Ελλάδαευρωπη

Εύα Καϊλή: Τι είπε στους δικαστές χωρίς να πείσει – Το χρονικό, οι ισχυρισμοί & οι νέες αποκαλύψεις

Την παραμονή στη φυλακή της Εύας Καϊλή για έναν ακόμα μήνα αποφάσισε το δικαστικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Απορρίφθηκε το αίτημά της για αποφυλάκιση με βραχιολάκι, ενώ οι ισχυρισμοί της, σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Qatargate, δεν έπεισαν το προδικαστικό συμβούλιο για να αφεθεί ελέυθερη.

«Παρατείνεται η κράτηση της Εύας Καϊλή κατά ένα μήνα. Εάν ασκήσει έφεση εντός 24 ωρών θα παρουσιαστεί ενώπιον του Εφετείου μέσα σε 15 ημέρες» αναφέρει η ανακοίνωση που εστάλη από την Εισαγγελία στη ΜΜΕ, αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως μετέδωσε η η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

  1. θεωρείται ύποπτη φυγής
  2. εκτιμάται ότι μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις
  3. μπορεί να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην εν εξελίξει έρευνα

«Προς όφελος και προστασία της έρευνας καμία άλλη πληροφορία δεν θα δίνεται στο εξής και τα ΜΜΕ θα ενημερώνονται μέσω νέων δελτίων τύπου» προστίθεται ακόμα στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

«Υπήρξε αναμονή οκτώ ωρών, διότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 10:30 το πρωί, οι δικηγόροι προχώρησαν σε δηλώσεις αργά το πρωί και στις δηλώσεις τους φαινόταν η ανησυχία για την εν λόγω απόφαση», ανέφερε ακόμα η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

Το χρονικό

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης η Εύα Καϊλή πέρασε, υπό άκρα μυστικότητα, το κατώφλι του επιβλητικού κτιρίου που στεγάζεται το Μέγαρο Δικαιοσύνης, στις Βρυξέλλες, εκεί όπου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες δημοσιογράφοι.

Η ευρωβουλευτής, που συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη από την βελγική δικαιοσύνη πριν από οκτώ ημέρες, με τις κατηγορίες, της παρέμεινε περίπου για μία ώρα και είκοσι λεπτά στην αίθουσα, ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της ακρόασης για την παράταση της προφυλάκισης της ή της άρση της, με την επιβολή ή μη περιοριστικών όρων.

Παρών στη διαδικασία ήταν και ο Ανακριτής Μισέλ Κλεζ, που ανέλαβε την έρευνα από το καλοκαίρι για το σκάνδαλο διαφθοράς, που συνταράσει τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Qatargate.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέπτυξε τα επιχειρήματα της και σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε:

    • πως δεν έχει τρόπο και λόγο να αλλοιώσει στοιχεία
    • δεν είναι ύποπτη φυγής
    • αναφέρθηκε και στο μόλις 2 ετών παιδί της

«Ζητήσαμε να τεθεί σε καθεστώς επιτήρηση με βραχιολάκι. Συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία δεν δωροδοκήθηκε» ο δικηγόρος της Άντρε Ριζόπουλος.

«Τα είπαμε όλα μας τα επιχειρήματα. Η κυρία Καϊλή, ποτέ δεν δωροδοκήθηκε, η κυρία Καϊλή είναι αθώα» υπογράμμισε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Il Fatto Quotidiano: Οι ισχυρισμοί Καϊλή

Η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, δημοσίευσε νέα στοιχεία από την κατάθεση της Εύας Καϊλή, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στον ανακριτή Κλέζ.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα η ευρωβουλευτής φέρεται να κατέθεσε πως η βαλίτσα με τα 600.000 ευρώ που μετέφερε ο πατέρας της «ήταν του Παντσέρι» και πως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην ευρωβουλευτής έβαζε χρήματα στο σπίτι τους.

Για τα 150.000 ευρώ που η αστυνομία κατέσχεσε από το σπίτι της, σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, υποστήριξε πως ήταν δανεικά που είχε πάρει ο σύντροφός της, γιατί δυσκολευόταν να καλύψει τα έξοδα από την αγορά του νέου τους διαμερίσματος.

«Γνωρίζω ότι ενίοτε παίρνει δανεικά και από τους γονείς του. Ίσως και από τον Αντόνιο (Παντσέρι). Ξέρω ότι υπάρχουν πράγματα που θα ήθελε να αποκτήσει, αλλά δεν έχει τα μέσα», φέρεται να ανέφερε η κ. Καϊλή.

Στην ανάκριση επίσης, φέρεται να κατέθεσε πως οι πρώτοι που ειδοποίησε αμέσως μετά τη σύλληψη του συντρόφου της ήταν οι Παντσέρι, Ταραμπέλα και Αρίνα. Ενώ κατονομάζει και άλλους που συνεργάζονταν με τον κεντρικό πυρήνα της καταγγελλόμενης ως εγκληματική οργάνωση.

«Δεν το έχω ξαναδεί σε τέτοιο βαθμό, να γίνονται με τέτοιο τρόπο παραβιάσεις του απόρρητου της έρευνας. Δεν είμαι ο μόνος που το πιστεύει, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για το θέμα. Αλλά… Ας το αφήσουμε εδώ. Δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο, διαφορετικά βλάπτουμε την πελάτισσά μας και την έρευνα, κάτι που δεν θα ευχαριστούσε κανέναν» σημειώνει ο κ. Ριζόπουλος.

Νέες αποκαλύψεις για το Qatargate

Ενώ τα ιταλικά ΜΜΕ αναζητούν τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο στην κατοικία του στις Βρυξέλλες αλλά και στη γενέτειρά του τη Νάπολη, δεδομένου ότι το όνομά του εμπλέκεται στο Κατάργκειτ, το ιταλικό Δημοκρατικό κόμμα στο οποίο ανήκει ανέστειλε την κομματική του ιδιότητα, αν και ο ίδιος δηλώνει αθώος.

«Για περισσότερο από μία εβδομάδα εμπλέκομαι καθημερινά σε δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση Qatargate, με βάση υποψίες και συμπεράσματα, ενώ δεν έχω λάβει καμία κλήση από τις δικαστικές αρχές ή τους ανακριτές» αναφέρει.

«Έδωσα εντολή στους δικηγόρους μου, να ενημερώσουν τον Βέλγο ανακριτή…ότι είμαι στη διάθεση της βελγικής δικαιοσύνης για να ακουστεί η άποψή μου το συντομότερο δυνατό προκειμένου να συμβάλω στην αποκάλυψη της αλήθειας» προσθέτει σχετικά ο Κοτσολίνο.

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι υπήρξε κοινοβουλευτικός βοηθός του και για τους Βέλγους ερευνητές, ο ρόλος του Κοτσολίνο σύμφωνα με τη Ρεπούμπλικα ήταν αυτός του «αντικαταστάτη» του Παντσέρι σε σημαντικές επιτροπές για το Μαρόκο και το Κατάρ. Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν του έχει ασκηθεί δίωξη και ο ίδιος θέλοντας να διώξει κάθε σκιά δηλώνει έτοιμος να μιλήσει με τον βέλγο ανακριτή Μισέλ Κλεζ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος διευκρίνισε τα όσα δημοσιεύτηκαν για την έρευνα της Κομισιόν σχετικά με τη συμμετοχή του στην ΜΚΟ του Παντσέρι.

Ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για εντολή διερεύνησης και όχι έρευνας. Ξεκαθάρισε ότι είχε λάβει γραπτή άδεια από την Κομισιόν για να συμμετέχει στον οργανισμό και δεν έκανε ποτέ λόμπινγκ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica η βελγική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της ερευνας ζήτησε τη δέσμευση δύο ιταλικών τραπεζικών λογαριασμών στο όνομα του Αντόνιο Παντσέρι και της κόρης του Σίλβια.

Οι αρχές υποπτεύονται ότι στους λογαριασμούς αυτούς είχαν κατατεθεί χρήματα για τη φερόμενη δωροδοκία του Παντσέρι.

Δεσμεύτηκε το οικόπεδο της Καϊλή στην Πάρο

Η αγορά του οικοπέδου στην Πάρο, από την Εύα Καιλή και τον σύντροφο της, έναντι 300.000 ευρώ, τον περασμένο Μάρτιο, φέρεται να εγείρει σοβαρές υπόνοιες για τη διάπραξη ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στο πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής – πρώην Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη -που συνοδεύει τη δέσμευση του οικοπέδου και διαβιβάστηκε στον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη- αναφέρει ότι: «Προκύπτουν σοβαρές υπόνοιες ότι προέρχεται από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για το λόγο αυτό, ζητείται η διερεύνηση του εν λόγω  αδικήματος».

Στο απόσπασμα του δασικού χάρτη του Εθνικού Κτηματολογίου που αποκαλύπτει η ΕΡΤ, η συνολική έκταση γης είναι περίπου 7,5 στρέμματα, καθώς τα 2 στρέμματα αφορούν σε δασική έκταση.

Πρόκειται για οικόπεδο που βρίσκεται στα όρια του οικισμού Ιστέρνι, σε απόσταση 600 μέτρων από τη θάλασσα, με συνολικά 280 τετραγωνικά οικοδομήσιμα, προοριζόταν για ανέγερση παραθεριστικής κατοικίας.

«Η αντικειμενική αξία στην συγκεκριμένη περιοχή για οικόπεδα 7-8 στρέμματα είναι στις 150-180.000 ευρώ στο σύνολό τους, ενώ οι πραγματικές αξίες είναι τουλάχιστον διπλάσιες (…) Eάν οικοδομηθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο σαν σπίτι, η αξία του θα υπερβεί τις 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο» αναφέρει ο επιτ. πρόεδρος των Κτηματομεσιτών, Ιωάννης Ρεβύθης.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται, δεσμεύτηκε και ο κοινός λογαριασμός του ζευγαριού μέσω του οποίου, εκταμιεύθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.

 ΕΡΤ

Back to top button