Με κλείσιμο του ημερολογίου των κρατήσεών τους, την περίοδο του Πάσχα «απειλούν» οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στην βραχυχρόνια μίσθωση – ένας κλάδος που αναπτύσσεται ταχύτατα με τις κρατήσεις στα Airbnb να σημειώνουν διαρκώς ανοδική πορεία και τις κλίνες να ξεπερνούν πλέον τις κλίνες των ξενοδοχείων- προκειμένου να αποτρέψουν τις προτάσεις των ξενοδόχων προς την κυβέρνηση για περιορισμούς, απαγορεύσεις και πρόστιμα.
Τα παραπάνω ειπώθηκαν στην τρίωρη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) με μέλη του όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την βραχυχρόνια διαμονή στην Ελλάδα που έχει φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, ενώ συζήτησαν και τρόπους αντιμετώπισης της «επίθεσης» που δέχονται από τους ξενοδόχους αλλά και των επερχόμενων αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την δραστηριότητά τους.
150.000 ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ Ανδρέας Χίου, τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας είναι περίπου 150.000. Ειδικότερα, το 2019 υπήρχαν 136.658 ακίνητα στη βραχυχρόνια ενώ το 2022 έφτασαν τα 142.857 με την προσθήκη ακόμη 6.000-7.000 ακινήτων που είναι στη booking.com. Συγκριτικά μάλιστα με το 2019, σημειώθηκε αύξηση στις διανυκτερεύσεις που υπολογίζεται στο 6%. Όπως υποστήριξε ο κ. Χίου σε πολλές περιπτώσεις η αύξηση στις κρατήσεις των Airbnb είναι πολύ μεγαλύτερη από την χρονιά ρεκόρ του 2019.
Αυτή η αυξητική τάση των Airbnb, που ήρθε αμέσως μετά τα lockdown της πανδημίας, χαρακτηρίστηκε ως η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στον τρόπο που πολλοί επιλέγουν για την διαμονή τους στα ταξίδια τους. Μια τάση που, όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεν είναι μια παροδική κατάσταση αλλά τείνει να κυριαρχήσει παγκοσμίως δημιουργώντας νέα standards στον κλάδο της φιλοξενίας, αλλάζοντας τα δεδομένα στον τουρισμό.
Κορυφαίοι επισκέπτες οι Αμερικανοί
Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Νοεμβρίου που αντλήθηκαν από τις πλατφόρμες της βραχυχρόνιας μίσθωσης έδειξαν ότι εκτοξεύτηκαν οι επισκέπτες από την Αμερική που επιλέγουν για διαμονή τα καταλύματα τύπου Airbnb τοποθετώντας την στην πρώτη θέση της λίστας και ακολουθούν η Αγγλία, η Κύπρος, το Ισραήλ και χώρες από την Ευρώπη όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία. Σημειώνεται ακόμη ότι το 2021 παρατηρήθηκε μια τρομερή αύξηση επισκεπτών από την Αυστραλία που άγγιξε το 403%, ενώ το 2019 ήταν στο 1%. «Νέα τάση των επισκεπτών είναι να επιλέγουν περιοχές για διαμονή που δεν είναι δημοφιλείς. Επιλέγουν δηλαδή παραδοσιακά χωριά όπου δεν υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες και βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετά ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση σε βουνά και όχι ξενοδοχεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χίου.
Οι μύθοι που καταρρίπτονται
Ένας από τους μύθους που καταρρίπτει ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ με στοιχεία είναι οι εξής: η βραχυχρόνια μίσθωση ευθύνεται που δεν υπάρχουν ακίνητα προς ενοικίαση και όταν τα ακίνητα αγγίξουν το 50% σε μια περιοχή να υπάρχουν περιορισμοί. Όπως προκύπτει από τους αριθμούς της τελευταίας απογραφής, στην Αθήνα υπάρχουν 427.825 κατοικίες και τα ενεργά ακίνητα στη βραχυχρόνια κατέχουν το 2, 24%. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη τα καταλύματα Airbnb βρίσκονται στο 1,14 % στο σύνολο των κατοικιών. «Είναι δυνατόν αυτά τα ποσοστά να επηρεάζουν όλη την αγορά των ακινήτων; Είναι ένας μύθος που δεν ισχύει», τόνισε ο κ. Χίου.
Αρνείται ο υπουργός Τουρισμού συνάντηση με τον κλάδο
Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες Airbnb, oι ξενοδόχοι που βλέπουν να γιγαντώνεται το φαινόμενο και οι κλίνες των Airbnb (520.000) να έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τα ξενοδοχεία (περίπου 475.000), ξεκίνησαν μια επίθεση, παραθέτοντας πλαστά στοιχεία για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης κινείται στα όρια της φοροδιαφυγής και λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις παράνομα. Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να υπαγορεύσουν στην κυβέρνηση νομοσχέδιο έτοιμο για υπογραφή με περιορισμούς, απαγορεύσεις και πρόστιμα για την βραχυχρόνια μίσθωση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ωστόσο, αναφέρθηκε ότι το 90% των ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι αδειοδοτούμενα. Η πλειοψηφία «απείλησε» με κλείσιμο του ημερολογίου των κρατήσεων την περίοδο του Πάσχα ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε αλλαγή ενώ τόνισαν ότι θα ζητήσουν από κάθε πολιτικό κόμμα να τοποθετηθούν επίσημα για τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης πριν τις εκλογές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ, μάλιστα, επισήμανε ότι αν και έχει ζητήσει επισήμως και γραπτώς μια συνάντηση του κλάδου με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, αρνείται συνεχώς να συναντήσει τον σύλλογο χαρακτηρίζοντας τη στάση του υπουργού προκλητική που δέχεται τις προτάσεις των ξενοδόχων αλλά δεν δέχεται συναντήσεις με την βραχυχρόνια μίσθωση.
«Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν ανήκει στο υπουργείο Τουρισμού αλλά στο υπουργείο Οικονομικών. Τα οικονομικά οφέλη της χώρας από την βραχυχρόνια είναι μεγάλα και οι επιδράσεις στη χώρα μας είναι θετικές», επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Χίου.