ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΔυτική ΜακεδονίαΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Δημήτρης Λαζαρίδης: “Ελλείψεις γεωργικών υποδομών στην ΠΕ Καστοριάς”

Η ΠΕ Καστοριάς έχει περίπου 315.000 στρέμματα γεωργικής γης και από αυτά αρδεύονται περίπου τα 55.000 στρέμματα, ποσοστό 17%

Η εισήγηση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Πενταβρύσου κ. Δημήτρη Λαζαρίδη στο 1ο Γεωργοκτηνοτροφικό Συνέδριο Δυτ. Μακεδονία

Χαιρετίζω το πρώτο γεωργοκτηνοτροφικό συνέδριο στη Δυτική Μακεδονία και εύχομαι καλά αποτελέσματα
Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι εισηγήσεις που γίνονται και θα γίνουν στη συνέχεια θα καταγραφούν και θα συμβάλουν στην παραγωγή αγροτικής πολιτικής της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Το θέμα που θα εισηγηθώ είναι οι ελλείψεις των γεωργικών υποδομών στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
Όπως ίσως γνωρίζετε, η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς έχει περίπου 315.000 στρέμματα γεωργικής γης και από αυτά αρδεύονται περίπου τα 55.000 στρέμματα, ποσοστό17% επί της συνολικής γεωργικής έκτασης, που υπολείπεται κατά πολύ από τον μέσο όρο των αρδευόμενων εκτάσεων της χώρας που είναι περίπου 43%. Από τα 35.000.000 στρέμματα αρδεύονται τα 15.000.000.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι από τα 55.000 στρέμματα που αρδεύονται στην Καστοριά υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών του νομού, όπως για παράδειγμα μεγάλη συγκέντρωση αρδευόμενων εκτάσεων στις παραλίμνιες περιοχές της Καστοριάς και μεγάλη συγκέντρωση ξερικών εκτάσεων στα δυτικά του νομού.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι αγρότες που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές να αναπτυχθούν αλλά και να επιβιώσουν γιατί οι ξερικές εκτάσεις όχι μόνο τώρα με την κλιματική αλλαγή και κρίση αλλά και στο παρελθόν δεν παράγουν ικανοποιητικά αποτελέσματα προκειμένω να καταστούν βιώσιμές οι εκμεταλλεύσεις.
Από το 2011 ξεκίνησε η Κατασκευή του Φράγματος Νεστορίου με προοπτική να αρδεύσει 73.000 στρέμματα κατά κύριο λόγο με φυσική ροή, μια έκταση που φτάνει μέχρι και τα όρια της πόλης της Καστοριάς.
Ταυτόχρονα με την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος ισχύος 7,031 ΜW που θα απέφερε έσοδα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
Τα πρώτα έξι χρόνια με πολλά προβλήματα κατασκευάστηκε το 20% του φράγματος και από τότε σταμάτησε η κατασκευή γιατί η ανάδοχος κοινοπραξία κατέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη, εκμεταλλευόμενη κενά της σύμβασης του έργου.
Μεταξύ πολλών προσφυγών τα δικαστήρια έκριναν ένα πολύ μικρό ποσό ως αποζημίωση, η ανάδοχος εταιρία έκανε αίτηση διάλυσης της σύμβασης την οποία τα δικαστήρια έκαναν δεκτή με την υποσημείωση των θετικών ζημιών.
Μόλις έγινε γνωστή η αποδοχή της λύσης της σύμβασης από την δικαιοσύνη η ανάδοχος εταιρία καταθέτει αίτηση προς το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για αναστολή της απόφασης του δικαστηρίου δηλαδή για την μη λύση της σύμβασης.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο μετά από 2,5 χρόνια πλήρους απραξίας αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή που θα διαπραγματευόταν με την ανάδοχο εταιρία προκειμένου να βρεθεί λύση μέσα σε διάστημα τριών μηνών.
Μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την δέσμευση του υπουργού το υπουργείο εκδίδει δελτίο τύπου αναφέροντας ότι θα λυθεί η σύμβαση με την κοινοπραξία και θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό προκειμένου να προκύψει νέος ανάδοχος για το έργο και μάλιστα αυτό θα γίνει μέχρι την άνοιξη του 2023.
Από αυτή την στιγμή έχουν περάσει δύο μήνες και κανείς δεν γνωρίζει εάν προχώρησε η υλοποίηση αυτής της απόφασης.
Ταυτόχρονα η μελέτη του αρδευτικού του φράγματος Νεστορίου η οποία θα έπρεπε να τελειώσει και να παραδοθεί πήρε ένα χρόνο επί πλέον προθεσμία ο οποίος χρόνος έχει παρέλθει και ούτε για αυτή την μελέτη έγινε γνωστό τι απέγινε .
Σύνολο 12 χρόνια.
Κατασκευή φράγματος και αρδευτικού στη Διποταμία έκτασης 3.500 στρεμμάτων.
Η μελέτη ανατέθηκε το 2013 για να περατωθεί το 2015, παρατάθηκε έως το 2017.
Το 2019 εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με την προοπτική να ακολουθήσει η δημοπράτηση και η κατασκευή του έργου.
Πριν λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι το έργο δεν είναι σε προτεραιότητα.
Ένα έργο εθνικής σημασίας στα σύνορα της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί σε δύο προηγούμενες απογραφές στην περιοχή έμεναν μόνιμα 800 κάτοικοι και σήμερα μένουν 200.
Από εκεί και πέρα το φράγμα του Γέρμα είναι κατασκευασμένο από το 2009 και ακόμη το αρδευτικό έργο που θα αρδεύσει περίπου 3500 στρέμματα δεν έχει κατασκευαστεί.
Εξαιτίας της προοπτικής της κατασκευής του φράγματος Νεστορίου δεν προχώρησε και το αρδευτικό Πενταβρύσου του χωριού μου, με αποτέλεσμα σήμερα να αρδεύουμε περίπου 300 στρέμματα από τα 25.000 που καλλιεργούμε, ποσοστό λίγο πάνω από το 1% στην παραποτάμια περιοχή του Αλιάκμονα με την προϊστορική μέθοδο της παρέκκλισης του ποταμού με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η μελέτη για το αρδευτικό Αμπελοχωρίου-Αμουδάρας-Βοτανίου είναι περατωμένη και χρήζει χρηματοδότησης για την δημοπράτηση και κατασκευή του.
Ένα άλλο κομμάτι υποδομών που χρειάζεται υποστήριξη άμεσα είναι οι τοπικοί οργανισμοί έγγειων βελτιώσεων τα λεγόμενα εν συντομία ΤΟΕΒ.
Στην Καστοριά υπάρχουν και λειτουργούν οι ΤΟΕΒ Αλιάκμονα, Βράχου, Κορησού-Λιθιάς, Βασιλειάδας-Σταυροποτάμου-Μελισσοτόπου, Βυσσινιάς, Κορεστίων και Κορομηλιάς,
Ο κάθε οργανισμός έχει τα δικά του προβλήματα τα οποία έχουν καταγραφεί και περιμένουμε να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες τους για να λυθούν, σημειώνοντας ότι μεγάλο κομμάτι του κόστους λειτουργίας είναι η ενέργεια για την οποία θα πρέπει να βρεθεί λύση συνολικά και συλλογικά.
Αναδασμοί.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει επτά (7) υποχρεωτικοί αναδασμοί που ξεκίνησαν το 2003 και τελείωσαν το 2009 θέλω να τους αναφέρω,
είναι ο Αγίος Αντωνίος με 1700 στρεμ. η Κράνιώνα με 1300, ο Μαυρόκαμπος με 2200, ο Μελάς με 1200, η Ποριά με 2034, η Τσάκωνη με 560 και το Χιλιόδενρο με 780 στρέμματα. Υπάρχουν και άλλοι 6 εκούσιοι αναδασμοί που ξεκίνησε η κατασκευή τους από το 2003 και τελείωσαν έως και το 2014 είναι:
Της Αγίας Άννας με 3300 στρμ. Του Βέλους με 3400 στρμ. Του Βογατσικού με 5500 στρμ. Της Γέρμας με 7271 στρμ. Των Κομνηνάδων με 4700 στρμ. Του Μελανθίου με 5400 στρμ.
Όλοι αυτοί οι αναδασμοί ξεπέρασαν τα 10 χρόνια που τελείωσαν όμως τα παράλληλα έργα που απαιτούνται για να λειτουργούν ικανοποιητικά στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν γίνει και πρέπει να γίνουν.
Αγροτικά οδοποιία δεν έχει γίνει και η πρόσβαση στα αγροκτήματα γίνεται με δυσκολία και μόνο με γεωργικούς ελκυστήρες.
Κατά καιρούς και περιστασιακά κάποιοι δρόμοι καθαρίζονται από τους δήμους η από την περιφερειακή ενότητα, αλλά αυτό δεν είναι αγροτική οδοποιία, με προδιαγραφές, που να αντέχει στον χρόνο και να παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα αγροκτήματα της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς.
Θα πρέπει πάντοτε να έχουμε υπ΄ όψιν ότι κοντά σε αυτά τα βασικά ζητήματα της έλλειψης υποδομών που αναφέρθηκαν υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα που μας απασχολούν και θα ήθελα επιγραμματικά να τα αναφέρω.
1) Η αντιμετώπιση της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, λιπάσματα, ηλεκτρικό ρεύμα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα).
2) Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ κυρίως ως προς τον χαρακτηρισμό του καύσωνα που αφορά τα αναρριχόμενα φασόλια.
3) Η δημιουργία υποδομών για την ταυτοποίηση των προϊόντων της ΔΜ ταυτόχρονα με εντατικούς ελέγχους στην αγορά για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων.
4) Η δημιουργία αγροτικής τράπεζας.
5) Η απλούστευση των διαδικασιών για τους εργάτες γης.
6) Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος των αγροτών.
7) Η στελέχωση του ΕΛΓΑ Δ. Μακεδονίας και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.
8)Η απαγόρευση των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε γεωργικές εκτάσεις-βοσκότοπους και η εγκατάσταση τους στις στέγες των κτιρίων
9)Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης σε όλους τους αγρότες.
10)Η χρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης των επιλαχόντων της δράσης 4.1.1 του ΠΑΑ 2014-2020 (Σχέδια Βελτίωσης).
11)Η ένταξη στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις(πρώην ΠΣΕΑ) των σιτηρών, φακής, ρεβιθιών, τριφυλλιών, καπνών του 2021 στη Δυτική Μακεδονία.
12)Η αποζημίωση των μηλοπαραγωγών από την φετινή πολύ κακή εμπορική περίοδο.
13)Η διασφάλιση των συνδεδεμένων ενισχύσεων των βρώσιμων οσπρίων και η αύξηση στα αναρριχόμενα φασόλια λόγω κόστους παραγωγής.
14)Η απόσυρση του κανονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια παρελθόντων ετών.
15)Η δίκαιη αντιμετώπιση των προβλημάτων της βίαιης απολιγνιτοποίησης μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
16)Η αποπεράτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της Δυτικής Μακεδονίας.
Τελειώνοντας πρέπει να πω ότι η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα σε όλη την χώρα, στην περιφέρεια μας αλλά και σε κάθε περιφερειακή ενότητα, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την εκάστοτε κυβέρνηση και τις εκάστοτε διοικήσεις Α΄ και Β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θέματα όπως δημογραφικό, μετανάστευση διατροφική επάρκεια, ανεργία κοινωνική συνοχή, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της υποστήριξης και της ισχυροποίησης του πρωτογενούς τομέα.
Εάν σας υποχρεώνει κάποιος με κάποιο μαγικό τρόπο να κρατήσετε μόνο ένα θέμα από όλα αυτά που ανέφερα κρατήστε παρακαλώ την κατασκευή του φράγματος Νεστορίου και του αρδευτικού του δικτύου.
Ευχαριστώ.
Ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλά αποτελέσματα.
Με τιμή
Για το Δ/Σ
Λαζαριδης Δημήτριος
(πρόεδρος Δ/Σ ΑΣΠ)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΥ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΒΕΛΒΕΝΤΟ 09-12-2022
ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Back to top button