Ελλάδαευρωπη

Αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες η Καϊλή – Υπόνοιες για δωροδοκία κι άλλων στελεχών του ΕΚ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο “Qatar Gate”, τη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο. Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες βρίσκεται η Εύα Καϊλή, η οποία, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις που προφυλακίστηκαν. Στο σπίτι της βρέθηκε μεγάλο ποσό σε μετρητά μέσα σε σακούλες και σε μια βαλίτσα. Ωστόσο, τα χρήματα δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – έχουν σταλεί για “τεχνικό έλεγχο”. Και καθώς οι έρευνες συνεχίζονται το συνολικό ποσό των δωροδοκιών παραμένει άγνωστο.

Και τα τέσσερα άτομα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ήδη στη φυλακή καθώς σε βάρους τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση και επιβεβαίωση από την πλευρά των βελγικών αρχών. Oι πρώτες πληροφορίες λένε ότι έχουν μεταφερθεί στις φυλακές του Σεν Ζιλ και τα πράγματα φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολα για την Ευα Καϊλή και τους άλλους τρεις συλληφθέντες. Η δίκη θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο πατέρας της Εύας Καϊλή, που εντοπίστηκε στο ξενοδοχείο που διέμενε με μια βαλίτσα γεμάτη με μετρητά, αφέθηκε ελεύθερος, όπως ελέυθερος αφέθηκε αλλά υπό όρους και ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας “από τους συνολικά έξι προσαχθέντες μόνον δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή”. Στους συλληφθέντες όμως είναι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

 

Νωρίτερα, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στην Εύα Καϊλή, η οποία εξακολουθεί να είναι ευρωβουλευτής και κανονικά θα απολάμβανε ασυλίας από την ποινική δίωξη αλλά υπάρχει εξαίρεση σε περιπτώσεις όπου ένας ύποπτος συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να διαπράττει ένα έγκλημα. Σύμφωνα με τη δικαστική πηγή, η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Κα Καϊλή, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή της «σακούλες με μετρητά» και έτσι οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστή ως συλληφθείσα επ’ αυτοφώρω.

«Είναι πολύ απογοητευτικό να υπάρχει διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ελπίζω αυτή η γυναίκα να έχει την ευαισθησία να παραδώσει την έδρα της» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Καθώς το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται, οι έρευνες διευρύνονται: παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου οι αρχές έκαναν φύλλο και φτερό την οικία του ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, κατασχέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής.

Επίσης, εκτός από την έρευνα στο σπίτι του Ταραμπέλα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγινε έρευνα και στο σπίτι της επίσης Βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, επίσης με την παρουσία της Ρομπέρτα Μετσόλα όπως προβλέπει ο βελγικός νόμος, επειδή εκλέγονται στο Βέλγιο. Αναμένεται πάντως να διευρυνθεί ο κύκλος των ερευνών και σε άλλα πρόσωπα εντός του ευρωπαικού κοινοβουλίου.

Σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται τη Δευτέρα το τί θα γίνει στο Στρασβούργο όπου ξεκινά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους ευρωβουλευτές να είναι οργισμένοι και μα ζητούν άμεσες κινήσεις.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης από την πλευρά τους εστιάζουν στον Παντσέρι. Όπως γράφουν ήταν ο ιθύνων νους του σκανδάλου χρηματισμού. Ενώ, η Repubblica, αποκαλύπτει πως μαζί με τον σύντροφο της Καϊλή «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016 – 2018». Οι βελγικές Αρχές θεωρούν πως οι Ιταλοί έλαβαν χρήματα σε αρκετές περιπτώσεις. Μάλιστα μετέδοσαν στις ιταλικές Αρχές πως ο Παντσέρι έκανε λόμπι και για το Μαρόκο.

Σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία βρίσκονται και η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι οι οποίες φέρονται να γνώριζαν τα πάντα για τις παράνομες δοσοληψίες του και να απολάμβαναν μια ζωή γεμάτη χλιδή. Όπως αποκαλύπτει μάλιστα η La Stampa η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για τις καλοκαιρινές της διακοπές!

Το ενδιαφέρον των βελγικών αρχών εστιάζεται τώρα αφενός στον τρόπο μεταφοράς και διανομής των χρημάτων της δωροδοκίας και αφετέρου στις επιδιώξεις του Κατάρ μέσω της δωροδοκίας, σημαντικότερη εκ των οποίων φαίνεται να είναι η άρση των θεωρήσεων (visa waiver), προκειμένου να ταξιδεύουν ελεύθερα οι Καταριανοί πολίτες στην ΕΕ.

Ωστόσο, το Κατάρ διαψεύδει την όποια εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναφέρει ότι απορρίπτεται κατηγορηματικά, από πλευράς της, κάθε προσπάθεια σύνδεσης του Κατάρ με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Είχαμε όμως και την πρώτη αντίδραση του Πάολο Τζεντιλόνι, Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων. Μιλώντας στη Rai3 δήλωσε πως “εάν επιβεβαιωθούν τα όσα αποκαλύπτονται στα ΜΜΕ, θα είναι μία ντροπή, ένα σοβαρό πλήγμα στη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρόκειται για μια από τις πιο δραματικές ιστορίες διαφθοράς των τελευταίων ετών”.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Κρίστιαν Μαυρής
Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη

ertnews.gr

Back to top button