Ελλάδα

«Κιβωτός του κόσμου»: Νέος κύκλος καταθέσεων ανοίγει σήμερα – 10 καταγγελίες, 4 πρόσωπα στο επίκεντρο

Τον μίτο των γεγονότων της ιδιαίτερα περίπλοκης, σκοτεινής υπόθεσης που σκιαγραφούν οι καταγγελίες για περιστατικά ασέλγειας και κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», αναζητούν να συνθέσουν οι αρχές ανοίγοντας σήμερα νέο κύκλο κομβικών καταθέσεων.

Οι καταγγελίες υπό έρευνα αναφέρουν ξυλοδαρμούς, σκληρές τιμωρίες, ακόμη και παιδική εργασία. Οι δυο εισαγγελείς Ανηλίκων, οι Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη – Κυριακή Τσίχλη, που έχουν αναλάβει την ποινική προκαταρκτική έρευνα, έχουν καλέσει από σήμερα σε κατάθεση νέους μάρτυρες, νυν και πρώην φιλοξενούμενους των δομών της «Κιβωτού», για τους οποίους υπάρχουν αναφορές ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης, αλλά και νυν και πρώην εργαζόμενους.

Καλούνται νυν και πρώην τρόφιμοι, αλλά και εργαζόμενοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους μάρτυρες που αναμένονται για κατάθεση είναι και ένας κάτοικος εξωτερικού και πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να καταθέσει για κακοποιητικές συμπεριφορές σε συγκεκριμένη δομή.

Τα ερευνώμενα αδικήματα είναι δυο:
 Κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα)
• Σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου (πλημμέλημα)

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αν προκύψουν στοιχεία ή μαρτυρίες και για άλλες σεξουαλικές κακοποιητικες συμπεριφορές, όπως θωπείες, παρενόχληση, μπορεί να υπάρξουν και άλλες κακουργηματικές κατηγορίες σε βάρος ενός ή περισσοτέρων.

Τέσσερα πρόσωπα είναι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης:
• το προβεβλημένο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου»
• τρεις εργαζόμενοι της δομής (δύο εξ αυτών είναι πρώην τρόφιμοι)

Πρόθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων είναι να ληφθούν καταθέσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά περιστατικά που συνέβαιναν σε χώρους της δομής και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για τις επόμενες ενέργειές τους, αν δηλαδή θα ζητήσουν ανωμοτί εξηγήσεις από τους ανθρώπους που έχουν μπει στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ή θα κινηθούν πιο δραστικά.

Πάνω από δέκα καταγγελίες σωματικής κακοποίησης

Ο «ασκός του Αιόλου» για τα πρόσωπα της Κιβωτού άνοιξε από τα δύο διαδοχικά e-mails που εστάλησαν από το Συνήγορο του Πολίτη στην Εισαγγελία Ανηλίκων.
Συνολικά σε αυτά περιλαμβάνονταν περισσότερες από δέκα καταγγελίες σωματικής κακοποίησης.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι σε αυτές τις καταγγελίες δεν περιλαμβανόταν άμεση αναφορά σε ασέλγεια πρώην φιλοξενούμενου. Αυτή η πληροφορία έφτασε αργότερα, από τον φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα ασέλγειας σε βάρος 19χρονου σήμερα και επιβεβαιώθηκε από τον 19χρονο στην κατάθεση του στην Αστυνομία στις 16/11.

Δεν αποκλείεται δε, οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού να συνενωθούν με τη δικογραφία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η εισαγγελία ανηλίκων στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της δομής.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αναφορικά με την «Κιβωτό του Κόσμου» επεσήμανε ότι «το βασικό είναι να μην καταρρεύσει η δομή, διότι τα παιδιά είναι εκατοντάδες και αύριο-μεθαύριο θα λέμε «πού θα μείνουν τα παιδιά».

«Αν αυτά τα οποία λέγονται ισχύουν μιλάμε για πολύ σκληρά κακουργήματα, μιλάμε για κόσμο που θα μπει φυλακή» τονίζει σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Είναι όχι μόνο σκληρό, είναι φρικιαστικό πραγματικά αυτά που ακούμε και όλες αυτές οι καταγγελίες, καθώς όλα αυτά διερευνώνται από την εισαγγελία ανηλίκων και έτσι πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο σε κάθε περίπτωση» σημειώνει στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.

Επίσης χθες ανακοινώθηκαν και τρεις βασικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή παιδιών.

Οι εν λόγω αλλαγές είναι:
• Μείωση του χρόνου που απαιτείται από την αίτηση μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής
• Θέσπιση επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα
• Διεύρυνση ηλικιακών ορίων. Από 30-60 ετών τώρα είναι 25-75 έτη με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί, τα 50 έτη

Διαβάστε ακόμα: 

ertnews.gr

Back to top button