Ελλάδα

Ψωρίαση & συμμόρφωση στη θεραπεία: Το κλειδί για ένα καθαρό δέρμα

Μια δερματική βλάβη που χαρακτηρίζεται από ερύθημα και καλύπτεται από αργυρόχροες φολίδες και συνοδεύεται από σοβαρή φαγούρα και ερεθισμό, μπορεί να εμφανιστεί αιφνίδια σε κάποιο μέρος ή και μέρη του σώματός μας. Η βλάβη αυτή αποτελεί συνήθως το βασικό σύμπτωμα ψωρίασης. Η ψωρίαση είναι μία χρόνια δερματική νόσος, η οποία αφορά στο 2-3% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ψωρίαση, είναι πολλά περισσότερα από το δερματικό αυτό αποτύπωμα, το οποίο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την ψυχολογική κατάσταση του πάσχοντα. Το κύριο συναίσθημα που βιώνουν οι ασθενείς με ψωρίαση είναι η  απογοήτευση καθώς στους ανθρώπους αυτούς είναι αυξημένο το αίσθημα της μοναξιάς.. Όμως στην πραγματικότητα, όπως ακριβώς και σε κάθε άλλη ασθένεια, δεν είναι μόνοι.

Η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο και πλέον υπάρχουν διαθέσιμες πολλές και διαφορετικές θεραπείες.. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της ψωρίασης αποτελεί η επικοινωνία με τον δερματολόγο. Ασθενείς και γιατρός θα βρουν μαζί τη θεραπεία που ταιριάζει περισσότερο στον τύπο και τη σοβαρότητα της  ψωρίασης που έχει ο κάθε ασθενής. Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζει ο πάσχων είναι ότι το βέλτιστο αποτέλεσμα, το οποίο πλέον μπορεί να φτάσει και στο 100% της δερματικής κάθαρσης, είναι να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού και φυσικά να μην διακόπτει τη θεραπεία του, ειδικά κατά βούληση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Οι ασθενείς που πάσχουν από  μέτρια – σοβαρή ψωρίαση, μπορούν να βρουν αποτελεσματική λύση μόνο με συστηματικές θεραπείες. Μάλιστα, χάρη στην ανάπτυξη των βιολογικών θεραπειών, που διαθέτουν καινοτόμο μηχανισμό δράσης, δεν επιτυγχάνεται μόνο βελτίωση της εικόνας και ύφεση των συμπτωμάτων αλλά μπορεί πλέον να είναι εφικτή και η πλήρης δερματική κάθαρση.

Οι θεραπείες αυτές μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή εξαιρετικά γρήγορα, καθώς επιτυγχάνουν ταχεία βελτίωση της σοβαρότητας της νόσου, σε διάστημα λίγων εβδομάδων από την έναρξη χορήγησής τους, βελτιώνοντας τόσο τα άμεσα συμπτώματα όσο και το συναισθηματικό και ψυχολογικό φορτίο που τα συνοδεύουν.
Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς με ψωρίαση που λαμβάνουν θεραπεία που δεν τους έχει όμως οδηγήσει σε πλήρη δερματική κάθαρση, μπορεί να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τη νόσο και τις επιπτώσεις της στην ποιότητα της ζωής τους.

Συμμόρφωση στη θεραπεία
Εμπόδιο στην ποιοτική φροντίδα των ανθρώπων με ψωρίαση, αποτελεί η μη συμμόρφωση στη θεραπεία. Πιθανές υποτροπές μπορεί να αποθαρρύνουν τους ασθενείς. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε μη συμμόρφωση με τη θεραπεία και να εμποδίσει τους ασθενείς να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ή ακόμα και την πλήρη δερματική κάθαρση.
Η μη συμμόρφωση παρουσιάζεται συχνότερα σε τοπικές θεραπείες, όμως παρουσιάζεται και κατά ένα ποσοστό και στη συστηματική θεραπεία που περιλαμβάνει τους βιολογικούς παράγοντες.

Καλαποθάκου Κανέλλα MSc, 
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α΄ Ε.Σ.Υ., Γ.Ν.Δ.Α. «Η Αγία Βαρβάρα» – Γ.Ν.Ν.Π. «Άγιος Παντελεήμων»

AΠΕ

Back to top button