Καστοριά

Οι κυνηγοί της χαμένης Κιβωτού (του Δημήτρη Ιωαννίδη)

΄Ενας όμορφος και γλυκός παπάς, ο Αντώνιος, σκέφτηκε κάποια στιγμή να ναυπηγήσει μία κιβωτό ως ναυαγοσωστικό των παιδιών που τα απειλούσε το τσουνάμι της ζωής. Ο ίδιος θα είχε το ρόλο του σύγχρονου Νώε.
Στην πορεία, όμως, το σκάφος διογκώθηκε, μεταλλάχτηκε κι έγινε υπερωκεάνιο! Κατ΄ άλλους έγινε τάνκερ και άρχισε να συσσωρεύει πλούτη στα αμπάρια του και το ενδιαφέρον του καπετάνιου άρχισε να στρέφεται σ’ αυτά τα πλούτη κι όχι στα παιδιά που ήταν οι βασικοί του επιβάτες…
Η πλοήγηση έγινε προβληματική όταν κάποιοι ανεξέλεγκτοι λαθρεπιβάτες έγιναν μέλη του πληρώματος. Ήταν αυτοί που αρχικά ήταν φιλοξενούμενοι και κάποια στιγμή ανέλαβαν καθήκοντα και βαθμούς. Έχοντας μηδενική γνώση και εκπαίδευση στον χειρισμό ανθρώπων και ιδιαίτερα παιδιών. Έχοντας και αρνητικά ένστικτα, τα οποία κατηγορούνται πως τα εφάρμοσαν στα παιδιά. Και άρχισαν οι καταγγελίες…
Κι άρχισε από όλους το Κυνήγι της Χαμένης Κιβωτού (στο ρόλο του Ιντιάνα Τζόουνς ο Λιάγκας και ο Ευαγγελάτος)!
Λέγεται πως πίσω από έναν σημαντικό άντρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα. Που οι πρωτοβουλίες της τον στηρίζουν, όπως η Θεοδώρα τον Ιουστινιανό ή τον κατακρημνίζουν, όπως η πρεσβυτέρα τον Αντώνιο!
Εδώ, η παπαδιά ανέπτυξε ζηλευτές ικανότητες οικονομικού διαχειριστή, τέτοιες που στ’ αμπάρια της Κιβωτού κατέληξαν θησαυροί και τούβλα από εκατοντάευρα. Όποιος ήθελε να τιμωρήσει τον άσωτο υιό του και την τσαπερδόνα κόρη του, τους αποκλήρωνε και έγραφε την περιουσία του στην Κιβωτό!
Και το ανυποψίαστο κράτος; Αυτό που κρατήθηκε έξω από τις διαδικασίες, που δεν το ήθελε στα πόδια του ο Αντώνιος; Και η Εκκλησία, παιδί της οποίας είναι ο παπάς, αλλά δεν ήθελε τη στήριξή της; Ποιες είναι οι παρεμβάσεις αυτών των θεσμικών φορέων, που σπεύδουν να ελέγξουν τη νομιμότητα ακόμα και μιας γιαγιάς που πουλάει τα χόρτα της στη λαϊκή; Τις εισπράξεις από το παγκάρι και του τελευταίου απόμερου χωριού; Το κράτος και η Εκκλησία ξύπνησαν κάποια στιγμή. Κι άρχισε ο επιβεβλημένος έλεγχος στην Κιβωτό. Πάλι καλά…
Και τα παιδιά; Αυτά που δεν εισακούονταν ούτε όταν παραπονιόταν, ούτε όταν κραύγαζαν, ούτε όταν σιωπούσαν;
Υποθέτουμε πως δεν θα ζητηθούν ναύλα από τα παιδιά για το μέχρι τώρα ταξίδι που έκαναν είτε στο κατάστρωμα είτε στα ύφαλα της Κιβωτού.
Υποθέτουμε πως όποιος προαλείφεται να γίνει καπετάνιος σε ανάλογες δομές, θα δίνει εξετάσεις ναυσιπλοϊας, όπως δίνει ακόμα κι ένας που θέλει να κουμαντάρει ένα …παπάκι. Ού παντός πλείν ες Κόρινθον, έλεγαν οι Αρχαίοι.
Τέλος, όλοι πρέπει να ξέρουμε πως τα παιδιά είναι προστατευόμενο είδος κι όχι εκμεταλλεύσιμο είδος…
Δ.Ι.

Back to top button