Κόσμος

Τριήμερο εθνικό πένθος στη ΛΔ Κονγκό μετά τη σφαγή αμάχων

Τριήμερο εθνικό πένθος άρχισε να τηρείται χθες Σάββατο στη ΛΔ Κονγκό, μετά τη σφαγή αμάχων που κατήγγειλε η κυβέρνηση πως διαπράχθηκε στο ανατολικό τμήμα της χώρας από αντάρτες, κάνοντας λόγο για «πάνω από εκατό» νεκρούς.

Την Πέμπτη, οι ένοπλες δυνάμεις και οι αρχές της ΛΔ Κονγκό κατηγόρησαν αντάρτες της οργάνωσης M23 ότι «δολοφόνησαν άνανδρα» τουλάχιστον 50 άμαχους στο χωριό Κισίσε, στην περιοχή Ρουτσούρου, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια από την Γκόμα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Κίβου.

Το M23 διέψευσε πως ευθύνεται για τη σφαγή. Ο απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ δύσκολο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο, ελλείψει πρόσβασης στην περιοχή, που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών.

Κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (σ.σ. Φέλιξ Τσισεκέντι) καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη σφαγή εκατό και πλέον συμπατριωτών στο Κισίσε, θύματα της βαρβαρότητας» του M23, ανέφερε ο υπουργός Επικοινωνίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάτρικ Μουγιάγια.

«Στη μνήμη τους» ο πρόεδρος Τσισεκέντι «ανέθεσε στην κυβέρνηση να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος που θα τηρηθεί από το Σάββατο 3η Δεκεμβρίου», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις κυβερνητικές εγκαταστάσεις το διάστημα αυτό.

Το εθνικό πένθος θα ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα με την οργάνωση «τηλεμαραθωνίου» για τη συγκέντρωση κεφαλαίων στο πλαίσιο της «ανθρωπιστικής αντίδρασης», για να προσφερθεί βοήθεια στα θύματα και στις οικογένειές τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αφότου κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες για τη σφαγή, οι εκκλήσεις να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα έχουν πολλαπλασιαστεί.

Κατά το υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος Τσισεκέντι «ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να διενεργηθεί άμεσα έρευνα σε εσωτερικό επίπεδο και ταυτόχρονα να καταβληθεί προσπάθεια για την έναρξη διεθνούς έρευνας προκειμένου να χυθεί φως σε αυτό το έγκλημα πολέμου», είπε ο κ. Μουγιάγια.

Το Κίνημα της 23ης Μαρτίου, ή M23, έχει κυρίαρχο στοιχείο μέλη της φυλής των Τούτσι, κυρίως πρώην στρατιωτικούς οι οποίοι στασίασαν το 2012. Συνετρίβη από τις ένοπλες δυνάμεις το 2013, αλλά ξαναπήρε τα όπλα στα τέλη της περασμένης χρονιάς, κατηγορώντας την Κινσάσα ότι δεν τήρησε τις συμφωνίες για τον αφοπλισμό και την κοινωνική επανένταξη των μαχητών της. Η ΛΔ Κονγκό κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει το M23, κάτι που το Κιγκάλι αρνείται αλλά έχει επαληθεύσει ο ΟΗΕ.

AΠΕ

Back to top button