ΕλλάδαΚόσμος

Εχθρική ενέργεια για τη Ρωσία η παράδοση των ελληνικών S-300 στην Ουκρανία

Η Μόσχα θεωρεί εχθρικές προς τη Ρωσία τις προθέσεις της Ελλάδας να αρχίσει να προμηθεύει το καθεστώς του Κιέβου με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το πρακτορείο Tass, η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε:

«Θεωρούμε ανοιχτά εχθρική κίνηση που στοχεύει κατά της Ρωσίας τα προκλητικά σχέδια των ελληνικών αρχών για παράδοση συστημάτων αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία».

«Οι ελληνικές αρχές πρόσφατα ενίσχυσαν τις δηλώσεις τους σχετικά με την ετοιμότητά τους να προμηθεύσουν την Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας S-300 PMU1, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν επιπλέον αριθμό αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Patriot για να τα αντικαταστήσουν. Θεωρούμε τα προκλητικά σχέδια για την παράδοση συστημάτων αεράμυνας S-300 και τροποποιήσεις τους που έχουν παραχθεί στη Σοβιετική Ένωση ή τη Ρωσία ως ανοιχτά εχθρική κίνηση, που στοχεύει κατά της Ρωσίας».

Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κριμαία, Γκεόργκι Μουράντοφ, επίσης προειδοποίησε την Ελλάδα να μην μεταφέρει S-300 στην Ουκρανία, αναφέροντας πως αυτό είναι επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Οι προειδοποιήσεις από τη Μόσχα έρχονται αφότου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει τα συστήματα αεράμυνας S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία, εάν οι ΗΠΑ «εγκαταστήσουν συστήματα Patriot στη θέση τους».

Τα συστήματα αεράμυνας S-300 εξακολουθούν να λειτουργούν σε περίπου 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών ή της ΕΕ, όπως σε Σλοβακία, Ουκρανία, Κύπρο, Ελλάδα, Καζακστάν, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Αρμενία, Αμπχαζία και Αζερμπαϊτζάν. Η Κροατία διαθέτει επίσης κάποια ποσότητα πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-300P, ενώ η Ουκρανία χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον τροποποιήσεις S-300PS και S-300PT.

efsyn.gr

Back to top button