«Σαν να μιλούσε πρέσβης του Κατάρ», περιγράφουν την Εύα Καϊλή συνάδελφοί της Ευρωβουλευτές, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε μεμονωμένες περιπτώσεις τους διεφθαρμένους ευρωβουλευτές, «μερικά σάπια μήλα» ήταν η αποστροφή του. Στο «μικροσκόπιο» πάντως έχουν μπει 7 τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους διακινούνταν χρήματα μέσω ΜΚΟ.
Mε κακό σήριαλ του Νέτφλιξ παρομοιάζουν το Qatargate πηγές, με γνώση της υπόθεσης την ώρα που ευρωβουλευτές αποκαλύπτουν πως η Καϊλή ενδιαφερόταν τόσο πολύ για τη Ντόχα που την αποκαλούσαν «Εκπρόσωπο Τύπου του λόμπι του Κατάρ». Μάλιστα, ευρωβουλευτής των Πρασίνων δηλώνει στον Γκάρντιαν ότι ήταν σαν μιλάει ο Καταριανός πρέσβης.
«Εκπρόσωπος Τύπου του λόμπι του Κατάρ η Καιλή», λένε ευρωβουλευτές
«Όταν της δόθηκε ο λόγος (σε συνάντηση με θέμα την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη) δεν έκανε καμία ερώτηση για την Υεμένη, αλλά αναφέρθηκε σε μία πριγκίπισσα του Κατάρ. Σκέφτηκα ότι είτε είναι αφελής, είτε δεν έχει κατανοήσει το θέμα της συνάντησης», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Αραβική Χερσόνησο, Χάνα Νοϊμαν.
Ο Έρικ Μάρκαρντ, ευρωβουλευτής των Πράσινων, δήλωσε: «Ήταν προφανές ότι (η Καϊλή) ήταν υπέρ του να αρθεί πολύ γρήγορα και χωρίς πολλές προϋποθέσεις η χορήγηση βίζας για το Κατάρ».
Στον «μεγεθυντικό φακό» επτά τραπεζικοί λογαριασμοί
Σύμφωνα με τη La Repubblica, στο στόχαστρο της εισαγγελίας του Μιλάνου έχουν μπει επτά τραπεζικοί λογαριασμοί, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στον Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον Αντόνιο Παντσέρι και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι μέρος των χρημάτων από τις δωροδοκίες μπορεί να βρίσκεται στην Ιταλία. Παράλληλα, οι έρευνες στις Βρυξέλλες στρέφονται και στην πολυετή σχέση του Παντσέρι με το Μαρόκο.
Υπό έρευνα η πολυετής σχέση Παντσέρι με Μαρόκο
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «France 24» στις Βρυξέλλες, Πιέρ Μπενάζε «υπάρχει μία σύνδεση με το Μαρόκο. Αφορά πάντα το ίδιο δίκτυο ευρωβουλευτών, την Εύα Καϊλή αλλά κυρίως τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, οι οποίοι βρίσκονται και οι δύο στη φυλακή, όπως και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι».
Μέσω ΜΚΟ διακινούσαν το «μαύρο» χρήμα από Κατάρ και Μαρόκο
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, o σύντροφος της Καϊλή ομολόγησε ότι η μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου, είχε λογαριασμούς σε Μαρόκο και Κατάρ ενώ χρησιμοποιούνταν πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη διακίνηση χρημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία που έχει υποκλαπεί, ο Παντσέρι με τη σύζυγό του συζητούν για την ανάγκη να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς για να κρύψουν χρήματα.
Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου | ΕΡΤ