Καστοριά

Μαρία Ι. Κανδύλη: “Όχι! Δε θα γίνω συνεργός στη θανάτωση ενός ονείρου”

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούν την ‘Κιβωτό του Κόσμου’ σκέφτομαι πως συστάθηκε και λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια.
25 ολόκληρα χρόνια χωρίς καμία μεμπτή αναφορά στο έργο της παρά μόνον εύσημα και επαίνους σε μια μαυροντυμένη λιτή φιγούρα που δεν άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια. Που όλη αυτή η φήμη και η δόξα δεν ρόδισε το πρόσωπό του ούτε τον έντυσε με χρυσοποίκιλτα στολίδια. Το μόνο που εξακολουθούσε να λαμπυρίζει πάνω του με το πέρας των χρόνων ήταν κάτι που έμοιαζε με όραμα στα μάτια του.
Γιατί τώρα;;;
Πως ξαφνικά παρακολουθούμε έναν χείμαρρο αποκαλύψεων με καταγγελίες όλων των ειδών και για όλα τα γούστα; Σεξουαλική παρενόχληση…. Κακοποιητική συμπεριφορά.. Οικονομικά σκάνδαλα.. Ναι! Για όλα τα γούστα!
Κι από την άλλη δεν μπορώ να διακρίνω τα πρόσωπα των κατήγορων. Μόνο Ε ν ή λ ι κ ε ς πλάτες κι αλλοιωμένες φωνές που δείχνουν με κρυμμένα δάχτυλα κάποιον που τους κοιτά κατάματα.
Κάτι δε μου βγαίνει σωστά στο μέτρημα. Θα περίμενα οι γυρισμένες πλάτες να είναι τουλάχιστον χιλιάδες. Όσα και τα παιδιά που μεγάλωσαν εκεί μέσα. Μα μετρώντας μου φτάνουν και περισσεύουν τα δέκα μου δάχτυλα.
Κι οι γονείς; Ποιοι είναι αυτοί οι γονείς που παραχώρησαν εν ζωή 2,3, ακόμα και 4 παιδιά στον Νώε ενώ οι ίδιοι συνέχιζαν να ζουν τις ωραίες ή άσχημες ζωές τους διαμένοντας σε σπίτια που πολλές φορές το ενοίκιο τους καταβάλλονταν από το ίδρυμα που τώρα πολύ εύκολα πετροβολούν. Ποιοι είναι; Το μόνο κοινό γνώρισμα με τους κατήγορους είναι οι γυρισμένες τους πλάτες.
A.. ναι! Και οι αλλοιωμένες συγγενικές τους φωνές!
«Μαρία κράτα τα άλογά σου και μη βιαστείς να οδηγηθείς σε έτοιμα συμπεράσματα. Μη βιαστείς να καταδικάσεις γυρνώντας και συ την πλάτη » λέει η φωνή της συνείδησης μέσα μου.
«Όταν σου σκοτώνουν το όραμα παύεις να ζεις κι ας παίρνεις ανάσα».
Όχι ! Δε θα γίνω συνεργός στη θανάτωση ενός ονείρου κι αν μετά από σοβαρές και δίκαιες έρευνες -που δεν θα έχουν την αγωνία της τηλεθέασης- αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας πως οι σκέψεις μου δεν είναι σωστές δε θα διστάσω να παραδεχθώ πως έκανα λάθος!
Μαρία Ι. Κανδύλη

 

 

Back to top button