το οποίο έχει καταστρατηγηθεί βάναυσα στις μέρες μας, σε μία σειρά υποθέσεων, με ευθύνη όλων μας, καθότι το αίμα, η αρένα και τα λιοντάρια, δεν αρμόζουν στο νομικό μας πολιτισμό και τη Δίκαιη Δίκη, η οποία είναι το ζητούμενο για τον καθένα και αποτέλεσε το αντικείμενο του πρόσφατου 23ου Συνεδρίου μας».

 Αλέξανδρος Καλαφάτης ΕΡΤ 

Back to top button