Ελλάδα

Μορφοβούνι: Το ιστορικό κεφαλοχώρι με θέα τον θεσσαλικό κάμπο και τη λίμνη Πλαστήρα (εικονες)

Μπροστά του απλώνεται ολόκληρος ο θεσσαλικός κάμπος, μια μαγευτική θέα που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Ο λόγος για το Μορφοβούνι, (παλιά Βουνέσι), έδρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στην Π.Ε. Καρδίτσας, και ιδιαίτερη πατρίδα του Νικόλαου Πλαστήρα. Ένα χωριό που κυριολεκτικά είναι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός βουνού, με καταπληκτικά πέτρινα δρομάκια που οδηγούν στο πλούσιο καστανόδασος, το οποίο εκτείνεται δυτικά του οικισμού, μια ορεινή όαση ξεκούρασης, ηρεμίας και απόλαυσης τοπικών μοναδικών προϊόντων.

Ο οικισμός έχει μέσο υψόμετρο 780μ και ξεχωρίζει για την πυκνή του δόμηση. Σύμφωνα με όσα τονίζει στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος του δήμου Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, το Μορφοβούνι τις προηγούμενες δεκαετίες, ήταν προορισμός των ανθρώπων του κάμπου με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έρχονταν στο χωριό, για περίπου τρεις μήνες, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, για παραθέριση, απολαμβάνοντας τη δροσιά και το πολύ καλό κλίμα που διαθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μορφοβούνι το καλοκαίρι έχει 1400 κατοίκους, αλλά το χειμώνα μένουν μόνο 140 άνθρωποι. Πρέπει να κάνουμε πολλά, προσθέτει ο δήμαρχος για την επανακατοίκηση της υπαίθρου, γι’ αυτό ως δημοτική αρχή σχεδιάσαμε το πρόγραμμα «Επιστροφή στην Πατρίδα».

Πρόκειται για φιλόδοξη και καινοτόμο πρωτοβουλία του δήμου, με παροχή κινήτρων απασχόλησης και δημιουργίας. Στόχος η παλιννόστηση μέρους των χιλιάδων μεταναστών που έφυγαν από τα χωριά μας, αλλά και την προσέλκυση νέων κατοίκων. Αιχμή του δόρατος ο ορεινός τουρισμός, ο οποίος αποτελεί ανεκμετάλλευτη φλέβα χρυσού για την εθνική οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής, για φυσιολάτρες, ερασιτέχνες ψαράδες και εραστές της εναλλακτικής άθλησης, συνιστάται άφοβα και για όλο το χρόνο μια άγνωστη στους πολλούς παραλίμνια διαδρομή που ξεκινά από το 20ό περίπου χμ του δρόμου Καρδίτσας -Μορφοβουνίου και φθάνει μέχρι το νησάκι. Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον θέα, αξίζει να επισκεφθούν την ιστορική τοποθεσία «Στεφάνι», όπου σχεδιάζεται Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόσφατα αποδόθηκαν για πρώτη φορά ιστορικά μονοπάτια, όπως αυτό που οδηγεί στην κορυφή « Άγιος Κωνσταντίνος», με ταυτόχρονη θέα στη λίμνη Πλαστήρα και το θεσσαλικό κάμπο. Από τη θέση «Αλαταριές» ξεκινά το ιστορικό μονοπάτι «Γαζή», το οποίο καταλήγει στο «διάσελο» Μεσενικόλα, μία υπέροχη διαδρομή μέσα σε καστανοδάση, με θέα τη λίμνη.

Στο Μορφοβούνι βρίσκεται το Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», το οποίο διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη και αίθουσα 300 τ.μ. όπου μπορούν να φιλοξενηθούν διάφορες εκδηλώσεις.

Εδώ, κάθε τρία χρόνια πραγματοποιείται ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «Αντ. Σαμαράκης» προς τιμήν του μεγάλου συγγραφέα που κατάγεται από το Μορφοβούνι.

Πρόσφατα ανακαινίστηκε το Μουσείο Πλαστήρα και επαναλειτουργεί όλο το χρόνο με νέους όρους και εκθέματα. Δημιουργήθηκε το 1994 προς τιμήν του θρυλικού «Μαύρου Καβαλάρη» και ο επισκέπτης μπορεί να δει σπάνια ντοκουμέντα και φωτογραφίες από την ζωή και το έργο του. Διαθέτει επίσης αξιόλογη βιβλιοθήκη και έντυπο αρχειακό υλικό.

Πριν λίγους μήνες τέθηκε σε λειτουργία ο Δημοτικός Ξενώνας Μορφοβουνίου, με ποιοτικές παροχές τόσο στη φιλοξενία, όσο και το φαγητό. Η ποιότητα των προϊόντων σε συνδυασμό με την παράδοση της τοπικής κουζίνας, θα ενθουσιάσουν τον κάθε επισκέπτη. Η γαστρονομία της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα είναι απλή, αλλά πεντανόστιμη, αφού στηρίζεται στα αγνά υλικά αλλά και τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή. Προτείνει συνδυασμό της διαμονής με την αναζήτηση αυτής της γαστρονομικής παράδοσης, καθώς σε όλη την περιοχή υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες όπου σερβίρονται τοπικές συνταγές, εξαιρετικά εστιατόρια με μαγευτική θέα, μικρά παρεΐστικα ταβερνάκια με σπιτικό φαγητό, που θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες. Επίσης, μην ξεχάσετε, συμβουλεύει η δημοτική Αρχή, να δοκιμάσετε κρασί και τσίπουρο, να αγοράστε μέλι από ντόπιους παραγωγούς, γλυκά από τον Συνεταιρισμό Γυναικών λίμνης Πλαστήρα και πίτες από τα καταστήματα της περιοχής.

 Κεμενο – εικονες: Α. Ζώης / ΑΠΕ

 

Back to top button