ΕλλάδαΚαστοριάΚόσμοςτελευταίες ειδήσεις

Έτσι θα κάνετε τη λαβή Χάιμλιχ για να σώσετε κάποιον που πνίγεται (βίντεο)

Το βίντεο που κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο βλέπουμε έναν άντρα να σώζει τη ζωή μιας γυναίκας που πνιγόταν από τροφή, σε εστιατόριο στην Κοζάνη, αποδεικνύει περίτρανα γιατί πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε πώς να εφαρμόζουμε τη λαβή Χάιμλιχ.

Ο λόγος για την τεχνική που αποτρέπει τον πνιγμό του ατόμου λόγω απόφραξης του αναπνευστικού του σωλήνα από ξένο σώμα. Επινοήθηκε από τον Αμερικανό χειρουργό Χένρι Χάιμλιχ, ο οποίος την παρουσίασε στην ιατρική κοινότητα το 1974 -εξ ου και η ονομασία της.

Βασίζεται στη χρήση του αέρα του θώρακα του ασθενή, με την πρόκληση βήχα, για την απομάκρυνση του αντικειμένου που προκαλεί την ασφυξία. Εφαρμόζεται με λαβή από την οπίσθια πλευρά του ασθενή, κατά την οποία ο θεραπευτής σταυρώνει τα χέρια του στην κοιλιά του πάσχοντα (ακριβώς πάνω από τον ομφαλό) και με μία απότομη κίνηση προς τα μέσα και άνω, επιτυγχάνει την αφαίρεση του ξένου σώματος. Η μέθοδος αυτή έχει υιοθετηθεί από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό (ARC) και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Στο παρακάτω βίντεο, ένας γιατρός από την Κίνα παρουσιάζει με πολύ σαφή τρόπο πώς ακριβώς γίνεται η τεχνική αυτή, ώστε να μπορούμε όλοι να την εφαρμόσουμε:

infowoman.gr

Back to top button