Καστοριά

Ζ. Τζηκαλάγιας: “Με το νέο νομοσχέδιο, οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να ασκήσουν και ιδιωτική ιατρική”

Ομιλία Ζήση Τζηκαλάγια στη Βουλή ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τα Νοσοκομεία και την ιατρική εκπαίδευση ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΗ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄ – ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας):Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.Πιστεύω ότι σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα, με την έννοια ότι ξεκινάει στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων η συζήτηση του σημαντικού αυτού νομοσχεδίου που αφορά κυρίως τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, αλλά και την ιατρική εκπαίδευση.

Κρίνω,όμως, σκόπιμο να κάνω μια πολύ σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στην σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην υγεία. Ξέρουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Προσέφερε πολλά στην υγεία στους Έλληνες πολίτες. Έγιναν κάποιες αναθεωρήσεις, πάρθηκαν στη διαδρομή του κάποιες αποφάσεις εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργίας.

Έχουμε,όμως, χρόνια που ακούγαμε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμό, χρειάζεται μεταρρύθμιση, χρειάζεται ενίσχυση. Η σημαντικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας φάνηκε τα δυόμισι χρόνια της πανδημίας, απέδειξε,όμως, ότι άντεξε, με μεγάλες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που υπήρχε. Με τη βοήθεια όταν χρειάστηκε και συναδέλφων ιατρών και νοσηλευτών εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και την οικονομική συμβολή αντέξαμε και τα καταφέραμε και σε πολλές παραμέτρους αποτελέσαμε και πρότυπο πανευρωπαϊκά.

Η κυβέρνηση αυτή τολμά και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις.Όπως έγινε μέχρι τώρα με το νομοσχέδιο που είχε κύρια τομή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη το θεσμό του προσωπικού γιατρού και παρά το ότι είχαμε πει όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει προσπάθειες σημαντικές από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά δεν έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, βλέπουμε ότι αυτή η κυβέρνηση έφερε ένα νομοθέτημα πριν λίγο καιρό, το οποίο, προχωρεί. Είχε δυσκολίες, είχε επιφυλάξεις, αλλά είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύουμε ότι από την καινούργια χρονιά που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή θα είμαστε πολύ κοντά στο στόχο. Όχι, φυσικά, στο τέλειο. Συνεχώς θα βελτιώνεται.

Τώρα, όσον αφορά αυτό το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, έγιναν πολλές συζητήσεις και υπήρξαν πολλές αντιπαραθέσεις. Ακόμη και οι Υπουργοί που το φέρνουν, ο Υπουργός και η Αναπληρώτρια Υπουργός, και εγώ σαν Εισηγητής που συμμετείχα όλο αυτό το διάστημα περισσότερο στη διαβούλευση και στις συναντήσεις που έγιναν, μπορεί να είχαμε κάποιες επιφυλάξεις σε ορισμένα θέματα επί της ουσίας κάποιοι, άλλοι μπορεί να είχαν επιφυλάξεις όσον αφορά το timing, αν είναι κατάλληλη χρονική στιγμή επειδή είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο της κοινοβουλευτικής θητείας. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, είχαν από την αρχή ορίζοντα τετραετίας και ότι η θητεία μας τελειώνει στο τέλος της τετραετίας. Δεν σημαίνει επειδή είμαστε 4 ή 6 μήνες πριν ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο. Έτσι και τώρα δεν διστάσαμε σκεπτόμενοι οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Γιατί αν θέλετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι η υγεία αποτελεί ένα σημαντικό δημόσιο αγαθό, πιστεύουμε ότι κάθε στιγμή πρέπει να δουλεύουμε για την προαγωγή και την βελτίωσή της και ότι τώρα είναι η ώρα να κάνουμε αυτά που πρέπει.

Στη σημερινή μου τοποθέτηση θα αναφερθώ περισσότερο σε αυτά που είναι σημεία αιχμής των τελευταίων ημερών. Τα υπόλοιπα θα τα πω συμπληρωματικά στις υπόλοιπες συνεδριάσεις. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι το δημόσιο αγαθό της υγείας υπηρετείται και από το κράτος και από τον ιδιωτικό τομέα και από την κρατική υγεία και από την ιδιωτική υγεία. Εμείς πάντοτε αυτό πιστεύαμε, ότι πρέπει να υπάρχει μια αρμονία, μια ισορροπία και ότι ο προσδοκώμενος στόχος είναι ο πολίτης να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου υγεία και να έχει πρόσβαση όσο γίνεται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα σε αυτήν. Θα μου πείτε,είναι δυνατόν ξαφνικά να μπορούνε στα νοσοκομεία της χώρας στο πρωινό ωράριο με αυτή την κατάσταση που είναι σήμερα να απολαύσουν καλή υγεία όλοι οι Έλληνες πολίτες ξαφνικά και να μη χρειάζεται τίποτα άλλο ούτε το απόγευμα ούτε υγεία έξω από τα νοσοκομεία; Σαφώς και δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Κάποιοι πρότειναν στις συζητήσεις που κάναμε αυτό τον καιρό να αυξήσουμε τους μισθούς για να για να παραμείνουν οι γιατροί στο σύστημα υγείας. Άλλοι είπαν να προκηρύξουμε όλες τις θέσεις σε όλα τα τμήματα παντού.

Ας δούμε όμως τι κάναμε. Καταρχάς, αυτή η κυβέρνηση, αυτή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ακούει την κοινωνία, ακούει τους εκπροσώπους των φορέων και έτσι ενώ στο σχέδιο που κατατέθηκε στη διαβούλευση δεν υπήρχε ο όρος μισθολογικές ρυθμίσεις, μπήκε το μισθολογικές ρυθμίσεις. Δηλαδή, σαφώς και προχωρήσαμε για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας αυτής της εποχής, να μην πω σε γενναίες, αλλά σε σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις των γιατρών, των λειτουργών της υγείας. Γίνονταιπάρα πολλές προκηρύξεις και σε πολλές περιοχές της χώρας είναι άγονες ή προβληματικές ή αν θέλετε και στο λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες που οι προκηρύξεις είναι άγονες. Άρα, λοιπόν, ο στόχος μας είναι να έχουμε καλούς και αρκετούς γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, έτσι ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χρειαζόμαστε τους γιατρούς που υπάρχουν να παραμείνουν και να υπάρξουν κίνητρα για να έρθουν και άλλοι στο εθνικό σύστημα υγείας.

Αλλάκαι οι γιατροί που υπάρχουν στην κοινωνία, μέσα στη ζωή, που ασκούν το επάγγελμα, το λειτούργημα έξω και αυτοί χρειάζονται και είναι απαραίτητοι για την συνεισφορά τους στο δημόσιο αγαθό της υγείας. Γι’ αυτό παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις που παίρνουμε στα επίμαχα άρθρα 10 και 7. Το Άρθρο 10 αφορά το δικαίωμα υπό προϋποθέσεις οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ασκήσουν το ιδιωτικό επάγγελμα και αντίστοιχα το Άρθρο 7 εκεί που υπάρχουν ανάγκες να μπουν οι γιατροί από έξω να βοηθήσουν στη λειτουργία του νοσοκομείου. Πάνω σ’ αυτά τα γενικά, να κλείσω, θέλω να εκμυστηρευτώ, ότι σαφώς και μπήκαν διλήμματα το τελευταίο διάστημα, με όλες αυτές τις συζητήσεις που είχαμε σε όλες τις επιτροπές, είτε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής μας ομάδας, είτε σε επίπεδο κόμματος μας, είτε σε επίπεδο ιατρικού συνδικαλισμού. Θέλωνα σας πω, ότι εάν δεν πίστευα στη φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου δεν θα παρέμενε ως Εισηγητής, που έχω την τιμή να με προτείνει η κοινοβουλευτική μας ομάδα,σε αυτό το νομοσχέδιο. Παράτου ότι κάποιοι λένε ότι από αυτό το νομοσχέδιο θα φανούν τα αποτελέσματά του σε 1, σε 1,5, σε 2 χρόνια αυτό δεν πειράζει που θα γίνουν εκλογές σε έξι μήνες.Ήδη θα μπουν καλοί λίθοι για την αποτελεσματικότητά του.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Όπως εγώ το βλέπω, με την δικιά μου λογική, που έχω εργαστεί και στην ιδιωτική ιατρική, έχω εργαστεί και στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, εργάζομαι τα τελευταία χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θέλουμε ο πολίτης, που δεν μπορεί, δεν έχει τη δυνατότητα ή δεν θέλει να έχει κόστος για την υγεία του να μπορεί να βρει με λογικό τρόπο, γρήγορα και αποτελεσματικά δωρεάν περίθαλψη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Από την άλλη μεριά, όπως φάνηκε, ότι απέδωσαν τα απογευματινά ιατρεία όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούν, έχουμε με ικανοποίηση πρόσβαση των πολιτών και διασφάλιση υψηλού επιπέδου περίθαλψης με πολύ λογικό και οικονομικό κόστος. Αυτό που γίνεται με τα απογευματινά ιατρεία, ψηφίσαμε να γίνεται μετά τα απογευματινά χειρουργεία -και δεν εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα-να είστε βέβαιοι ότι θα είναι πρώτη προτεραιότητα το επόμενο διάστημα να εφαρμοστεί για τα απογευματινά χειρουργεία. Από την άλλη μεριά, εμείς επειδή είμαστε φιλελεύθερη παράταξη και πιστεύουμε στους κανόνες της αγοράς, στους νόμους της προσφοράς και ζήτησης πιστεύουμε, ότι όταν το σύστημα υγείας λειτουργεί αποτελεσματικά το πρωί δωρεάν, λειτουργεί το απόγευμα αποτελεσματικά με χαμηλό κόστος για τον πολίτη θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά και θα πέσουν οι τιμές και στην ελεύθερη αγορά. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όλοι οι πολίτες να βρίσκουν το δρόμο τους για να έχουν σωστή υγεία.

Αυτό δεν γίνεται και σήμερα είτε είναι τυπικά πλήρης και αποκλειστική η εργασία των γιατρών στα νοσοκομεία;

Ξέρουμε τα παράπλευρα παράθυρα ή αθέμιτες οικονομικές συναλλαγές που μπορεί να υπάρχουν. Θέλω να πω, ότι εμείς σε αυτό το νομοσχέδιο αναφέρουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι συνεχίζει να υπάρχει πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι εξαίρεση η άσκηση ιατρικής πέρα από αυτό.

Άρα, λοιπόν, τι θέλουμε να βάλουμε;

Θέλουμε να βάλουμε κανόνες διαφάνειας στην άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής έξω από το νοσοκομείο ακόμα και για τους λειτουργούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σήμερα. Θέλωνα πω, λοιπόν, στον χρόνο που μου απομένει, κύριε Πρόεδρε και θα ζητήσω την ανοχή σας -θα συνεχίσω στις επόμενες τοποθετήσεις μου να είμαι πιο συγκεκριμένος πάνω στα άρθρα του νομοσχεδίου-να πω λοιπόν, ότι η απόφαση που παίρνει η Κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά για τα δεδομένα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας φαίνεται και από το ότι δεν μιλάμε πλέον γι’ αυτό, που λέγαμε βαρέα και ανθυγιεινά και ακουγόταν λίγο περίεργο.

Όλοι κάνουν βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα;

Λέμε λοιπόν για επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου.

Για αυτό και ενισχύουμε. Επειδή είναι ειδικές οι συνθήκες άσκησης του ιατρικού έργου και πάνω σε αυτό σαν άξονα, να πω στη σημερινή μου τοποθέτηση, ότι, όπως κάναμε στις συζητήσεις μας  στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στον τομέα υγείας της παράταξής μας, ήρθε η ώρα εμπράκτως να αναγνωρίσουμε ότι κάποιες ειδικότητες έχουν μεγαλύτερο βάρος στην άσκηση της ιατρικής. Έτσι και έμπρακτα ενισχύουμε περισσότερο την ειδικότητα της εντατικής ιατρικής, τους εντατικολόγους, ενισχύουμε περισσότερο αυτό που λέμε νεολογισμός – η γλώσσα μας είναι πλούσια-  τους γιατρούς που είναι εξειδικευμένοι στην επείγουσα ιατρική, ενισχύουμε τους  αναισθησιολόγους που είναι μια ειδικότητα με μεγαλύτερη έλλειψη και ενισχύουμε τους ιατροδικαστές που αυτοί σπανίζουν. Είμαστε σίγουροι, ότι το επόμενο διάστημα θα πάρουμε αποφάσεις, κύριε Πρόεδρε και για άλλες ειδικότητες, είτε αυτοί είναι ακτινολόγοι, είτε  είναι  παθολογοανατόμοι είτε είναι κυτταρολόγοι.

Θέλω, λοιπόν, από την μεριά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να πω ότι, τα βήματά μας θα είναι μετρημένα και με λογική. Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Υπουργός ή  η κυρία Αναπληρώτρια Υπουργός δεν θα εφαρμόσουν απότομα, αλλά, θα προχωρήσουν με λογικό τρόπο είτε στα νοσοκομεία σε κάποιες υγειονομικές περιφέρειες είτε ίσως κατά ειδικότητες.

Θέλουμε, να βάλουμε μια γερή θεμέλια βάση σήμερα, ώστε, την άλλη εβδομάδα που θα ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, να κάνουμε άλματα μπροστά στην υγεία. Η αγωνία μας είναι όλοι οι πολίτες, οι κάτοικοι της Ελλάδος,  οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι υπόλοιποι που ζουν στην Ελλάδα, να έχουν όσο γίνεται καλύτερη περίθαλψη και να έχουν πρόσβαση  με τους τρόπους τους οποίους περιέγραψα. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι ας αφήσουν κάποιοι τις οιμωγές  ή τις κραυγές, ότι διαλύονται τα νοσοκομεία, διαλύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Φαίνεται, ότι υπάρχει σύγκρουση απόψεων που αποδεικνύουν ότι δεν είναι βάσιμοι οι λόγοι για τους οποίους υπάρχουν διαφωνίες, από το ότι θα έλεγε κανείς ότι από το άρθρο 10 που οι μέσα γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας υπό προϋποθέσεις αυστηρές και με ηλεκτρονικό έλεγχο ακόμη των πεπραγμένων στην πρωινή λειτουργία και στην ολοήμερη λειτουργία, θα  έχουν το περιθώριο να ασκήσουν και ιδιωτική ιατρική, από το ότι,  πιο πολύ αντιδρούν νοσοκομειακοί γιατροί, παρά αντιδρούν οι σύλλογοι των γιατρών που είναι καθαρά του ιδιωτικού επαγγέλματος.

Αντίθετα, το ίδιο ισχύει και για το άρθρο 7, που επιτρέπει σε άγονες ειδικότητες, άγονες περιοχές, σε άγονες προκηρύξεις, να έρθουν κάποιοι γιατροί από έξω, νεότεροι γιατροί με όρεξη για δουλειά και να μπουν τρεις μέρες την εβδομάδα στα νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλους τους γιατρούς αν είναι δυνατόν, αυτούς που είναι διαθέσιμοι να προσφέρουν σε διάφορα επίπεδα. Θέλουμε να φέρουμε και τους επιστήμονες που είναι έξω και θα βρουν χώρο και αντικείμενο να  γυρίσουν στην πατρίδα.

Κύριε Πρόεδρε, αυτά για σήμερα πρώτη μέρα. Στις επόμενες τοποθετήσεις θα αναφερθώ αναλυτικότερα στα άρθρα του σπουδαίου αυτού νομοσχέδιου.

Back to top button