Ελλάδα

Ραγδαίες εξελίξεις για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι στις δομές της “Κιβωτού του Κόσμου” όχι μόνον στην Αθήνα αλλά και σε Κόνιτσα, Πωγωνιανή και Χίο. Στη δομή της Καλαμάτας συνελήφθη η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη της δομής μετά τον εντοπισμό περιστρόφου σε κλειδωμένο συρτάρι η οποία πάντως με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερη. Μέχρι στιγμής υπάρχει μία κατάθεση θύματος σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ από τις υπόλοιπες καταθέσεις προκύπτει ότι ακόμα τρία παιδιά ενδεχομένως να έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Με εντολή της Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε έφοδος στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα. Στελέχη της Ασφάλειας ήλεγξαν και το παράρτημα στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, όπου συγκέντρωσαν ολόκληρες σακούλες με έγγραφα.

Για σχεδόν τρεις ώρες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, αναζητούσαν και συγκέντρωναν οικονομικά στοιχεία.

Στη δεΚαλαμάτα, οι αρχές εντόπισαν ένα όπλο -το οποίο δεν ήταν δηλωμένο- στο συρτάρι της υπεύθυνης, όπου και συνελήφθη.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή. Η ίδια φέρεται να υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα και ότι το όπλο είχε τοποθετηθεί εκεί από προκατόχους της, ενώ λίγη ώρα αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με εντολή Εισαγγελέα.

«Άκουσα ότι βρέθηκε όπλο και δεν το πίστευα. Πως θα αφήσω το παιδί μου να μείνει εδώ;» δήλωσε πατέρας.

Εντύπωση προκαλεί ότι σε κάδους ανακύκλωσης κοντά στο παράρτημα βρέθηκαν σκισμένα τιμολόγια, αλλά και άλλα έγγραφα.

Αιφνιδιαστικοί έφοδοι έγιναν στις δομές της Κόνιτσας και της Χίου.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι από το 2014 μέχρι σήμερα μπαίνουν στα ταμεία της οργάνωσης 5-6 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Πατέρας καταγγέλλει κακοποίηση του παιδιού του

Γονείς παιδιών που ζουν στη δομή της Καλαμάτας, μετά την αποκάλυψη ότι βρέθηκε όπλο στο γραφείo της υπεύθυνης, ζητούν να πάρουν τα παιδιά τους.

Πατέρας παιδιού που ζει εκεί καταγγέλλει την κακοποίηση του παιδιού του όταν αυτό ζούσε σε παράρτημα της Αθήνας, σημειώνοντας: «Μου λέει μπαμπά πάρε με από εδώ, με βάζουν τιμωρίες, με βάζουν να καθαρίζουμε, τον έσπρωξε παιδαγωγός και έπεσα από τη σκάλα. Μου ζήτησαν πολλές φορές από την Κιβωτό να πάρω πίσω την καταγγελία».

Εντύπωση προκαλεί ότι σε κάδους ανακύκλωσης κοντά στο παράρτημα της Καλαμάτας βρέθηκαν σκισμένα τιμολόγια και άλλα έγγραφα.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή ενός 8χρονου αγοριού, που καταγγέλλει μαζί με την μητέρα του, ότι κακοποιήθηκε στη δομή του Βόλου. «Μια φορά με είχανε βάλει, ήτανε βράδυ. Έκανα χαζομάρες και μου είπε μια κυρία ότι η συμπεριφορά σου…Με έβαλε μέσα στο κλουβί και μετά μου είπε ότι «η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί. Με γρατζούναγε στη πλάτη» είπε στη μαρτυρία του στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα θα γίνει έρευνα για τις συμφωνίες του ιδρύματος για την παραχώρηση εκτάσεων και κτιρίων.

Στη Χίο η Κιβωτός του Κόσμου καταγγέλλεται ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα για την παραχώρηση μεγάλων εγκαταστάσεων και αρνούνταν να πληρώσει το συμφωνηθέν ποσό.

«Υπάρχει μεγάλη πικρία για τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα που παρά τα έγγραφα που είχα στείλει αρνήθηκαν να συναντηθούμε, ενώ δεν σήκωναν ούτε το τηλέφωνο» δήλωσε σχετικά στην ΕΡΤ ο πρώην δήμαρχος του νησιού, Μάρκος Μέννης.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού με την υφυπουργό εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, στη κεντρική δομή του Κολωνού.

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες

Όλες αυτές τις ημέρες οι δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων λαμβάνουν –υπό άκρα μυστικότητα- καταθέσεις από πρόσωπα – «κλειδιά».

Προς το παρόν υπάρχει μία κατάθεση θύματος σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ από τις υπόλοιπες καταθέσεις προκύπτει ότι ακόμα τρία παιδιά μπορεί να έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Όλα τα προηγούμενα 24ωρα γίνεται αθόρυβα μία προσπάθεια να πειστούν αυτά τα παιδιά να μιλήσουν. Ένα φέρεται να έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν στην πρώτη Γυμνασίου.

Οι Εισαγγελείς είναι πολύ προσεκτικοί και επιδιώκουν να πάρουν τουλάχιστον ακόμα μία κατάθεση θύματος για να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του υψηλόβαθμου στελέχους της Κιβωτού που έχει καταγγελθεί από έναν 19χρονο για σεξουαλική κακοποίηση.

Όσον αφορά στην παράλληλη έρευνα που γίνεται για την οικονομική διαχείριση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έμπαιναν στα ταμεία του οργανισμού, υπάρχει αλληλογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας με τις τράπεζες για να διαλευκανθεί σε ποια τραπεζικά ιδρύματα διατηρούσαν λογαριασμούς τα μέλη των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων της Κιβωτού.

Η έρευνα εστιάζεται σε 15 πρόσωπα που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε προς αυτά ροή χρήματος από τα ταμεία του ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι κάποια από τα πρόσωπα που ελέγχονται από την Οικονομική Αστυνομία ελέγχονται και από τους Εισαγγελείς Ανηλίκων για ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με κακοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ένα από τα πρόσωπα που έχει σε βάρος του καταγγελίες για ξυλοδαρμούς ανήκε σε προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου».

ertnews.gr

Back to top button