Κόσμος

Εκκλήσεις να διενεργηθεί έρευνα για τα βίντεο που καταγράφουν τουφεκισμούς ρώσων αιχμαλώτων πολέμου

Βίντεο τα οποία απαθανατίζουν τις εκτελέσεις ρώσων στρατιωτών που είχαν παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις ώθησαν τα Ηνωμένα Έθνη να καλέσουν να διενεργηθούν έρευνες και τη Μόσχα να διαμηνύσει πως θα βρει τους υπεύθυνους. Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη δήλωσε χθες Δευτέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο πως είναι ενήμερος σχετικά.

«Οι καταγγελίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ανθρώπων hors de combat (σ.σ. ‘εκτός μάχης’) πρέπει να γίνονται αντικείμενο ερευνών άμεσων, πλήρων και αποτελεσματικών, και οι δράστες πρέπει να λογοδοτούν», τόνισε ο εκπρόσωπος, χρησιμοποιώντας τον γαλλικό όρο του διεθνούς δικαίου για όσους δεν είναι σε θέση να πολεμήσουν ή να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους κατά τη διάρκεια ενόπλων συρράξεων.

Τα βίντεο κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα. Δείχνουν ρώσους στρατιώτες, αιχμαλώτους ουκρανών αντιπάλων τους, να είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος. Ακολουθούν πυρά. Άλλο βίντεο δείχνει πάνω από δέκα πτώματα.

Φέρονται να τραβήχτηκαν στα μέσα Νοεμβρίου, όταν ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε το χωριό Μακίιβκα, στην περιφέρεια Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Ειδικοί που μίλησαν στην εφημερίδα New York Times διαβεβαίωσαν πως είναι αυθεντικά.

Το Κίεβο επιχειρηματολόγησε ότι επρόκειτο για ενέργεια νόμιμης άμυνας διότι κάποιος αιχμάλωτος άνοιξε πυρ. Οι ουρανικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά, άρα ενήργησαν σωστά, σύμφωνα με τον ουκρανό επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, διεμήνυσε από την πλευρά του χθες ότι η Μόσχα θα ψάξει μόνη της τους δράστες, που όπως τόνισε θα πρέπει να «τιμωρηθούν».

AΠΕ

Back to top button