Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Οι “βαρβαρίσιες” κι ένα παραμύθι (της Πόλυς Μπλιάγκα)

Εχθές στο σπίτι της μαμάς κάναμε λίγες “βαρβαρίσιες”. Οι “βαρβαρίσιες” είναι λεπτές πιτούλες στο τηγάνι σαν τις σημερινές κρέπες, όμως χωρίς γάλα και αυγά.
Όταν ήμουν παιδί η μαμά μου έφτιαχνε κάθε χρόνο στη δροσερή κουζίνα μας. Με την κουτάλα έριχνε το χυλό -αλεύρι, μαγιά και ζεστό νερό-στο τηγάνι που πρώτα άλειφε με λίγο λάδι. Στη συνέχεια τις πασπάλιζε με χοντροκομμένα καρύδια, κανέλα και ζάχαρη.
Συνήθως κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους μου έλεγε μια ιστορία:
“Μια φτωχή γυναίκα, ένα βράδυ παγωμένο και φαρμακερό, μετά από ώρες πεζοπορίας βρέθηκε μπροστά σ΄ένα φτωχοκάλυβο. Χτύπησε την πόρτα για να ζητήσει την άδεια να ξαποστάσει και να ζεσταθεί. Την ώρα εκείνη η νοικοκυρά του σπιτιού έφτιαχνε στη φωτιά κάτι πιτάκια φτωχικά με ελάχιστα υλικά για να ταΐσει τα παιδιά της.
Η νοικοκυρά του σπιτιού με μεγάλη προθυμία έμπασε στο σπίτι της την ταλαιπωρημένη γυναίκα την οποία φίλεψε με το φτωχικό φαγητό της. Η γυναίκα αφού ζεστάθηκε κοντά στο τζάκι την ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και έφυγε μες τη νύχτα.
Όταν η νοικοκυρά επέστρεψε στην κουζίνα της, είδε πως η κατσαρόλα της ξεχείλιζε από χυλό ενώ πριν λίγο είχε βάλει στο τηγάνι την τελευταία κουταλιά. Την άλλη μέρα το ίδιο και την επόμενη και τη μεθεπόμενη. Με κάποιο θαυμαστό τρόπο η κατσαρόλα της ήταν γεμάτη κάθε μέρα.
Η γυναίκα που φιλοξένησε στο σπίτι της ήταν η Αγία Βαρβάρα η οποία ανταπόδωσε τη φιλοξενία που της προσφέρθηκε δίνοντας στην οικογένεια φαγητό, εσαεί…”

Back to top button