ΚαστοριάΝεστόριο

Συνεχίζονται οι εργασίες ανάδειξης του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο

Με τοπογράφηση του σημείου όπου βρισκόταν η γεννήτρια που τροφοδοτούσε με ηλεκτρικό ρεύμα το μεγάλο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον ανατολικό Γράμμο, στη θέση Σκάλα στο Λιανοτόπι, συνεχίστηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι εργασίες για την αποκάλυψη και ανάδειξη των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου.

Γύρω από τον καταρράκτη όπου ήταν η γεννήτρια εντοπίστηκαν τοιχοδομές των κτιρίων υποστήριξης, καθώς και σημάδια από ξύλινες κατασκευές. Η περιοχή σημάνθηκε και χαράχτηκε ένα πρώτο μονοπάτι για την προσέγγισή της.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, με αλλεπάλληλες εξορμήσεις, δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ με εθελοντική εργασία αποκάλυψαν και ανέδειξαν τους βασικούς θαλάμους της Νοσοκομειούπολης του Γράμμου. Επίσης χαράχτηκαν τα βασικά μονοπάτια σύνδεσης των εγκαταστάσεων και συγκεντρώθηκαν υλικά που μαρτυρούν τη δράση του Υγειονομικού του ΔΣΕ στην περιοχή.

Το Νοσοκομείο άρχισε να στήνεται την άνοιξη του 1948, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μεγάλων μαχών που αναμένονταν. Στην κορύφωση της λειτουργίας του έφτασε να περιθάλπει 1.200 τραυματίες, ενώ οι εγκαταστάσεις του κάλυπταν και τις ανάγκες περίπου 300 μαχητών και νοσηλευτών που αποτελούσαν τη δύναμη υποστήριξης και ενδιαίτησης.

rizospastis.gr

Αναστήλωση της αντάρτικης νοσοκομειούπολης στον Γράμμο (βίντεο)

 

Back to top button