ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΓούναΚαστοριά

Στο Επιμελητήριο Καστοριάς ο Αλέξης Τσίπρας – Σύσκεψη με τους φορείς (φωτογραφίες – βίντεο)

Το μείζον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους ήταν το θέμα συζήτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη που πραγματοποίησε με φορείς της Καστοριάς στο Επιμελητήριο

«Η γουνοποιία αντιμετωπίζει τραγική κατάσταση, ειδικά μετά το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρωσία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα» είπε ο πρόεδρος των γουνοποιών, ενώ η πρόεδρος των εργαζομένων στη γουνοποιία είπε ότι όλοι οι εργάτες έχουν μείνει άνεργοι. «Δεν έχουμε τι να κάνουμε. Ζούμε μια απόγνωση». Από την πλευρά του ο πρόεδρος των αγροτικών συνεταιρισμών τόνισε ότι «το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων έχει αρχίσει να αυξάνεται πριν από τον πόλεμο ειδικά στις ζωοτροφές. Πουλάμε κάτω από το κόστος και η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο. Υπάρχει μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου». Ενώ ο εκπρόσωπος των γεωργών υπογράμμισε το πρόβλημα της ύδρευσης, καθώς, όπως είπε, «η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια δεν έχει καταναλώσει ούτε ένα δευτερόλεπτο για να ασχοληθεί με το φράγμα Νεστορίου» και της ακρίβειας με τα λιπάσματα να έχουν αυξηθεί από 14 ευρώ σε 40 ευρώ, όπως και το κόστος του πετρελαίου είναι δυσβάσταχτο.

Ο πρόεδρος της εστίασης τόνισε ότι «το κόστος ενέργειας μας έχει ρημάξει. Έχουν κλείσει πάρα πολλές επιχειρήσεις, περίπου το 20% των επιχειρήσεων του κλάδου τους τελευταίους μήνες». Η πρόεδρος των λογιστών τόνισε ότι «Η Καστοριά εκπέμπει SOS». Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου μίλησε για απίστευτη και ατελείωτη κρίση λέγοντας ότι «38 χρόνια στην πιάτσα δεν έχω ζήσει ξανά τέτοια κατάσταση».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι από την εικόνα που εισπράττει προκύπτει ότι η κατάσταση για τον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών είναι η χειρότερη που υπήρξε ποτέ. «Η συνδυαστική πίεση της αύξησης των λογαριασμών, της αύξησης των χρεών και της πραγματικής μείωσης της κατανάλωσης δεν υπήρχε για αυτό τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έμειναν έξω από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παρότι στη χώρα περάσαμε την κρίση χρέους, δεν έχουμε τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες δεν αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο, για να περάσεις έξω από τράπεζα πρέπει να αποδείξεις ότι δεν χρειάζεσαι δάνειο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια διπλή κλοπή. Οι τράπεζες έχουν βρει μια σειρά τρόπους να αυξάνουν τα έσοδά τους, τα επιτόκια χορηγήσεων είναι στα ύψη, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων είναι στο μηδέν». «Η μικρομεσαία επιχείρηση βουλιάζει, ο δανειολήπτης κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του και οι τράπεζες έχουν κέρδη 1 δισ. η κάθε μία το 2022» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «πολύ μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος από τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη προς τους λίγους και ισχυρούς. Τα έσοδα του κράτους αυξάνονται από τους έμμεσους φόρους λόγω του πληθωρισμού, προκειμένου να υπάρχουν αποθέματα για να δίνονται επιδοτήσεις στην αισχροκέρδεια». «Απαιτείται συνολικά άλλη πολιτική. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα της Ε.Ε., έλεγχος και πλαφόν στις τιμές ώστε να σταματήσουν τα υπερκέρδη στην ενέργεια» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «πρέπει το Δημόσιο να ανακτήσει το 51% της ΔΕΗ, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη». «Η αισχροκέρδεια είναι ελληνική, δεν είναι εισαγόμενη».

«Φοβάμαι ότι η Δυτική Μακεδονία θα γίνει μαύρη κηλίδα στο χάρτη της χώρας αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση δημιούργησε προβλήματα, η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει προς όφελος της κοινωνίας. Χρειάζεται σχέδιο δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, με ενεργειακές κοινότητες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «αν δεν μειωθεί το κόστος παραγωγής και αν δεν υπάρξουν προγράμματα στήριξης, η αγροτική παραγωγή δεν θα έχει προοπτική στη χώρα». Ειδικά για την Καστοριά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χρειάζεται ειδικό τοπικό σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης, διότι εκτός από το κόστος θέρμανσης που είναι μεγαλύτερο λόγω του παρατεταμένου χειμώνα, το πρόβλημα της γουνοποιίας έχει δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. «Χρειάζεται άμεσα μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και επιδότηση των άλλων μορφών θέρμανσης και ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή και από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους κοινοτικούς πόρους, οι οποίοι πρέπει να πηγαίνουν εκεί που υπάρχει ανάγκη και όχι σε αυτούς που έχουν υπερκέρδη».

 

Back to top button