ΚαστοριάΦλώρινα

1ο ΕΠΑΛ Φλώρινας: Πολιτιστικός περίπατος στην Καστοριά (σειρά φωτογραφιών)

http://www.1epal-florinas.gr/wordpress/wp-content/uploads/2022/12/%CE%B31.jpg
Οι πρόσφατες τάσεις για τη βιώσιμη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς απευθύνονται σε κοινωνίες πολιτών που φέρουν ένα συμβατό με αυτές σύστημα αξιών και αντιλαμβάνονται τα οφέλη της συνεχούς σύνδεσης της πολιτισμικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη κοινωνική ζωή.
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία, προσανατολισμένη στη δημιουργία αξιών και στην απόκτηση ιδιοτήτων ενεργού πολίτη, μάς παρέχει το θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση του περιεχομένου του όρου «βιώσιμη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς» και τα μεθοδολογικά εργαλεία για την καλλιέργεια δεξιοτήτων συμμετοχής σε σχετικές πρακτικές.
Κατ΄ επέκταση, μια παλιά συνοικία του ιστορικού κέντρου της πόλης της Καστοριάς όπου κυριαρχούν αστικά και εκκλησιαστικά μνημεία, αποτελεί πεδίο μελέτης για να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η υλική πολιτισμική κληρονομιά δεν είναι ένα σύνολο από αντικείμενα, με μόνο σκοπό τη συντήρησή τους για ιστορικούς και ηθικούς λόγους, αλλά ένα αναπόσπαστο, λειτουργικά ενταγμένο, τμήμα της σύγχρονης κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 ξεκινήσαμε από τη Φλώρινα πρωί και φτάσαμε στην Καστοριά στις 10:00. Στην προβλήτα της παραλίας μας υποδέχτηκε θερμά, ο εκπρόσωπος του ΚΠΕ Καστοριάς, ο κ. Ευαγγέλου Σάκης, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές για το πρόγραμμα και αναπτύχθηκε μια συζήτηση με θέμα: «Όψεις του αστικού τοπίου της Καστοριάς από τον 6ο μ.Χ. αι. έως σήμερα». Στα κινητά τους οι μαθητές πέρασαν ειδική εφαρμογή για να απαντούν σε ερωτήσεις που αναφέρονται κάθε φορά στο θέμα που γινόταν ενημέρωση από τον κ. Ευαγγέλου.
Ως πεδίο εργασίας έχει επιλεχθεί η συνοικία της πόλης «Ντολτσό».
Οι μαθητές εργάζονται σε δύο ομάδες, ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή, αποτυπωμένη σε χάρτες της περιοχής. Η διαδρομή περιλαμβάνει επτά σημεία/σταθμούς παρατήρησης και εργασίας, ενώ οι στόχοι και τα θέματα της εργασίας στο πεδίο διαμορφώνουν τέσσερις θεματικές ενότητες:
Συνέχεια στο 1epal-florinas.gr

http://www.1epal-florinas.gr/wordpress/wp-content/uploads/2022/12/%CE%BC10.jpg

 

 

 

Back to top button