Η Ρωσία θα μπορούσε να τροποποιήσει το στρατιωτικό δόγμα της, εισάγοντας την πιθανότητα «προληπτικού πλήγματος» για τον αφοπλισμό του εχθρού, δήλωσε χθες Παρασκευή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Μπισκέκ που του ζήτησε να διευκρινίσει πρόσφατες δηλώσεις του για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Λίγες ημέρες μετά την προειδοποίησή του ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία δεν θα χτυπήσει πρώτη, ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει το δόγμα της Ουάσινγκτον περί «προληπτικού πλήγματος».
«Κατ’ αρχάς, οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που ανέπτυξαν το δόγμα περί προληπτικού πλήγματος», είπε ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κιργιστάν. Η Μόσχα θα έπρεπε ίσως να εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει τις «ιδέες που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί για τη θωράκιση της ασφάλειάς τους» συνέχισε, προτού συμπληρώσει: «απλώς το σκεφτόμαστε».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι πύραυλοι κρουζ και τα υπερηχητικά συστήματα της χώρας του είναι «πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά» από τα αντίστοιχα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την Τετάρτη ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «σε καμία περίπτωση» δεν θα χρησιμοποιούσε πρώτη πυρηνικά όπλα.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει πως «κάθε αναφορά σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα, έστω και αόριστη, είναι απολύτως ανεύθυνη».
Το φάσμα ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου επέστρεψε στο προσκήνιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας τη διάβρωση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια, η οποία χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επισημαίνει πως οι πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας έχουν εγείρει φόβους ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει στο πυρηνικό οπλοστάσιό της.
Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση ότι θα “μειώσει την παραγωγή” του πετρελαίου
O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε τη Δύση ότι θα “μειώσει την παραγωγή” του ρωσικού πετρελαίου “αν είναι απαραίτητο” λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση από την ΕΕ, την G7 και την Αυστραλία ενός ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό μαύρο στα 60 δολάρια.
“Θα εξετάσουμε μια ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής αν είναι απαραίτητο”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπισκέκ, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής.
Ο μηχανισμός που ήθελε εδώ και μήνες η Δύση και εφάρμοσε στις αρχές της εβδομάδας η Δύση είναι μια “ανόητη απόφαση”, δήλωσε.
“Το ανώτατο όριο τιμής που προτάθηκε (στα 60 δολάρια) αντιστοιχεί σε αυτά που πουλάμε σήμερα. Υπό την έννοια αυτή, αυτό δεν μας επηρεάζει σε τίποτα”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Η τιμή του βαρελιού του ρωσικού πετρελαίου (αργού Ουραλίων) εξελίσσεται πράγματι γύρω στα 65 δολάρια, δηλαδή μόλις παραπάνω από το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο, προκαλώντας μια περιορισμένη επίπτωση βραχυπρόθεσμα.
Για τις χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο, “η υιοθέτηση αυτής της επιβλαβούς, ‘μη εμπορικής’ λύσης θα είναι ανόητη για όλο τον κόσμο”, δήλωσε ακόμη σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους
Ένας τέτοιος μηχανισμός “αφορά όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Πούτιν “καθώς εάν κάποιος συμφωνήσει μόλις ο καταναλωτής ορίσει την τιμή, αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση της (πετρελαϊκής) βιομηχανίας, επειδή ο καταναλωτής θα επιμένει πάντα να έχει τη χαμηλότερη κατά το δυνατόν τιμή”, δήλωσε.
“Δεν θα είμαστε χαμένοι σε καμιά περίπτωση”, διαβεβαίωσε.
Την Παρασκευή, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν σε μια ανώτατη τιμή των 60 αμερικανικών δολαρίων για το αργό ρωσικής προέλευσης που μεταφέρεται δια θαλάσσης, ώστε να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία.
Επομένως, μόνο το πετρέλαιο που πωλείται από τη Μόσχα σε μια τιμή ίση ή χαμηλότερη των 60 δολαρίων θα μπορεί να συνεχίσει να παραδίδεται. Πέρα από το ανώτατο αυτό όριο, θα απαγορεύεται στις εταιρίες να παράσχουν τις υπηρεσίες που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά (φορτίο, ασφάλιση, κ.λπ.).
Είμαστε έτοιμοι για συμφωνίες
Μια συμφωνία θα είναι «εν τέλει» αναγκαία για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, διατυπώνοντας ωστόσο αμφιβολίες για την «εμπιστοσύνη» που μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να δώσει η Μόσχα στους συνομιλητές της.
«Στο τέλος θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Έχω ήδη πει πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι για διευθετήσεις, είμαστε ανοιχτοί, αλλά αυτό μας αναγκάζει να σκεφτούμε με ποιον έχουμε να κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στο Κιργιστάν.
Ο Πούτιν αντιδρούσε στις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ η οποία είπε ότι η συμφωνία του Μινσκ του 2014 μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, που υπογράφηκε υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, έδωσε στην Ουκρανία χρόνο να ενισχυθεί σε περίπτωση μιας ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία.
«Η συμφωνία του Μινσκ του 2014 ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία. Το εκμεταλλεύτηκε, όπως βλέπουμε σήμερα. Η Ουκρανία του 2014/2015 δεν ήταν η Ουκρανία του σήμερα (…) Όπως είδαμε στις αρχές του 2015, ο Πούτιν θα μπορούσε εύκολα να την είχε συνθλίψει τότε», είπε η Μέρκελ στην εφημερίδα Die Zeit.
Ο Πούτιν δήλωσε «απογοητευμένος» από αυτές τις δηλώσεις. «Αυτό προφανώς θέτει το ζήτημα της εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη είναι σχεδόν μηδενική και μετά από τέτοιες δηλώσεις το ερώτημα είναι φυσικό: Πώς θα βρούμε μια συμφωνία; Και μπορούμε να συνεννοηθούμε με κάποιον; Και με ποιες εγγυήσεις;
«Ίσως θα έπρεπε να τα είχαμε ξεκινήσει όλα αυτά νωρίτερα (την επίθεση στην Ουκρανία). Όμως βασιστήκαμε στην πιθανότητα να βρούμε μια συμφωνία στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η επιθυμία της Δύσης για κυριαρχία στον κόσμο αυξάνει τους κινδύνους σύγκρουσης
Η επιθυμία της Δύσης να διατηρήσει την κυριαρχία της στην παγκόσμια σκηνή αυξάνει τους κινδύνους σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Η πιθανότητα σύγκρουσης στον κόσμο αυξάνεται και αυτό αποτελεί άμεση συνέπεια των προσπαθειών των δυτικών ελίτ να διατηρήσουν την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και ιδεολογική κυριαρχία τους με οποιοδήποτε μέσο”, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης και ομάδας πρώην σοβιετικών χωρών, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.
“Πολλαπλασιάζουν σκοπίμως το χάος και επιδεινώνουν τη διεθνή κατάσταση”, υπογράμμισε.
Επίσης κατηγόρησε τη Δύση ότι “εκμεταλλεύεται” την Ουκρανία και ότι χρησιμοποιεί τον λαό της ως “βορά των κανονιών” στην σύγκρουση κατά της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως τον πόλεμο στην Ουκρανία –τον οποίο η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”– σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, επικρίνοντας αυτούς που έχουν προσφέρει στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Το Κίεβο, ευρωπαϊκές χώρες και η Ουάσινγκτον δηλώνουν ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε το πρόσχημα ότι ανησυχούσε για την ασφάλειά της για να εξαπολύσει έναν κυνικό επιθετικό πόλεμο στην φιλοευρωπαϊκή γειτονική της χώρα σε μια προσπάθεια να κατασχέσει εκτάσεις εδάφους και να ανατρέψει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
ΑΠΕ