Στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε πολλοί από μας πρέπει να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη βοήθεια του Θεού και των Αγίων. Οι Άγιοι υπήρξαν άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους, προκειμένου οι κοινωνίες να κάνουν ένα βήμα μπροστά με τη βοήθεια ενός ηθικού συστήματος αξιών, που πρέσβευαν και μεταλαμπάδευσαν σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Προς τιμήν της αγιότητας όλων αυτών ακόμη και σήμερα, ευτυχώς, υπάρχουν αγιογράφοι οι οποίοι αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο δημιουργούν έργα τέχνης, στα οποία αποτυπώνουν τους Αγίους που δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Πλείστα ερωτήματα είναι αυτά τα οποία θα θέλαμε να θέσουμε σε έναν σύγχρονο αγιογράφο. Έχουμε, λοιπόν, την χαρά να μιλήσουμε με τον αγιογράφο κ. Μουτίδη Ιωάννη.
Δημοσιογράφος: Ελένη Κωστοπούλου
Ξεκινώντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να μάς πείτε λίγα λόγια για εσάς. Πώς ξεκινήσατε την αγιογραφία; Πόσα χρόνια ασχολείστε και σε ποιο εργαστήριο μαθητεύσατε;
Το ξεκίνημά μου στην αγία αυτήν τέχνη οφείλεται κυρίως στο οικογενειακό περιβάλλον, καθότι με πατέρα ψάλτη και παππού ιερέα η επιρροή στα ήθη και έθιμα ήταν μεγάλη. Πάντα ζωγράφιζα από παιδί και αυτό μου έδωσε μία ώθηση προς την αγιογραφία και επειδή από μικρός μου άρεσε να δημιουργώ έψαξα να βρω ένα εργαστήρι να μάθω την τέχνη.
Για καλή μου τύχη βρέθηκα Θεσσαλονίκη και γνώρισα τον δάσκαλό μου, έναν σπουδαίο άνθρωπο και πολύ καλό αγιογράφο. Με δέχτηκε θερμά και μου έδειξε τα πρώτα βήματα. Στη συνέχεια, μετά από δύο χρόνια μπόρεσα να πάω στο Άγιο Όρος, στους μεγάλους δασκάλους, όπου εκεί είναι το πανεπιστήμιο της αγιογραφίας. Εκεί έμαθα και άλλα μυστικά της τέχνης και ολοκληρώθηκε η βασική εκπαίδευση, χωρίς όμως να τελειώσει γιατί δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε.
Τί συναισθήματα σας διακατέχουν κατά την έναρξη, τη δημιουργία και τη λήξη ενός θρησκευτικού έργου;
Η αγιογραφία δεν είναι μία απλή τέχνη, είναι ένα λειτούργημα. Οι αγιογράφοι πρέπει να είναι σωστοί, καθαροί στην ψυχή, για να μπορούν να αποδίδουν σωστά τον εκάστοτε Άγιο, για να έχει την Χάρη του Θεού η εικόνα που δημιουργούμε.
Έχω ακούσει ότι προηγείται μια περίοδος προετοιμασίας με απομόνωση, αυστηρή νηστεία και προσευχή, πριν την αγιογράφηση μιας εικόνας.
Ναι, προηγείται μια μικρή προσευχή προς τον τιμώμενο άγιο, αλλά όχι πάντα νηστεία. Αυτό που λέτε όμως ισχύει στο Άγιο Όρος, όπου οι μοναχοί κάνουν νηστεία και προσευχή όπως το λέτε.
Έχετε κάποιο πρότυπο, όπως για παράδειγμα, τον Εμμανουήλ Πανσέληνο, τον Φώτη Κόντογλου και ακολουθείτε τα καλλιτεχνικά του χνάρια;
Ένας σύγχρονος αγιογράφος έχει πάντα ένα κυρίαρχο πρότυπο, αλλά υπάρχει και εξέλιξη, που μπορούμε να συνδυάζουμε διάφορες τεχνικές από παλαιότερους αγιογράφους. Ένας συνδυασμός Κριτικής και Μακεδονικής σχολής δίνει ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα.
Υπάρχει κάποιος Άγιος που να είναι ο αγαπημένος σας και θέλετε να τον αγιογραφείτε συχνά;
Δεν υπάρχει κάποιος Άγιος που να είναι αγαπημένος, αλλά υπάρχει πρόκληση για το τελικό αποτέλεσμα. Ένας τέτοιος Άγιος-πρόκληση είναι ο προφ. Ιωάννης ο Πρόδρομος με το ταλαιπωρημένο πρόσωπο, τα κατσαρά μαλλιά και το βλέμμα που προκαλεί δέος.
Κλείνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να ρωτήσω, ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Για το μέλλον θα ήθελα να γνωρίσω και άλλους δασκάλους-αγιογράφους για να εξελίξω την τέχνη και να μάθω και άλλες τεχνικές.
Σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μάς παραχωρήσατε και για το χρόνο που μάς διαθέσατε.