Καστοριά

Σάκης Καρανικολόπουλος: “Ήταν έκπληξη που ο περαστικός Τσίπρας μάζεψε τόσο πολύ κόσμο στην Καστοριά”


Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, έχει σταματήσει να εκφράζει και τον μέσο δεξιό πλέον. Η Καστοριά είναι παραδοσιακά μια περιοχή που δίνει με μεγάλη διαφορά την ψήφο του στη δεξιά, όχι πάντα επειδή ιδεολογικά ταυτίζεται με τις αξίες της, όσο εξαιτίας ενός πελατειακού πλέγματος που εξαργυρωνει ρουσφετια και του κλασικού φαινομένου οι νέοι να ψηφίζουν ότι ψήφιζε και η οικογένειά τους, απλά λόγω της απολιτικ αντίληψης της νεολαίας.
Ήταν έκπληξη που ο περαστικός Τσιπρας μάζεψε τόσο πολύ κόσμο στη Καστοριά. Η Καστοριά δεν εμπιστεύεται τον Τσιπρα, αλλά έχει αγανακτήσει με τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης. Τόσο που μέχρι και πρόσωπα που ανοιχτά κάποτε ήταν οργανωμένα στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ, πήγαν να δουν τι είχε να τους πει ο Τσιπρας.
Δεν θεωρώ ότι ο Σύριζα εκφράζει όντως τις αριστερές ιδέες. Πιστεύω ότι είναι σε μια πορεία “παράλληλα και ενάντια” και ότι ΔΕΝ έχει πολλούς βαθμούς ελευθερίας να ασκήσει μια όντως αριστερή πολιτική στο Ευρωπαϊκό δεξιοκρατούμενο πολιτικό περιβάλλον. Άρα θα απαγοητευσει τους ψηφοφόρους του, όταν και εάν γίνει κυβέρνηση.
Όμως η αρκετά μαζική υποδοχή του Τσιπρα στη Καστοριά, που λίγα χρόνια πριν θα θεωρούνταν αδιανόητη, είναι ένδειξη απαγοητευσης από την πολιτική του Μητσοτάκη και μιας επερχομενης αλλαγής στους συσχετισμους της δεξαμενής των ψήφων.
Ο Μητσοτάκης κάνει μεγάλη ζημιά στη δεξιά και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτει η αριστερά,αφηνοντας για λίγο τις ιδεολογικές της τριβές και βρίσκοντας ένα κοινό τόπο, ώστε να κυβερνήσει δίκαια.
Αυτές τις επισκέψεις πολιτικών αρχηγών πάντα τις θεωρούσα αναχρονιστικες και γελοίες. Το να περιμένουν οι πολίτες και να υποδέχονται τον εκάστοτε αρχηγό κόμματος λες και είναι κάνας ήρωας ή κάνας βασιλιάς, ξέρω γω, να τους πει μερικές βερμπαλιστικες παπαριες και να βγει φωτογραφίες για το θεαθηναι, είναι σπατάλη χρόνου για τους πολιτικούς και σπατάλη χρήματος για τα κομματικά και κρατικά ταμεία. Τον Γενάρη θα έρθει και ο Μητσοτάκης με την ίδια ακριβώς προεκλογική λογική.
Και τοτε βέβαια οι Νεοδημοκρατες θα αναρτουν φωτογραφίες του Σωτηρα στην Καστοριά και θα ξετυλιγουν τις σκέψεις τους για να μας πείσουν πόσο κοντά στο λαό και τις ακριτικες περιοχές είναι ο ηγέτης τους.
Οι επισκέψεις αυτές μάλλον αφορούν ένα παλαιολιθικο κομμάτι της κοινωνίας που νιώθει ενοχλημένο όταν οι ηγέτες δεν “θυμούνται” τους ψηφοφόρους τους, έστω και με αυτές τις γελοίες επισκέψεις. Λες και δεν έχουν τα κόμματα τοπικές οργανώσεις και τοπικούς βουλευτές να τους εκπροσωπούν. Όμως στο πλαίσιο του παιχνιδιού όπως παίζεται, Ναι, ο Τσιπρας καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις, όχι επειδή είναι αξιόπιστος, αλλά από αντίδραση στον εντελώς αναξιόπιστο και βρώμικο Μητσοτάκη.
Του το δίνω λοιπον!
Δεν με αφορά η αυτοκαταστροφή της δεξιάς όμως τόσο, όσο η οι συμμαχίες και τα debates στο χώρο της αριστεράς, που πρέπει να ξεπεράσει τις παθογένειες και τους ιδεολογικούς εγωισμούς, ώστε κάποτε να συμφωνήσει στα αυτονόητα και να κυβερνήσει με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

 

 

 

 

 

Back to top button