Ελλάδα

Το… κυνήγι του χαμένου θησαυρού σε Μοναστήρι της Πέλλας – Άνοιξαν τρύπες με ειδικά μηχανήματα (εικονες-βίντεο)

Σκηνές βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία εκτυλίσσονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ, στην Αλμωπία Πέλλας, καθώς συνεργεία με τη συνδρομή ειδικών μηχανημάτων έχουν σκάψει τρύπες τόσο στον προαύλιο όσο και πέριξ του χώρου, παρουσία μάλιστα αστυνομικών δυνάμεων και υπό την καθημερινή εποπτεία ειρηνοδίκη. Το ThessToday.gr πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο και κατέγραψε εικόνες που εγείρουν αρκετά ερωτήματα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Ένας αστικός θρύλος των παλαιότερων μοναχών για την… ύπαρξη θησαυρού σε υπόγεια ειδική κρύπτη και μία σύλληψη αρχαιοκάπηλου από την Ελληνική Αστυνομία πριν από έναν μήνα στην Σπάρτη, φαίνεται πως συνετέλεσαν στη διαμόρφωση ενός πρωτόγνωρου σκηνικού που έχει αναστατώσει τους 800 κατοίκους του χωριού Αρχάγγελος, στην Πέλλα. Μοναχός του Μοναστηρίου κάνει λόγο στο ThessToday.gr για «εισβολή στο σπίτι του» και θέτει ζητήματα στασιμότητας του κτιρίου, δεδομένης της παλαιότητάς του -χτίστηκε περί τον 19ο αιώνα- και παράλληλα καταγγέλλει ότι οι εργασίες ανασκαφής για την ανίχνευση… κρυμμένου θησαυρού έγιναν με παράνομο τρόπο. Την ίδια ώρα, οι θεσμικοί φορείς υπογραμμίζουν στο ThessToday.gr ότι όλες οι διαδικασίες κυλούν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.

«Μας είπαν ότι ψάχνουν ειδική κρύπτη»

«Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου κατέφθασαν τέσσερις αστυνομικοί με πολιτικά από την Αθήνα, οι οποίοι επικαλέστηκαν ότι θέλουν να μας προστατεύσουν από αρχαιοκάπηλους. Αφού τους επιτρέψαμε να κοιμηθούν στο Μοναστήρι, την επομένη, δηλαδή την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, μας ζήτησαν να απομακρυνθούμε από τον χώρο, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες ανασκαφής πίσω από έναν βράχο. Μας είπαν ότι ψάχνουν μια ειδική κρύπτη που εικάζεται ότι εκεί μέσα υπάρχει θησαυρός, κάτι το οποίο γνωρίζουμε κι εμείς από τους παλαιότερους μοναχούς. Επικράτησε ένταση γιατί εμείς αρνηθήκαμε να φύγουμε», ανέφερε αρχικά ο καλόγερος στο ThessToday.gr.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο ίδιος, τα συνεργεία έχουν ήδη σκάψει τρεις τρύπες σε διαστάσεις 4 μέτρα μήκος επί 2,5 μέτρα πλάτος επί 2 μέτρα βάθος. Οι δύο ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού, ενώ η τρίτη -και η τελευταία έως τώρα- έξω από τη Μονή, συγκεκριμένα πίσω από το Ιερό. «Ήθελαν να σκάψουν μπροστά στις κολώνες του ναού, αλλά θα είχαμε πρόβλημα στατικότητας, κινδύνευε ο ναός να πέσει και τους παρακαλέσαμε να μην συνεχίσουν. Ήθελαν να σκάψουν και μέσα στο Μοναστήρι (σ.σ. τα συνεργεία) ωστόσο έχουμε κλειδώσει την πόρτα και δεν τους επιτρέπουμε την πρόσβαση, παρά μόνο ενδοσκοπικά έριξαν μια ματιά κάτω από την τραπεζαρία, με ειδικές κάμερες», σημείωσε ο μοναχός.

Δείτε φωτογραφίες του ThessToday.gr από τις σκαμμένες τρύπες: 

Πρώτη ανασκαφή, στα σκαλοπάτια του Μοναστηριού

Δεύτερη τρύπα, στον προαύλιο χώρο

Τρίτη τρύπα, στην πλαγιά, πίσω από το Ιερό του Μοναστηριού

Αυτοψία πολιτικών στο σημείο

Ο θόρυβος των μηχανημάτων ήχησε μέχρι τα αυτιά των ντόπιων, οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβαση των τοπικών αρχόντων. Κατόπιν ενημέρωσης, στο σημείο βρέθηκαν ακόμη και πολιτικοί, όπως ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καρασμάνης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία επισκέφθηκε το Μοναστήρι την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου. «Επισκέφτηκα την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ και ενημερώθηκα από την προϊσταμένη της έρευνας ότι διεξάγεται έρευνα για αρχαιοκαπηλία, στο πλαίσιο προανάκρισης που έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία Εφετών, απο την Διευθυνση Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛΑΣ, με την συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας, παρουσία της Δικαστικης αρχης» ανέφερε αρχικά στο ThessToday.gr και επεσήμανε: «Μετέφερα στην προϊσταμένη των ερευνών, απηχώντας την αγωνία των μοναχών και των κατοίκων, την ανάγκη να ληφθούν προστατευτικά μέτρα ώστε να μην θιγεί η στατικότητα της Μονής. Με διαβεβαίωσε ότι έχουν κληθεί ήδη όλες οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν, αφού ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να προστατευθεί η στατικότητα της Μονής, ενώ είναι ενήμερη και η Αρχαιολογική Υπηρεσία Πέλλας».

Περιπολικό στο σημείο – Δεν πλησιάζουν οι κάτοικοι

Μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής στο ThessToday.gr αναφέρουν ότι οι ντόπιοι δεν μπορούν να πλησιάσουν το σημείο των ερευνών, με απαγορευτική ζώνη που έχει στηθεί -παρουσία περιπολικού ανά εντεκάωρες βάρδιες- περί τα 500 μέτρα μακριά από το Μοναστήρι.

Το ζήτημα που έθεσαν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι μοναχοί, είναι για το αν πράγματι έχει ενημερωθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία Πέλλας. Κατόπιν επικοινωνίας του ThessToday.gr, διαπιστώθηκε ότι πράγματι είναι σε γνώση της προϊσταμένης του γραφείου, ωστόσο κανείς ακόμη δεν γνωρίζει τι ακριβώς ψάχνουν τα ειδικά συνεργεία στα έγκατα του κτιρίου, επί δύο εβδομάδες και με εκσκαφέα τύπου JBC. Εκτός από τα παραπάνω, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ThessToday.gr, έχει ζητηθεί και η συνδρομή ειδικού οχήματος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), προκειμένου να εντοπιστούν με «scanning» κενά στο υπέδαφος που ίσως επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα στις έως τώρα άκαρπες ανασκαφές των αρμόδιων αρχών.

Παράλληλα, την είδηση για την επιχείρηση που έχει στηθεί στο Μονή Αρχαγγέλλου Μιχαήλ επιβεβαιώνει στο ThessToday.gr και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, χωρίς ωστόσο να προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες, καθότι η έρευνα όπως επισημαίνεται, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

thesstoday.gr

Back to top button