Ελλάδα

Στα ραφτάδικα για μπαλώματα και μεταποιήσεις καταφεύγουν οι πολίτες λόγω ακρίβειας – «Δεν πετάνε τα παλιά ρούχα»

Στα ραφτάδικα για μπαλώματα και μεταποιήσεις των παλιών τους ενδυμάτων καταφεύγουν οι πολίτες προκειμένου να δώσουν παράταση στη ζωή των ρούχων τους αντί να τα αποσύρουν και να αγοράσουν νέα, προβαίνοντας σε έξοδα εν μέσω της ακρίβειας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Καθημερινά στα ραφτάδικα καταφθάνουν πελάτες όλων των ηλικιών ζητώντας να μπαλώσουν τα παλιά τους ρούχα, να τα στενέψουν ή να τα φαρδύνουν. «Παλιότερα ο κόσμος πετούσε ρούχα πιο εύκολα. Δηλαδή μόλις σκιζόταν το παντελόνι το πετούσαν. Πριν από 15 χρόνια κάναμε μόνο κοντέματα και στενέματα. Δεν κάναμε καθόλου μπαλωματα. Τώρα κάνουμε κυρίως μπαλώματα. Σε τζιν, σε καπαρντίνες, σε καθημερινά ρούχα», αναφέρει στο ThessToday.gr ο κ. Πέτρος Μπύρος, ράφτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως πέραν της κρίσης που έχει χτυπήσει τα ελληνικά νοικοκυριά, ένας ακόμη λόγος που πολλοί καταφεύγουν στα μπαλώματα είναι και η χαμηλή ποιότητα των ενδυμάτων που έχουν στην κατοχή τους. «Σήμερα τα ρούχα είναι φθηνά και υποβαθμισμένης ποιότητας. Αγοράζει κάποιος ένα τζιν και σε δέκα μέρες χαλάει το φερμουάρ του. Είναι ψεύτικα τα υλικά. Οπότε πρέπει να έρθει να το αλλάξει. Παλιά πολύ σπάνια χρειαζόταν για παράδειγμα να αλλάξουμε φερμουάρ στα ρούχα».

Οι τιμές κυμαίνονται περίπου από 3 μέχρι 15 ευρώΗ ακρίβεια έφερε ανατιμήσεις και στα ραφτάδικα, που σύμφωνα με τον κ. Μπύρο, αγγίζουν το 10%. Ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης καθώς πέραν των ραγδαίων αυξήσεων στην τιμή της ενέργειας, την άνω «βόλτα» έχουν πάρει και οι τιμές των υλικών (κλωστές, καρφίτσες, φόδρες, κουμπιά, φερμουάρ).

Παράλληλα, η κρίση του λιανεμπορίου δεν αφήνει ανεπηρέαστα και τα ραφτάδικα, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Μπύρος, αν ο πελάτης δεν αγοράσει νέα ρούχα, δεν έρχονται παραγγελίες για κοντέματα και στενέματα. «Αν δεν δουλέψει το λιανεμπόριο πώς θα μου φέρει ο πελάτης ρούχα να διορθώσω; Είναι υποτονική η κίνηση».

Η κίνηση στα καταστήματα επιδιορθώσεων ενδυμάτων εντείνεται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο, κυρίως Σεπτέμβριο και Οκτώβριοόταν παραδοσιακά οι περισσότερες οικογένειες «κατεβάζουν» από τις ντουλάπες τους τα καλοκαιρινά και τα χειμωνιάτικα ρούχα αντίστοιχα. Ο καλός καιρός του φετινού φθινοπώρου ανέβαλε αυτή τη διαδικασία, με συνέπεια να παραμείνει υποτονική η κίνηση στα ραφτάδικα που περιμένουν τώρα τα Χριστούγεννα για να αυξήσουν το τζίρο τους.

Για τα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, μίλησε στο ThessToday.gr και η κα. Ευγενία Τσοπάνη, ιδιοκτήτρια καταστήματος επιδιορθώσεων ρούχων στην Καλαμαριά, επισημαίνοντας ότι η σημερινή φορολογία στο 24% έναντι του 13%, που ίσχυε παλαιότερα για τα ραφτάδικα έχει «γονατίσει» τις επιχειρήσεις.

Η ίδια διατηρεί την επιχείρησή της από το 1998 και εντοπίζει μεγάλες αλλαγές στον κλάδο, με σημαντικότερη την ευρωστία που επικρατούσε στον τομέα της ένδυσης. «Όταν ανοίξαμε, δε μπορείτε να φανταστείτε πόσα καινούρια ρούχα μάς έφερναν. Γέμιζε το μαγαζί. Είχαμε πελάτισσες που κάθε μέρα ήταν στην αγορά, έπαιρναν ένα καινούριο ρούχο και ερχόταν εδώ να το κοντύνουμε. Αυτό κόπηκε απότομα το 2010 και ξεκίνησαν να μας φέρνουν τα παλιά για μεταποιήσεις. Παλιά πετούσαν, δεν έδιναν σημασία. Από το 2010 και μετά σταμάτησε ο κόσμος να αγοράζει τόσα πολλά ρούχα».

μπαλώματα

Η αλλαγή δεν αφορά μόνο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των αγορών, με την κα. Τσοπάνη να εντοπίζει πως στο παρελθόν οι πελάτες της αγόραζαν όχι μόνο πιο πολλά αλλά και πιο ακριβά ρούχα. «Τη δεκαετία του 1990 αγόραζαν ακριβά, καλά ρούχα. Τώρα ο κόσμος αγοράζει φθηνά ρούχα. Στο πελατολόγιό μου λίγα άτομα είναι αυτά που φέρνουν ακριβά ρούχα. Χθες ήρθε ένας παππούς, που είχαν φαγωθεί τα μανίκια του πουκάμισού του και ήθελε να τα κοντύνουμε λίγο. Μου είπε “δεν το πετάω, θα το κρατήσω όσο ζήσω“».

thesstoday.gr

Back to top button