Καστοριά

Το Ημερολόγιο 2023 της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς

Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς τύπωσε και κυκλοφόρησε προσφάτως το εγκόλπιο Ημερολόγιό της έτους 2023, που είναι “Αφιερωμένο στον άγιο Καλλίνικο Εδέσσης.” Το εν λόγω καλαίσθητο Ημερολόγιο τσέπης προβάλλει στο εμπροσθόφυλλό του την ιερή εικόνα του αγίου Καλλινίκου ως Μητροπολίτου Εδέσσης (+ 1984), στο δε οπισθόφυλλό του έχει το βυζαντινό συμπίλημα τής ονομασίας “Ιερά Μητρόπολις Καστορίας”. Η Γενική επίβλεψη και η επιμέλεια του Ημερολογίου, καθώς και η επιλογή των κειμένων του έγιναν από τον ελλόγιμο Θεολόγο κ. Κυριάκο Δημ. Μωυσίδη. Οι σκιτσογραφίες φιλοτεχνήθηκαν από τον Οικον. π. Γεώργιο Χουζούρη.

Στις εσωτερικές σελίδες τού Ημερολογίου περιλαμβάνονται και παρουσιάζονται με τη σειρά τα εξής:

α). Η αφιέρωση του Ημερολογίου “στον άγιο Καλλίνικο Εδέσσης, τον νέο Άγιο και τής Καστοριάς, που την ευλόγησε ως στρατιώτης, λαϊκός κήρυκας και κατηχητής”.

β). Αρχιερατική φωτογραφία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου, συνοδευόμενη από ανάλογες επίκαιρες ευχές του.

γ). Μήνυμα ευλογίας κι ευχών τού Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου.

δ). Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ, συγχαρητήριο κι ευχετικό προς τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας και προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα τής αναφερόμενης Ιεράς Μητρόπολης.

ε). Εισοδικόν, ήτοι εκτενής και μεστός πρόλογος του Ημερολογίου απ’ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικο, όπου παρουσιάζεται η πνευματική δράση του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης στην Καστοριά, και αναφέρονται και τεκμηριώνονται οι λόγοι αφιέρωσης τού Ημερολογίου στο άγιο πρόσωπό του.

ζ). Παράθεση σημαντικών γεγονότων από τη θαυμαστή επίγεια ζωή τού αγίου Καλλινίκου Εδέσσης, καθώς και από τη στρατιωτική του θητεία στα μαρτυρικά βουνά Γράμμο και Βίτσι κατά την περίοδο του Ανταρτοπολέμου. Επίσης, παρουσίαση τής μαρτυρίας περί του αγίου Καλλινίκου τριών παλαιών ευσεβών κατοίκων τής Καστοριάς, που τον είχαν γνωρίσει στην πόλη τους ως ιεροκήρυκα και ως κατηχητή.

η) Σύντομα κείμενα αποδεικτικά τής μεγάλης αγάπης τού αγίου Καλλινίκου για τη Μακεδονία, “που τον έκλεισε μέσα στα σπλάχνα της, και τον ανέδειξε πολίτη του κόσμου ολόκληρου και του ουρανού”.

θ) Παρηγορητικά λόγια του αγίου Καλλινίκου, που είπε κατά τη διάρκεια τής ασθενείας του και προ τού επίγειου θανάτου του.

ι) Ένα εμπνευσμένο και λίαν συγκινητικό ποίημα του Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικου με τον τίτλο “Μονοκονδυλιά”, αφιερωμένο στον άγιο Καλλίνικο.

κ). Οι ανάλογες ημερολογιακές σελίδες με το αντίστοιχο εορτολόγιο, γενικό και τοπικό, και με τα Αναγνώσματα των Κυριακών και μεγάλων εορτών.

λ). Η Διοίκηση (διοικητική δομή) τής ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς και χρήσιμες λεπτομερείς πληροφορίες περί του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου αυτής κ.κ. Καλλινίκου.

μ) Κατάλογος Ενοριών και Εφημερίων της ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς.

ν). Οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί και οι ιερές μονές τής περιοχής Καστοριάς.

ξ) Η πνευματική και φιλανθρωπική Διακονία, καθώς και η πολύπλευρη δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Καλλινίκου και των άλλων άξιων κληρικών τής αναφερόμενης Ιεράς Μητρόπολης.

ο) Η τοπική Αγιολογία.

π) Οι ημέρες νηστειών. Οδηγίες για την τέλεση του Μυστηρίου του Βαπτίσματος, την τέλεση τού Μυστηρίου τού Γάμου και την τέλεση των Μνημοσύνων.

Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση τού εξεταζόμενου Ημερολογίου τής Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς σημειώνουμε συμπερασματικώς, ότι πρόκειται για ένα καλαίσθητο εκκλησιαστικό εγκόλπιο, που θα ωφελήσει πολύ όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι πρόκειται να το αποκτήσουν, να το μελετούν και να το συμβουλεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια τού προσεχούς σωτήριου έτους 2023.

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Η Φήμη του Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου.

Καλλινίκου του σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου τής αγιωτάτης Μητροπόλεως Καστορίας, υπερτίμου και εξάρχου Άνω Μακεδονίας, ημών δε πατρός και ιεράρχου πολλά τα έτη.

(Παρουσίαση: Γιώργος Τ. Αλεξίου).

fos-kastoria.blogspot.com

 

Back to top button