Αψηφώντας τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, η Τουρκία έπληξε χθες Τρίτη πολλούς στόχους στη Συρία, ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε εκ νέου πως «σύντομα» θα εξαπολυθεί χερσαία επιχείρηση εναντίον των κούρδων μαχητών στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ο κ. Ερντογάν απειλεί από τον Μάιο ότι θα διατάξει να εξαπολυθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον συριακό βορρά, όμως η έκρηξη βόμβας τη 13η Νοεμβρίου στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, την ευθύνη για την οποία η κυβέρνησή του επέρριψε στο PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και στις YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), ενδέχεται να επιταχύνει τις εξελίξεις.
Από την Κυριακή «συντρίβουμε τους τρομοκράτες με τα αεροπλάνα και τα drones μας», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες. «Θεού θέλοντος, θα τους εξολοθρεύσουμε σύντομα με τους στρατιώτες μας, με τα κανόνια μας και με τα άρματα μάχης μας».
Τα ξημερώματα της Κυριακής, η τουρκική πολεμική αεροπορία άρχισε την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος», πλήττοντας κάπου 89 θέσεις των PKK και YPG στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία, σκοτώνοντας κάπου σαράντα κούρδους μαχητές, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Χθες βράδυ, συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί του τουρκικού πυροβολικού εναντίον της εμβληματικής πόλης Κομπάνι, οχυρού του YPG που απέσπασαν το 2015 από τα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με την υποστήριξη της Δύσης, ανέφερε η ίδια ΜΚΟ.
Μέσα στην ημέρα, αναφέρθηκαν νέα πλήγματα τουρκικών UAVs, ιδίως εναντίον κοινής βάσης των κουρδικών δυνάμεων και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, 25 χιλιόμετρα από την πόλη Χασάκα, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν εξάλλου στην Αζάζ, στην επαρχία Χαλέπι, ενώ τρεις σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό αεροπορικής βάσης όχι μακριά από την Αζάζ.
Άλλοι βομβαρδισμοί είχαν στόχο πετρελαιοπηγή κοντά στην πόλη αλ Καχτανίγια, κοντά στα σύνορα, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Αποκλιμάκωση»
«Θέλουν να να εγκαθιδρύσουν τρομοκρατικό κράτος γύρω μας, δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Το να προστατεύουμε τα σύνορά μας και το έθνος μας είναι ευθύνη και καθήκον μας», τόνισε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Η τουρκική κυβέρνηση θα φροντίσει «να πληρώσουν» όσοι ευθύνονται για τρομοκρατικές ενέργειες στην επικράτεια της χώρας, διεμήνυε προχθές Δευτέρα ο πρόεδρος Ερντογάν.
Οι δηλώσεις του, μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Συρία οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα παιδί, στην παραμεθόρια πόλη Καρκαμίς (νοτιοανατολικά), ώθησαν τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας να αντιδράσουν.
Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους από το 2011.
«Καλούμε σε αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευτούν οι άμαχοι και να υποστηριχθεί ο κοινός μας στόχος να κατανικηθεί το Ισλαμικό Κράτος», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.
Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει υποστήριξη στις YPG, την κυριότερη κουρδική οργάνωση της Συρίας, στον αγώνα της εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάκτηση του ελέγχου του Κομπάνι το 2015.
Ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αναγνώρισε ότι η Τουρκία παραμένει εκτεθειμένη σε «τρομοκρατική απειλή» και «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και προασπίζει τους πολίτες της».
Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτές οι «διασυνοριακές» επιχειρήσεις «μπορεί να οδηγήσουν στην αντίδραση κάποιων από τους εταίρους μας στις ΣΔΔ (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι YPG), κάτι που θα περιόριζε τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».
«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την πίεση στο ΙΚ. Το δίκτυο αυτό έχει φθαρεί, αλλά είναι ακόμα (…) απειλή. Κατά συνέπεια, θα θέλαμε οι εταίροι μας στις ΣΔΔ να συνεχίσουν να διατηρούν την πίεση», εξήγησε ο κ. Κέρμπι.
«Κίνδυνος αποσταθεροποίησης»
Η Ρωσία από την πλευρά της εξέφρασε την «ελπίδα» πως η Τουρκία θα επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και θα απόσχει από τη «κάθε χρήση υπέρμετρης ισχύος» στη Συρία.
«Κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας (…). Αλλά ταυτόχρονα, καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από κάθε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή αποσταθεροποίηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Τη Δευτέρα, Βερολίνο και Παρίσι κάλεσαν την Άγκυρα να δράσει με «αναλογικό» τρόπο και να «επιδείξει περισσότερη αυτοσυγκράτηση» αντίστοιχα.
Από τη δική της πλευρά, η Τουρκία αξίωσε χθες οι σύμμαχοί της, πάνω απ’ όλα οι ΗΠΑ, να «σταματήσουν κάθε υποστήριξη» στις YPG.
Οι ΣΔΔ διαβεβαιώνουν πως επιδιώκουν «αποκλιμάκωση».
Από το 2016 ως το 2019, ο στρατός της Τουρκίας διεξήγαγε τρεις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία, εναντίον κουρδικών παραστρατιωτικών και άλλων οργανώσεων.
Η Άγκυρα έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεση να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» με βάθος 30 χιλιομέτρων στα νότια σύνορά της.
Για τον αμερικανό αναλυτή Άντονι Σκίνερ, υπάρχουν πλέον οι όροι για να εξαπολυθεί «ρωμαλέα» επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των PKK και YPG, καθώς πλησιάζουν «οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές» του Ιουνίου του 2023. Κατά την άποψή του, ο πρόεδρος Ερντογάν είναι αποφασισμένος να παίξει «το χαρτί της ασφάλειας» ενόψει των εκλογών.
ΑΠΕ