Κόσμος

Ουκρανία: Περισσότερα από 400 πτώματα αμάχων εντοπίστηκαν στα απελευθερωθέντα εδάφη της Χερσώνας

Ο Γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρέι Κόστιν ανακοίνωσε ότι στα εδάφη της περιοχής της Χερσώνας που απελευθέρωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τον ρωσικό στρατό βρέθηκαν περισσότερα από 400 πτώματα αμάχων και εννέα δωμάτια βασανιστηρίων.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου του Γενικού εισαγγελέα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη εννέα δωματίων βασανιστηρίων στα απελευθερωθέντα εδάφη της περιοχής της Χερσώνας. Επίσης εντοπίσθηκαν 432 πτώματα, πρόκειται για άμαχους που τους είχαν σκοτώσει», γράφει το Interfax Ukraina.

Σύμφωνα με τον Γενικό εισαγγελέα, η απειλή από τις νάρκες στα απελευθερωθέντα εδάφη παραμένει μεγάλη. «Παραμένουν πολλά εδάφη και κτίρια που είναι ναρκοθετημένα. Επίσης ο εισβολέας συνεχίζει τους βομβαρδισμούς με όλμους», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Κόστιν δήλωσε ότι στην περιοχή της Χερσώνας εργάζονται από κοινού 12 ομάδες εισαγγελέων και ανακριτών, τις οποίες συνδράμουν εμπειρογνώμονες από το Γραφείο του Γενικού εισαγγελέα.

Η εθνική αστυνομία της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει στις 19 Νοεμβρίου ότι συνεργάτες των οργάνων επιβολής της τάξης εντόπισαν στις απελευθερωμένες περιοχές του Ντονέτσκ, του Νικολάγιεφσκ, του Χαρκόβου και της Χερσώνας τα πτώματα 991 αμάχων. Οι άμαχοι αυτοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. Την ίδια ημέρα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντενίς Μοναστίρσκι είχε δηλώσει ότι στις απελευθερωθείσες περιοχές της περιοχής Χερσώνας είχαν βρεθεί 63 πτώματα ανθρώπων, οι οποίοι πέθαναν από βασανιστήρια.

Την 1η Νοεμβρίου οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Χερσώνα. Την επόμενη μέρα άρχισε να λειτουργεί η στρατιωτική διοίκηση, η αστυνομία και η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας. Στην πόλη της Χερσώνας άρχισαν να εργάζονται περίπου 200 αστυνομικοί, ενώ τοποθετήθηκαν γύρω από την πόλη σημεία ελέγχου. Η αστυνομία καταγράφει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές «αρχές» κατοχής.

Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στο Κίεβο μια μέρα μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές

Μόλις μια ημέρα μετά τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, οι ουκρανικές αρχές αποκατέστησαν την υδροδότηση στην πρωτεύουσα, Κίεβο. «Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να λειτουργήσει εκ νέου σε πλήρη ισχύ το σύστημα υδροδότησης», τόνισε σήμερα ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram. Ειδικά σε πολυώροφα κτίρια, η πίεση του νερού δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις επαρκής, είπε.

Μετά την ευρεία επίθεση των ρωσικών δυνάμεων σε υποδομές της Ουκρανίας, η υδροδότηση στην πρωτεύουσα των 3 εκατομμυρίων κατοίκων κατέρρευσε εντελώς λόγω των διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Το σύστημα θέρμανσης της περιοχής σταμάτησε να λειτουργεί επίσης σε πολλά σημεία της πόλης, μαζί με την ηλεκτροδότηση, την πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Σήμερα το απόγευμα ορισμένες περιοχές του Κιέβου παρέμεναν ακόμη χωρίς ρεύμα. Οι χθεσινές ρωσικές πυραυλικές επιδρομές σε όλη τη χώρα προκάλεσαν τις μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος στο Κίεβο στο διάστημα των εννέα μηνών που έχουν περάσει από τότε που εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

ΑΠΕ

Back to top button