Τρίμηνη παράταση για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων και παράταση στις άδειες δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η τροπολογία δεν αφορά μεμονωμένα αυθαίρετα αλλά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων που παρουσιάζουν μια λειτουργική ενότητα πχ μικροί οικισμοί μέσα σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, είπε στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Δασών Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα σε μια πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο, με τα δικαιολογητικά που προβλέπονται. Τα ακίνητα αυτά δεν νομιμοποιούνται, ταχτοποιούνται για τριάντα χρόνια, έως ότου ελεγχθούν, είπε.
Υπάρχουν οι δασικοί χάρτες που έχουν κυρωθεί ήδη κατά 95%. Οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην τροπολογία για το ακίνητο είναι:
- Να βρίσκεται εντός δασικής έκτασης.
- Η χρήση του να είναι κατοικία, μόνιμης ή εποχιακής διαμονής.
- Η ανέγερση να έχει γίνει μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011.
- Να μη βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές (Νatura 2000, υγροτόπους της συνθήκης Ramsar κ.ά.) εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν από τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών.
- Να μη βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α, σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν από την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση.
- Για όσα κριθούν κατεδαφιστέα η ευθύνη της κατεδάφισης είναι στην Περιφέρεια, είπε.
- Η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που για πολλές δεκαετίες δεν είχε δασικούς χάρτες, ούτε Κτηματολόγιο ανέφερε.