Κόσμος

Ποινική δίωξη κατά του Τραμπ αποφάσισε η κοινοβουλευτική επιτροπή για υποκίνηση εξέγερσης

Η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, συνέστησε ομόφωνα να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ άλλων και για υποκίνηση εξέγερσης.

Η επιτροπή, που αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, πρότεινε επίσης να διωχθεί δικαστικά ο πρώην πρόεδρος για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, για συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους και για ψευδείς δηλώσεις.

Η παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας αφορά την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020 που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ημέρα στο Κογκρέσο.

Η επιτροπή επέλεξε να προχωρήσει στην παραπομπή του Τραμπ και των υπολοίπων επειδή «η σοβαρότητα του συγκεκριμένου αδικήματος, η σοβαρότητα της πραγματικής βλάβης και η κεντρική θέση του δράστη στον συνολικό σχεδιασμό του παράνομου σχεδίου ανατροπής των εκλογών, μας αναγκάζουν να μιλήσουμε», ανέφερε ο Δημοκρατικός Τζέιμι Ράσκιν. «Ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζον Ίστμαν πιθανότατα παραβίασαν δύο ομοσπονδιακούς ποινικούς νόμους», είπε ο Ράσκιν.

ΑΠΕ

Back to top button