Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΚοζάνη

Βαρουφάκης: “Ποιος θα πει όχι σε ένα νέο νοσοκομείο στη Δυτική Μακεδονία, εκτός βέβαια αν στόχος είναι η κατάργηση των περιφερειακών…”

Επίσκεψη Γιάνη Βαρουφάκη στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης

Οι υγειονομικοί αναφέρθηκαν στα προβλήματα του νοσοκομείου και στην υποστελέχωση και απαξίωση που υπάρχει στο δημόσιο σύστημα υγείας. “Δεν θα βρείτε κλινικές στη Δυτική Μακεδονία με πάνω από 1 έως 3 μόνιμους γιατρούς” ανέφεραν χαρακτηριστικά οι γιατροί του νοσοκομείου. Πέρα από την υποστελέχωση οι υγειονομικοί αναφέρθηκαν και στα “μπαλώματα” που γίνονται στην περιφέρεια με μετακινήσεις γιατρών, ενώ επισήμαναν και το ζήτημα των μισθών των γιατρών και των νοσηλευτών. Τέλος οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείου υπογράμμισαν την υποβάθμιση και των κέντρων υγείας και την πρόθεση της Κυβέρνησης για κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων με τη λογική ότι πλέον υπάρχουν καλοί οδικοί άξονες, όταν όμως ακόμα και το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο και προωθείται η ιδιωτικοποίηση του.
Οι άνθρωποι ξέρουν τι κάνουν, θέλουν να καταργήσουν τη θεμέλια λίθο του ΕΣΥ, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του δημοσίου τομέα υγείας” ανέφερε από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25. “Έχουν πρόβλημα με οποιοδήποτε κοινό, δημόσιο αγαθό βρίσκεται εκτός της αγοράς” τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. “Τα νοσοκομεία για μας είναι το ταξικό μέτωπο, το μέτωπο της ρήξης, όπου η Μητσοτάκης Α.Ε. επικεντρώνει τις επιθέσεις των ολιγαρχικών συμφερόντων που εξυπηρετεί” υπογράμμισε ακόμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και κατέληξε πως πρέπει να μην εφαρμόσουν στην πράξη οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων τον νόμο της Κυβέρνησης που καταργεί το ΕΣΥ.
Οι υγειονομικοί τέλος επισήμαναν την διαχρονική και διαμνημονιακή αποψίλωση του ΕΣΥ, με ευθύνες και της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που εισήγαγε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στον χώρο της δημόσιας υγείας, αλλά και την επίσης διαχρονική υπόσχεση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη από όλες τις τελευταίες Κυβερνήσεις που παραμένει γράμμα κενό. Υπήρξε αναφορά ακόμα για την ανάγκη ανέγερσης και ενός νέου νοσοκομείου στην περιοχή.
Μετά το πέρας της συνάντησης με τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε: “Η πανδημία απέδειξε σε όλες και όλους ότι το δημόσιο νοσοκομείο είναι το μοναδικό εμπόδιο στην αρρώστια και τον θάνατο. Ο ιδιωτικός τομέας ως αρουραίοι πήδηξαν πρώτοι από το πλοίο και άφησαν αυτούς τους ανθρώπους εδώ, νοσηλευτές και γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και το έκαναν με έναν ηρωικό τρόπο. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έκανε τα πάντα να αποψιλώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η πανδημία τελείωσε ή τελειώνει με λιγότερους νοσηλευτές  λιγότερους γιατρούς σε μόνιμες οργανικές θέσεις από ότι ξεκίνησε. Αυτό από μόνο του είναι ένα έγκλημα της Μητσοτάκης ΑΕ, γιατί αυτή δεν είναι Κυβέρνηση, είναι ανώνυμη εταιρεία. Και σα να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα νομοθέτησαν την κατάργηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι Σύστημα στο βαθμό που έχουμε γιατρούς οι οποίοι είναι εκτός αγοράς, ο θεσμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που ξεκίνησε με τον αείμνηστο Γεννηματά το 1983, τότε που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε λυσσάξει εναντίον του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δηλαδή του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας. Και ήρθε ο Κυριάκος και νομοθετεί την κατάργηση. Δεν θα του περάσει. Αυτοί οι άνθρωποι, οι νοσηλευτές και οι γιατροί μας, μαζί με τη δική μας στήριξη, όχι μόνο του ΜέΡΑ25 αλλά και άλλων κομμάτων και παλλαϊκά, θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο το οποίο καταργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην πράξη”.
Σε απάντηση δημοσιογράφου για την δημιουργία νέου υγειονομικού χάρτη στη χώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:
 
“Ποιος θα πει όχι σε ένα νέο νοσοκομείο; Εκτός, βέβαια, αν στόχος είναι η κατάργηση των περιφερειακών ιατρείων, των Κέντρων Υγείας, των νοσοκομείων που υπάρχουν. Η δημιουργία ενός “κτήνους” νοσοκομείου το οποίο, ουσιαστικά, να είναι το νοσοκομείο της Εγνατίας Οδού  όπου θα πρέπει να έρχονται από 40 και 50 χλμ μακρυά οι άνθρωποι για να βγάλουν δύο ράμματα. Θέλουμε νέα νοσοκομεία αλλά στο πλαίσιο ενός δικτύου, έτσι ώστε οι ασθενείς, οι πολίτες να είναι κοντά σε πρωτοβάθμια υγεία, σε Κέντρα Υγείας, σε νοσοκομεία σαν αυτό. Όσον αφορά στο νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, αυτά είναι πολυτέλειες. Εδώ έχουμε, σε αυτό το νοσοκομείο που μιλάμε υποστελέχωση 50% σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου,  δηλαδή από τις θέσεις που υποτίθεται, ότι υπάρχουν, οι μισές πληρούνται. Ας αφήσουμε τις μεγαλοστομίες για υγειονομικούς χάρτες και ανοησίες και ας προσλάβουμε γιατρούς και νοσοκόμους, ας στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να σταματήσει αυτή η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης εκ των έσω γιατί ο ιδιωτικός τομέας ποτέ δεν μπορεί να παράσχει σοβαρές υπηρεσίες υγείας. Η πανδημία το έχει αποδείξει”.
 
Σε απάντηση δημοσιογράφου για το επίδομα των ενστολών ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε:
 
“Το ΜέΡΑ25 ήμασταν το μόνο κόμμα που καταψηφίσαμε το 600άρι στα σώματα καταστολής. Ήταν μια κίνηση προσβλητική απέναντι στη νοημοσύνη των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Δύο ώρες μετά τους δολοφονικούς πυροβολισμούς, που πήραν τη ζωή του 16χρονου Κώστα, ο Πρωθυπουργός βγήκε, προεκλογικά, να δώσει 600 ευρώ στους ανθρώπους της Αστυνομίας και της Ακτοφυλακής του Λιμενικού. Εμείς είπαμε, πρώτον το timing, ο χρόνος έχει σημασία, δεύτερον στους τραυματιοφορείς, στους υγεινομικούς, στους δασκάλους, στους γιατρούς εκεί δεν δίνεις επιδόματα; Δίνεις, δηλαδή, μόνο σε εκείνους που αφαιρούν ζωή ή που επαναπροωθούν τους μετανάστες στα κύματα του Αιγαίου; Δεν πρέπει να έχουμε μια σοβαρή, λελογισμένη διαδικασία να αποφασίζουμε; Και γιατί επιδόματα; Οι μνημονιακές Κυβερνήσεις κατάργησαν τον 13ο, 14ο μισθό και μετά όποτε θέλουν είτε είναι ο κ. Μητσοτάκης είτε είναι ο κ. Τσίπρας πετάνε και ένα επίδομα προεκλογικό; Και, μάλιστα, όχι μόνο δύο ώρες μετά τον δολοφονικό πυροβολισμό βγήκε ο κ. Μητσοτάκης αλλά όλα μαζί τα κόμματα της Βουλής, με εξαίρεση το ΜέΡΑ25, ψήφισαν τα 600 ευρώ για τις δυνάμεις καταστολής, εμείς το λέμε επίδομα καταστολής, την ώρα που ανέπνεε, που κατέληγε”.
Σε απάντηση δημοσιογράφου για τις εκλογές και τον χρόνο διεξαγωγής τους ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:
 
“Δεν έχω ιδέα. Δεν είμαι καν σίγουρος αν ο Πρωθυπουργός ξέρει πότε θα τις κάνει. Αλλά δεν έχει σημασία, κοντός ψαλμός αλληλούια. Οι εκλογές έρχονται. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τις εκλογές, δεν είμαστε για τα αξιώματα εμείς ξέρετε στην πολιτική, είμαστε για τους ανθρώπους, είμαστε γι’ αυτά που γίνονται εδώ μέσα, που γίνονται στα κύματα του Αιγαίου, που γίνονται στα σχολειά, που γίνονται στους χώρους δουλειάς. Θα χρησιμοποιήσουμε τις εκλογές για να αναδείξουμε την ολιγαρχική λεηλασία. Το γεγονός ότι εσείς εδώ, ανεξάρτητα από την κομματική σας τοποθέτηση, για κιλοβατώρες που παράγονται με το νεράκι που τρέχει και γυρνάει τις τουρμπίνες των έργων που ο ελληνικός λαό έφτιαξε, πληρώνετε, αυτό το ρεύμα το οποίο παράγεται με μηδέν κόστος -βρέχει, γυρνάει η τουρμπίνα, παράγεται ρεύμα- σα να έχει παραχθεί από το πιο ακριβό LNG του Τέξας. Αυτό είναι το διακύβευμα για εμάς των εκλογών. Να σταματήσει η λεηλασία“.

Back to top button