Ελλάδαευρωπη

Εύα Καϊλή: Στην δημοσιότητα νέες φωτογραφίες με τα χρήματα που βρέθηκαν στις έρευνες

Νέες φωτογραφίες με κουτιά με μεγάλα χρηματικά ποσά , που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν  στις έρευνες , που διεξήγαγαν σε σπίτια εμπλεκομένων στο  QatanGate , έδωσαν στη δημοσιότητα οι Βελγικές Αρχές.

Το προδικαστικό συμβούλιο του Βελγίου αναμένεται να κρίνει σήμερα αν η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή θα περάσει το διάστημα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της στις φυλακές Χάρεν των Βρυξελλών ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Μαζί με την κ. Καϊλή στο προδικαστικό τμήμα θα οδηγηθούν ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι και άλλο ένα άτομο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από την Εύα Καϊλή και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Προσθέτοντας τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ίδιας και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στις Βρυξέλλες, η τεράστια έρευνα αποκάλυψε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με 625 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αποφάσισε την παύση των καθηκόντων της Εύας Καϊλή από το αξίωμα του αντιπροέδρου του Σώματος. Υπήρξαν μία ψήφος κατά και δύο αποχές.

Η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα, σε ανάρτησή της στο twitter, ανέφερε: «Στο πλαίσιο των εν εξελίξει ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πια μία εκ των αντιπροέδρων του. Αυτή η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή». Η κ. Μετσόλα πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες βελγικές δικαστικές Αρχές.

Με γραπτή του δήλωση, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος που υπογράφει ως πληρεξούσιος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, αναφέρει ότι η ευρωβουλευτής που ελέγχεται για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, ήταν “εντολοδόχος” της ανώτατης ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κάθε της κίνηση σχετικά με το Κατάρ.

Η δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου έχει ως εξής: “Σχετικά με την ψευδή φημολογία περί πρωτοβουλιών της Εύας Καϊλή για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με την χώρα του Κατάρ, με απώτερο σκοπό τον χρηματισμό της, παραθέτουμε τα κάτωθι δεδομένα:

Η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέϊτ, Ομάν.
(Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).

Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ, Γερμανός Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE. Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην επιτροπή LIBE του ΕΚ την προώθηση της.

Η Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs και ο ανώτατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόζεφ Μπόρελ, ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ, έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράχθηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini”.

Η Εύα Καϊλή «δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων» που βρέθηκαν στο σπίτι της, αισθάνεται «προδομένη» από τους συναδέλφους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέει ο δικηγόρος της σε διεθνή πρακτορεία

Η  Εύα Καϊλή «δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων» που βρέθηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της (…) δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτών των χρημάτων», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος, λέγοντας ότι η Εύα Καϊλή είναι «αθώα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο συνήγορος της κ. Καϊλή αναφέρει πως αισθάνεται προδομένη από τους συναδέλφους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποφάσισαν να την παύσουν από τα καθήκοντα της αντιπρόεδρου του ΕΚ.

«Μίλησα σήμερα με την κυρία Καϊλή κι έσπασε τη σιωπή της. Εξέφρασε παράπονα για τη στάση των συναδέλφων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λέει ότι αισθάνεται προδομένη όταν την εμφανίζουν σαν να έχει προσωπική ατζέντα με το Κατάρ και όταν αφήνουν να εννοηθεί ότι δωροδοκήθηκε», δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Η θέση της είναι ότι δεν δεχόταν δωροδοκίες, είναι αθώα, το Κατάρ δεν την είχε ανάγκη, δεν χρειαζόταν να τη δωροδοκήσει, δεν είχε τίποτα να προσφέρει στο Κατάρ», συνέχισε.

ΑΠΕ

Back to top button