ΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσεις

Ιωάννα Λουλάκη: Επίσκεψη Γιώργου Μελίκη στο Επταχώρι (φωτογραφίες – βίντεο)

“Τόπος είναι οι άνθρωποι, να ένας λόγος να ξαναπάμε!” έγραψε ο Γιώργης Μελίκης!
Απάντησή μου: όποιος έρχεται στο Επταχώρι, ξανάρχεται!
Έγραψε κι άλλα, έγραψα κι άλλα:
“Μια αξέχαστη σε ΟΛΑ μέρα! Μια Ιωάννα πληθωρική, ένας Μιχάλης ήρεμη δημιουργική και παραγωγική δύναμη, μια πρόεδρος του χωριού, νέα γυναίκα, μετρημένη (η Αργυρώ Σουλιώτη είναι η πρόεδρός μας), οι λίγοι κάτοικοι με ανοιχτή την αγκαλιά τους. Ο Τάκης με το αγριογούρουνο, ο Αργύρης και η Μαρία με τις γνώσεις τους, νέοι άνθρωποι. Ήταν μια αξέχαστη μέρα με ΟΛΑ και σε ΟΛΑ της! Ευχαριστούμε για ΟΛΑ!”
Εγώ: Ανοίξαμε πολλές κουβέντες, δεν προλάβαμε να τις κλείσουμε. Από όσα είχα στο νου μου για τη μέρα αυτή, τα βασικά έγιναν, αλλά ήθελα κι άλλα!!! π.χ. ανεβήκαμε στους γύρω λόφους για αγνάντεμα; Τους πήγαμε στο βυζαντινό μοναστήρι μας, στο γεφύρι Κουσιουμπλή, στα μνημεία αϊΠαρασκευή και Δημοτικό σχολείο; τραγουδήσαμε εκεί στο τραπέζι με τα καλούδια τής Ευαγγελίας; χορέψαμε; Δε χορταίναμε να μιλάμε και να γελάμε, δεν παίρναμε σειρά!! Και πόσα άλλα ακόμα του χωριού μας ήθελα να δείτε, Γιώργη μας, Γιάννη μας, Ρίτα μας… Επομένως: ξαναέρχεστε- ξαναχαιρόμαστε!
Ακόμα δεν μπορώ να συνέλθω απ’ τη χαρά-συγκίνηση για όσα ζήσαμε το Σάββατο στο Επταχώρι, απ’ τις 11:30 το πρωί ως τις 3:30 μετά το μεσημέρι, που γέμισε η πλατεία, τα δύο καφενεία, τα μουσεία, οι δρόμοι, τί κι αν είχε ψιλόβροχο!! Ό,τι ζήσαμε, τεκμηριώνεται με τις φωτογραφίες και τα βιντεάκια, όμως επιστρατεύστε, καλοί μου φίλοι, και τη φαντασία σας για περισσότερα.Κοιτάω και ξανακοιτάω τις φωτογραφίες, ακούω τα βιντεάκια μου και ξαναζώ τις εκλεκτές στιγμές…
Ευχαριστούμε καλέ μας Γιώργη Μελίκη για όσα ζήσαμε! “Τον ξέραμε, τον ξεχωρίζαμε και τον χαιρόμασταν, όμως τώρα που τον είδαμε από κοντά, που μας μίλησε τόσο φιλικά, τον αγαπήσαμε, έλεγε και θκες μας λέξεις, σα χωριανός, έγινε θκος μας” , είπε ένας Επταχωρίτης!
Το βιντεάκι του καλωσορίσματος:
“Φίλοι μ’ καλωσορίσατε”
Δεν θα γράψω περισσότερα για τον Μελίκη τον δημοσιογράφο-λαογράφο και όχι μόνο, που κάνει πράματα και θάματα στο Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας. Τον ξέρουν από πολύ παλιά όλοι, από τις εκπομπές “Κάθε τόπος και το τραγούδι του” στην ΕΡΤ3.
Θα πω όμως για το Γιάννη ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ που ήταν αποκάλυψη για μας. Τον πρωτογνωρίσαμε Απρίλιο 2019 που πήγαμε στη Μελίκη Ημαθίας να δούμε το Εθνογραφικό, να γνωρίσουμε τον Μελίκη και να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση ιστορικού βιβλίου τού Γιάννη (ενός από τα πέντε, νομίζω, βιβλία του) Μεταξύ των παρουσιαστών και ο Βασίλης Νιτσιακος! Πήγαμε στη Μελίκη μισή ώρα πριν ξεκινήσει η εκδήλωση. Μας υποδέχτηκαν εγκάρδια οι φίλοι του Εθνογραφικού Κέντρου. Εκεί που τους λέγαμε για το χωριό μας, ακούω τον Μελίκη: τί λέτε, οργανώνουμε μια εκδρομή στο Επταχώρι;
Για ευνόητους λόγους άργησε, όμως έγινε! Δεν ήρθαν όλοι όπως προγραμμάτιζαν, αλλά ο ιδρυτής Γιώργης και ο πρόεδρος Γιάννης με τη γλυκιά γυναίκα του Ρίτα Ντόβρη, συμβολαιογράφο. Θα έρθουν με όλους την άνοιξη, υποσχέθηκαν!
Ο Γιάννης λοιπόν προχτές ήθελε να μάθει όλη την ιστορία του Βουρβουτσικού-Μπουρμπουτσκού ή αλλιώς Επταχωρίου (όπως ονομάστηκε το 1927). Άλλο που δεν ήθελε και ο Μιχάλης που μελετάει την τοπική ιστορία μας, οπότε στον καφέ τού καφενείου τής πλατείας, “Ο απάνω μαχαλάς” της Μάχης, στην κουβέντα κυρίως η ιστορία Επταχωρίου από τα ρωμαϊκά ακόμα χρόνια.
Βιντεάκι μου με ιστορία Επταχωρίου:
 
Φτάσαμε στο 1912… όμως το πρόγραμμα (δηλαδή εγώ έλεγε πως τέλειωσε η ώρα σ’ αυτό το καφενείο, έπρεπε να πάμε και στο άλλο, αλλά και στα δύο μουσεία: Τζημοπούλειο με τις παλιές φωτογραφίες μας και Τέχνη Επταχώρι όπου πίνακες με γραμματόσημα και όχι μόνο!
Οπότε, Γιάννη, η συνέχεια στο άλλο ταξίδι, αλλά μπορεί και τηλεφωνικά τώρα που γνωριστήκαμε-αλληλοεκτιμηθήκαμε-αγαπηθήκαμε!
Για τον δικηγόρο Γιάννη Μοσχόπουλο από το Γιδά (Αλεξάνδρεια) της Ημαθίας, τον συγγραφέα και ερευνητή τής τοπικής ιστορίας και λαογραφίας του Ρουμλουκιού, διαβάζουμε σ’ αυτή τη συνέντευξη που χτες βρήκα ψάχνοντας, πού να ξέρουμε με πόσο σημαντικό άνθρωπο είχαμε την τύχη και χαρά να γνωριστούμε:
Αλλά και για το Γιώργη Μελίκη “της παράδοσης, τον ακούραστο ερευνητή της” μαθαίνουμε περισσότερα σε τούτη τη συνέντευξη:
Τι να πω για τα μουσεία… με πόση προσοχή και θαυμασμό έβλεπαν και εκφράζονταν, πώς κοίταζαν τις παλιές φωτογραφίες με μάτι ερευνητή-λαογράφου-ιστορικού… http://www.eptahori.gr/syllogi-fotografion/
Τί να πρωτοπώ… Απ’ τις φωτογραφίες που ανέβασα στην ανάρτηση και σε σχόλια, πολλά θα συμπεράνετε, φίλοι μου!
Στο καφενείο “ρέμα Επταχώρι”, στης Ευαγγελίας Ράδου το τραπέζι απ’ όλα τα καλά! Λαχταριστό νοστιμότατο καλοψημένο κεμπάπ που μόλις είχε βγει απ’ τη σούβλα, ορεκτικά-σαλατικά διάφορα ως και αρμιά (=λάχανο τουρσί), ενώ ο επίλογος γλυκά και φρούτα με έμπνευση στολισμένα! Τσουγκρίσαμε και τα ποτήρια με το κόκκινο κρασάκι και ευχηθήκαμε να μας βρουν τα καλύτερα! Μαζί μας στο τραπέζι και ο Τάκης Γαλανός με τα ωραία του, απολαυστικότατος! Για ξεπροβόδισμα πήγε έφερε απ’ το σπίτι αγριογούρουνο στο πακέτο, απ’ αυτά που κυνηγάει Δεκέμβριο και Ιανουάριο που έρχεται στο χωριό από Γερμανία ως μετανάστης που το μυαλό του είναι στο χωριό! Και φυσικά σε όλα ο Μάκης μαζί μας!
Πήρα φόρα τώρα πολλά ακόμα μούρχονται να γράψω, αλλά κλείνω στόμα,  ενώ το μυαλό… πετάει στα ωραία και ονειρεύομαι…
Ιωάννα Λουλάκη

 

Back to top button