Κόσμος

Μήνυση κατά της χώρας της υπέβαλε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Περισσότεροι από 600 νέοι, μεταξύ των οποίων η σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, προσέφυγαν την Παρασκευή κατά του σουηδικού κράτους για τα ανεπαρκή μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Καμία νομική διαδικασία αυτού του μεγέθους για το κλίμα δεν έχει κινηθεί ποτέ στο σουηδικό δικαστικό σύστημα» δήλωσε στο AFP η Ίντα Έντλινγκ, μέλος της επιτροπής Aurora που είχε την πρωτοβουλία.

Η καταγγελία κατατέθηκε αρχικά σε δικαστήριο της Στοκχόλμης και αργότερα διατυπώθηκε συμβολικά στη διάρκεια διαδήλωσης στη σουηδική πρωτεύουσα.

Η προσφυγή προετοιμαζόταν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, υποβλήθηκε όμως την ώρα που η νέα δεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας δέχεται κριτική για την έλλειψη κλιματικής φιλοδοξίας.

Αν και πρόκειται για την πρώτη υπόθεση του είδους της που φτάνει ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης, η Σουηδία και 32 ακόμα χώρες οδηγήθηκαν το 2020 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έπειτα από προσφυγή έξι νέων Πορτογάλων για έλλειψη δράσης κατά της παγκόσμιας θέρμανσης.

«Αν κερδίσουμε, θα υπάρχει μια δικαστική απόφαση βάσει της οποίας το σουηδικό κράτος θα είναι υποχρεωμένο να κάνει αυτό που του αναλογεί στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων για να διατηρηθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού» σημείωσε η Ίντα Έντλινγκ.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες οργανώσεις και πολίτες στρέφονται στη δικαιοσύνη για να καταγγείλουν αυτό που θεωρούν ως αδράνεια των κυβερνήσεων στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Σε μια πρώτη, εμβληματική υπόθεση, η κυβέρνηση της Ολλανδίας έλαβε εντολή από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το 2019 να περιορίσει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% ως τα τέλη του 2020.

Σε έκθεσή του που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο (SMHI) υπογράμμισε ότι η μέση θερμοκρασία της χώρας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν δύο βαθμούς από τα τέλη του 19ου αιώνα, δύο φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η περίοδος που η Σουηδία καλύπτεται από χιόνι διαρκεί ήδη δύο εβδομάδες λιγότερο, ενώ οι βροχοπτώσεις έχουν αυξηθεί στη σκανδιναβική χώρα που είναι περισσότερο συνηθισμένη στο χιόνι.

ΑΠΕ

Back to top button