Κόσμος

«Πεδίο μάχης» το Παρίσι μετά τη δολοφονία των τριών Κούρδων – Πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα

Η οργή ξεχειλίζει στο Παρίσι. Κούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία, που απαντά με δακρυγόνα. Σπάνε ό,τι βρουν μπροστά τους και ανάβουν φωτιές στη μέση του δρόμου. Αφορμή στάθηκε η εν ψυχρώ δολοφονία 3 ομοεθνών τους.

Ο δράστης, 69 ετών, άνοιξε πυρ αδιακρίτως μέσα στο Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο στην καρδιά του Παρισιού μέρα μεσημέρι, σκορπώντας τον θάνατο και τον πανικό στην πολυσύχναστη γειτονιά.

Τον δράστη κατάφεραν να αφοπλίσουν οι περαστικοί και τον παρέδωσαν στην αστυνομία που έφτασε στο σημείο λίγη ώρα μετά. Όπως έγινε γνωστό ο 69χρονος είναι γνωστός στις Αρχές, καθώς έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

Το άτομο που ανακρίνεται είναι γνωστό στις δικαστικές αρχές. Το όνομά του έχει εμφανιστεί σε δύο υποθέσεις.

Ο δράστης είναι Γάλλος υπήκοος, συνταξιούχος οδηγός τρένου και εμπλέκεται σε τουλάχιστον 2 δικαστικές υποθέσεις. Είχε συλληφθεί πριν από έναν χρόνο για επίθεση σε καταυλισμό μεταναστών… με σπαθί τραυματίζοντας πολλά άτομα. Καταδικάστηκε και αποφυλακίστηκε μετά από έφεση, πριν από 11 ήμερες.

Τα κίνητρα του δράστη δεν είναι ακόμα γνωστά. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών από το σημείο της αιματηρής επίθεσης δήλωσε πως θα ενισχύσει την προστασία της κουρδικής κοινότητας στη χώρα.

«Ζήτησα από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες στο Παρίσι και στην εθνική επικράτεια να προστατεύσουν τους χώρους όπου συγκεντρώνεται η κουρδική κοινότητα», είπε ο Ζεράλντ Νταρμανέν.

Ωστόσο, η κουρδική κοινότητα αξιώνει η επίθεση να αναγνωριστεί ως τρομοκρατική. Ενώ, τα κόμματα της αριστεράς στη Γαλλία ήδη κατηγορούν την άκρα δεξιά ως ηθικό αυτουργό.

Μακρόν: Στόχος της αποκρουστικής επίθεσης οι Κούρδοι της Γαλλίας

Σε tweet που απηύθυνε σε όλους τους Κούρδους της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε πως οι Κούρδοι της Γαλλίας έγιναν στόχος μιας αποκρουστικής επίθεσης στη καρδιά του Παρισκού

Λίγο νωρίτερα η πρωθυπουργός Μπορν είχε χαρακτηρίσει την επίθεση ρατσιστική.

Έτσι ξεκίνησε μια πολεμική, με τα κόμματα αριστεράς να θεωρούν ότι από τη μια πλευρά ότι η άκρα δεξιά καλλιέργησε αυτήν την επίθεση και την άκρα δεξιά από τη δική της να λέει πως αυτός ο άνθρωπος δεν έπρεπε να αποφυλακιστεί γιατί είχε βαρύ ποινικό μητρώο και ότι υπάρχει πρόβλημα με τους νόμους και τη Δικαιοσύνη.

Τα επεισόδια μετά τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ήταν αρκετά βίαια, πέντε αστυνομικοί τραυμτίστηκαν.

Η κατάσταση είχε ηρεμήσει το βράδυ της Παρασκευής, ωστόσο οι Κούρδοι υποσχέθηκαν να κάνουν πορεία στο Παρίσι στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου στην πλατεία Δημοκρατίας, απαιτώντας η επίθεση να χαρακτηριστεί πολιτικό έγκλημα και όχι απλά ρατσιστική.

Θωμαϊς Παπαϊωάννου-Φοίβη Πετροπούλου|ertnews.gr

Back to top button